Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Svi smo mi pozvani prepoznati onoga koji je u potrebi i ohrabriti ga’


Župan Željko Kolar danas je upriličio prijam povodom 90 godina Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za predsjednika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatka Korena, ravnateljicu Jelenu Lončar i voditeljicu Sektora karitativnog rada Elzu Parlov.

Župan Željko Kolar čestitao je veliku obljetnicu Caritasu. - Imao sam čast prisustvovati svečanoj akademiji u HNK gdje se obilježavala 90. obljetnica Caritasa i vrlo široko vidjeti kako je djelovao Caritas kroz 90 godina i koliko okuplja oko sebe ljudi velikog srca i dobre volje spremnih pomoći onima koji nemaju, kao i kolika je skromnost i poniznost u poslu i pomoći koja se pruža. Hvala vama i svima koji s vama rade, pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija i koji nisu imali sreće u životu – rekao je župan.

Dodao je da Županija surađuje s Caritasom na raznim programima i projektima. - Analizirali smo što mi možemo dodatno učiniti i kako se uključiti te smo donijeli odluku da ćemo financirati program podrške djeci bez odgovarajuće skrbi, koju Caritas provodi. To je sjajna mjera – napomenuo je Kolar. Riječ je o jednokratnoj pomoći 6000 eura. - Ove godine smo se uključili u ovaj program, a vjerujemda ćemo u idućim godinama i povećavati naš udio za veći broj djece – rekao je župan te uručio odluku o financiranju Jeleni Lončar, a Zlatku Korenu zahvalnicu za doprinos u borbi protiv svih oblika siromaštva i očuvanju čovjekovog dostojanstva.

Ravnateljica Jelena Lončar rekla je da su se na sastanku razmijenila iskustva suradnje na području karitativnog i socijalnog djelovanja na području KZŽ, koju pokriva Zagrebačka nadbiskupija. – Tu je naš Caritas prisutan brojnim projektima i oblicima pomoći i pojedinačno, i obiteljima i osobama u potrebi, ponajviše putem Euriopskog socijalnog projekta kojeg na području KZŽ provodimo od 2016. godine. Već 4 projekta smo proveli i završili i vjerujem da ćemo imati prigodu participirati na natječaj i za peti projekt, a kojima smo kroz svaki projekt pomogli oko 2000 osoba na području županije – rekla je Lončar.


Riječ je o projektu podjele paketa higijenskih potrepština obiteljima i pojedincima u potrebi, mahom starijim ososbama i samcima, kao i oprema školskim priborom za 150 djece, što je obiteljima s ovog područja bila velika pomoć.

- Caritas ima brojne aktivnosti, projekte, djelujemo na području socijalne skrbi i u našim domovima zbrinjavamo preko 200 korisnika raznih socijalnih usluga, to su djeca bez roditeljske skrbi, djeca i mladi s teškoćama u razvoju, maloljetne trudnice i majke s djecom, beskućnici, žrtve obiteljskog nasilja. Zahvaljujemo KZŽ i županu što su donijeli odluku sudjelovati u financiranju potpore mladima, djeci bez roditeljske skrbi koji izlaze iz sustava i prepušteni su sami sebi. To je vid pomoći mladima koji nakon punoljetnosti izlaze iz naših domova, djeci bez roditeljske skrbi, kojima putem polica životnog osiguranja osiguravamo uz pomoć dobročinitelja i donatora pomoć da mogu u prvim godinama samostalnog života imati neki vjetar u leđa i vid produljene podrške Caritasa – rekla je Lončar.


Caritas je prije 6 godina otvorio i kuću za mlade u kojoj osigurava privremeni smještaj za mlade koji izlaze iz sustava socijalne skrbi u vremenu prijelaza iz ustanove i smješataj u samostalan život. -Mi koji radimo na području socijalnog i karitativnog djelovanja nismo konkurencija jedni drugima, možemo biti samo podrška jedni drugima, nadopunjavati se i na taj način možemo napraviti puno više dobra onima koji su u potrebi – zaključila je Lončar.

Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatko Koren rekao je da mu je uvijek emotivno vratiti se u Zagorje. - Time se vraćam u mlađe dane svog života, a vratiti se u mlađe dane uvijek znači osvježiti neki entuzijazam koji pomalo posustaje. A briga Caritasa je na poseban način upravo o onima kod koji taj životni elan na neki način posstaje ili ga je potrebno potaknuti. Dobrotvorno djelovanje ima u sebi nekoliko važnih koraka. Prvo bi si svatko od nas trebao posvijestiti da može nekome na neki način pomoći. Kada prijetimo da nešto ne možemo sami pomoći onda ćemo se obratiti župnom Caritasu ili nekoj drugoj dobrotvornoj ustanovi. Ako to župni Caritas ne može, on će se obratiti nadbiskupijskom Caritasu, ako ni on ne može, ovbratit će se nacionalnom Caritasu. Uvijek imamo neku mogućnost, samo nam se valja angžairati – poručio je Koren.

Dodao je da je potrebno, s druge strane, biti i dionik tuđe radosti. - Jer se čini da smo nekako zakočeni u tome da se više radujemo nečijem promašaju, nego nečijoj radosti. A tu mi se čini da mediji imaju ključnu mogućnost da postanu dobrotvorni. Mnoge radio postoje su jedini glas u domovima naših starijih po našim zagorskim bregima i oni u te domove mogu donijeti osvježenje i radost i mogu oblikovati i ambijent neke potištenosti. I to je oblik dobrotvornosti. Ljubav i krativnost su domišljate i kadre su prepoznati ono što je u određenom trenutku potrebno. Caritas, ljubav, to smo svi mi, svaki na svoj način. Nekada je pomoć nekome neki pozdrav, nekada odnijeti jedan kolač nekome, nekada samo nazvati i pitati telefonom, a nekada je to pomoć koju treba učiniti da bi netko ponovno stasao. U tom smislu je potrebno imati taj ambijent da smo svi mi pozvani prepoznati onoga koji je u potrebi i ohrabriti ga – napomenuo je msgn. Koren.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook