Prethodni članak
Sljedeći članak

Svi novi objekti u Zagorju morat će na krovu imati solarnu elektranu


U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini upravo je u tijeku kolegij zagorskih gradonačelnika i načelnika koji je sazvao župan Željko Kolar.

-Današnji kolegij ima nekoliko tema koje su nam izuzetno bitne. Jedna je vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture pomoću sredstava iz Fonda solidarnosti, a s obzirom na to da je Županija provedbeno tijelo, brifingirat ćemo gradonačelnike i načelnike o postojećom stanju te aktivnostima praćenja i provedbe, da bi svi zajedno uspjeli potrošiti sav novac kojeg smo aplicirali, jer do 30. lipnja novac mora sjesti na račune izvođača radova. Jedna od tema bit će i uključivanje gradova i općina u projekt solarnih elektrana, jedna tema bit će projekt Novi početak, a bit će riječ i o jednom novom portalu poslovnih zona za Krapinsko – zagorsku županiju, kojeg radimo jer želimo na jednom mjestu imati sve podatke poslovnih zona na području KZŽ za potencijalne investitore – najavio je Kolar uoči samog kolegija.

 

Posebno je zanimljiva bila najava Julija Domca, ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, popularne REGEA-e, prema kojem bi se u Zagorju trebala dogoditi jedna uistinu revolucionarna promjena u graditeljstvu. - Na današnjem kolegiju župana s gradonačelnicima i načelnicima predstavit ćemo dvije inicijative. Jedna je o tome kako napredujemo sa sunčanim elektranama na zgradama javne namjene Krapinsko – zagorske županije. Također, uputit ćemo i poziv gradovima i općinama da se uključe u projekt, odnosno, u koncept prve zagorske i prve hrvatske virtualne elektrane, koja će povezati sve te izvedene objekte. U drugom dijelu pokazat ćemo im inicijativu da Zagorje još više učinimo zelenom županijom i najnaprednijom županijom u području prostorno-planskog planiranja. Riječ je o inicijativi da kroz prostorni plan uvjetujemo da svi novi objekti koji se budu gradili na području Krapinsko – zagorske županije, kao sastavni dio objekta imaju sunčanu elektranu ili zeleni krov – najavio je Domac uoči kolegija.

Još članaka iz "Županija"

Facebook