Prethodni članak
Sljedeći članak

I TEBE SE TIČE: 'Ako u svakoj općini ili gradu barem jedna žena koja trpi nasilje bude ohrabrena da to prijavi, napravili smo veliku stvar'

Kampanja 'I tebe se tiče' danas je nastavljena u Klanjcu


Klanjec je danas bio zadnji u nizu zagorskih gradova koji je ugostio akciju I tebe se tiče, koju Krapinsko – zagorska županija organizira s Domom za žrtve nasilja Novi početak.

Dom za žrtve obiteljskog nasilja u Krapinsko – zagorskoj županiji djeluje 16 mjeseci, a u to vrijeme bilo je 30 upita za smještaj, od čega je realizirano 27. Trenutno je u domu smješteno 6 korisnica odnosno korisnika.

– Očito je iz ovih podataka da je ovakav dom, na žalost, bio potreban i Krapinsko – zagorskoj županiji. U RH svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U prošloj godini, na žalost, 14 žena je preminulo od nasilja svojih bliskih članova obitelji ili partnera, u KZŽ prošle godine preminule su iz istog razloga dvije žene, a godinu prije jedna.To sve govori u prilog činjenici da je izuzetno važno informiranje, edukacija i senzibilizacija javnosti da je nasilje neprihvatljiva kategorija, a pogotovo obiteljsko nasilje koje ide na štetu žena i djece – istaknula je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek.

Kampanja se sastoji od 11 ploča na kojima su ispisane poruke žrtava nasilja, koje motiviraju, ali i hrabre i inspiriraju sve žrtve obiteljskog nasilja da nasilje prijave, a zajednicu potiču da pruži ruku podrške i ne zatvara oči pred nasiljem. - Mi smo ti koji uz tu ruku podrške i ohrabrivanje žrtava nasilja trebamo poslati poruku da nasilje treba prijaviti i da sve žrtve obiteljskog nasilja trebaju dobiti priliku za novi početak – zaključila je Petek.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao je da je ova kampanja za svaku pohvalu. - Nasilje je prisutno oko svih nas, od njega ne treba bježati, treba se suočiti s njim i zato su te ploče i poruke u svakom slučaju početak senzibiliteta s tim žrtvama. Ako te ploče postignu bar to da će jedna žena koja trpi nasilje i šuti biti ohrabrena da to prijavi, to je zaista onda već jako puno – rekao je Brlek.

Župan Željko Kolar rekao je da je poruka uvijek ista - želimo društvo s nultom tolerancijom prema svakom obliku nasilja. - Osim naše sigurne kuće i nas kao Županije, imamo i trećeg partnera u projektu, a to su mediji koji nas kontinuirano prate po gradovima. Poruka koju prenosimo od žena koje su na žalost na svojoj koži iskusile nasilje, ne bi doprla do toliko velikog broja ljudi i akcija ne bi imala takav doseg i tako snažnu poruku da nemamo podršku medija. Stoga hvala na tome što ste prepoznali trenutak kada je potrebno biti na pravoj strani, da ohrabrimo žene da prijavljuju nasilje u obitelji – zahvalio je župan medijima na podršci akcije. Župan je dodao da će kampanja obići sve 32 jedinice lokalne samouprave. - Nećemo odustati, ako u svakoj općini ili gradu barem jednu ženu koja trpi nasilje u obitelji motiviramo da prijavi i da počne novi život dostojan čovjeka, bez nasilja, u miru, obiteljskom okruženju sa svojom djecom, onda smo napravili veliku stvar –zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program