Prethodni članak
Sljedeći članak

SVJESNOST O AUTIZMU: ‘U moru poteškoća i potencijala treba naći put na koji način se zapravo dijete ili osoba može u potpunosti realizirati’

Okrugli stol ‘Autizam’ organizirala je KZŽ u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice


Uoči obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, Krapinsko – zagorska županija kao organizator, u suradnji sa Centrom za odoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Udrugom edukacijskih rehabilitatora KZŽ organizirala je u Krapini okrugli stol ‘Autizam’.

Kako je napomenula zamjenica župana Jasna Petek, skup je namijenjen informiranju i senzibiliziranju javnosti o potrebama koje osobe i djeca koja imaju poremećaj spektra autizma imaju te o njihovim velikim potencijalima. - Velika posećenost govori u prilog tome da je to interesantno područje koje otvara mnoga pitanja, ali i koje je izuzetno izazovno. Valja naglasiti da je u redu biti drugačiji, imati posebne potrebe, ali isto tako da je na društvu, zajednici i institucijama velika odgovornost da se te potrebe prepoznaju i da se na njih odgovori, jer sve osobe i djeca s teškoćama i unutar njih skupina s poremećajem iz spektra autizma ima osim svojih poteškoća i velike potencijale. U cijelom tom moru poteškoća i potencijala treba naći put na koji način se zapravo dijete ili osoba može u potpunosti realizirati. To je cilj skupa i nadam se da će na neka pitanja odgovori sigurno biti dobiveni, a pred nama je organiziranje još takvih skupova i radionica, prvenstveno za roditelje, da se odgovori na što više pitanja i izazova koje predstavlja rad i život s djecom odnosno osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma – rekla je Petek.


Istaknula je i potrebu za osnivanjem specijalizirane udruge koja bi se bavila pitanjima rane intervencije, ali isto tako i pitanjim i problemima i izazovima u životu i radu s djecom i osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma. - To je novi prostor koji se može otvoriti i kroz koji se mogu realizirati brojni projekti i aktivnosti, a koji će doprinositi kvalitetnijem životu takvih osoba – rekla je zamjenica župana. Istaknula je da je Županija još 2016. prepoznala veliku važnost rane intervencije predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama, pa financira jednog edukacijskog rehabilitatora u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a u proteklih nekolikog godina je preko milijun kuna izdvojila za opremanje kabineta za ranu intervenciju. - Svjesni smo da su te potrebe velike i upravo je u tijeku zapošljavanje još jednog edukacijskog rehabilitatora koji će raditi u kabinetu na puno radno vrijeme – istaknula je Petek.

Antun Zupanc, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i predsjednik Udruge edukacijskih rehabilitatora KZŽ rekao je da će na skupu biti iznesene informacije vezane uz poremećaj iz spektra autizma, fokusirane na komunikaciju i nepoželjna ponašanja. - Imamo priliku predstaviti predstaviti se ispred Centra u koji se u jednom dijelu upisuju učenici s teškoćama iz spektra autizma, i naš kabinet za ranu intervenciju, tako da pokušavamo na taj način dati čim raniju potporu roditeljima odnosno obiteljima i djeci koja imaju te teškoće – rekao je Zupanc.

Zvjezadana Novina Repovečki, djelatnica Centra i kabineta za ranu intervenciju zahvalila je Županiji na podršci oko organizacije aktivnosti koje će se tijekom cijelog travnja, Mjeseca svjesnosti o autizmu, provoditi u Centru. – To nam je važno jer smo u zadnjih godinu i pol koliko djeluje Kabinet rane intervencije pri Centru uvidjeli da je potreba za podrškom roditeljima i djeci od najranije dobi izrazito bitna i važna. Veliki postotak djece koja se javljaju ulazi u spektar autizma odnosno pokazuje simptome koji nam pokazuju da us djeca u spektru autizma – zaključila je Novina Repovečki.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program