Prethodni članak
Sljedeći članak

SVJESNOST O AUTIZMU: ‘U moru poteškoća i potencijala treba naći put na koji način se zapravo dijete ili osoba može u potpunosti realizirati’

Okrugli stol ‘Autizam’ organizirala je KZŽ u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice


Uoči obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, Krapinsko – zagorska županija kao organizator, u suradnji sa Centrom za odoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Udrugom edukacijskih rehabilitatora KZŽ organizirala je u Krapini okrugli stol ‘Autizam’.

Kako je napomenula zamjenica župana Jasna Petek, skup je namijenjen informiranju i senzibiliziranju javnosti o potrebama koje osobe i djeca koja imaju poremećaj spektra autizma imaju te o njihovim velikim potencijalima. - Velika posećenost govori u prilog tome da je to interesantno područje koje otvara mnoga pitanja, ali i koje je izuzetno izazovno. Valja naglasiti da je u redu biti drugačiji, imati posebne potrebe, ali isto tako da je na društvu, zajednici i institucijama velika odgovornost da se te potrebe prepoznaju i da se na njih odgovori, jer sve osobe i djeca s teškoćama i unutar njih skupina s poremećajem iz spektra autizma ima osim svojih poteškoća i velike potencijale. U cijelom tom moru poteškoća i potencijala treba naći put na koji način se zapravo dijete ili osoba može u potpunosti realizirati. To je cilj skupa i nadam se da će na neka pitanja odgovori sigurno biti dobiveni, a pred nama je organiziranje još takvih skupova i radionica, prvenstveno za roditelje, da se odgovori na što više pitanja i izazova koje predstavlja rad i život s djecom odnosno osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma – rekla je Petek.


Istaknula je i potrebu za osnivanjem specijalizirane udruge koja bi se bavila pitanjima rane intervencije, ali isto tako i pitanjim i problemima i izazovima u životu i radu s djecom i osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma. - To je novi prostor koji se može otvoriti i kroz koji se mogu realizirati brojni projekti i aktivnosti, a koji će doprinositi kvalitetnijem životu takvih osoba – rekla je zamjenica župana. Istaknula je da je Županija još 2016. prepoznala veliku važnost rane intervencije predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama, pa financira jednog edukacijskog rehabilitatora u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a u proteklih nekolikog godina je preko milijun kuna izdvojila za opremanje kabineta za ranu intervenciju. - Svjesni smo da su te potrebe velike i upravo je u tijeku zapošljavanje još jednog edukacijskog rehabilitatora koji će raditi u kabinetu na puno radno vrijeme – istaknula je Petek.

Antun Zupanc, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i predsjednik Udruge edukacijskih rehabilitatora KZŽ rekao je da će na skupu biti iznesene informacije vezane uz poremećaj iz spektra autizma, fokusirane na komunikaciju i nepoželjna ponašanja. - Imamo priliku predstaviti predstaviti se ispred Centra u koji se u jednom dijelu upisuju učenici s teškoćama iz spektra autizma, i naš kabinet za ranu intervenciju, tako da pokušavamo na taj način dati čim raniju potporu roditeljima odnosno obiteljima i djeci koja imaju te teškoće – rekao je Zupanc.

Zvjezadana Novina Repovečki, djelatnica Centra i kabineta za ranu intervenciju zahvalila je Županiji na podršci oko organizacije aktivnosti koje će se tijekom cijelog travnja, Mjeseca svjesnosti o autizmu, provoditi u Centru. – To nam je važno jer smo u zadnjih godinu i pol koliko djeluje Kabinet rane intervencije pri Centru uvidjeli da je potreba za podrškom roditeljima i djeci od najranije dobi izrazito bitna i važna. Veliki postotak djece koja se javljaju ulazi u spektar autizma odnosno pokazuje simptome koji nam pokazuju da us djeca u spektru autizma – zaključila je Novina Repovečki.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook