Prethodni članak
Sljedeći članak

Studenti: "Županijska stipendija nam je poticaj da se vratimo nazad u Zagorje"

Iznos koji Krapinsko – zagorska županija ima osiguran u proračunu za stipendiranje u ovoj akademskoj godini je milijun i 350 tisuća kuna, no, postoji mogućnost da će se, s obzirom na broj dodijeljenih stipendija, taj iznos vrlo vjerojatno trebati rebalansom i povećati


Večeras je u prostorima zabočke Osnovne škole „Ksaver Šandor Gjalski“ održana svečana dodjela studentskih stipendija koje Krapinsko – zagorska županije dodijeljuje zagorskim studenticama i studentima u tri kategorije. Za one nadarene studente, kao i za one slabijeg imovinskog stanja, dodijeljuje se 700 kuna mjesečno, kroz deset mjeseci koliko traje akademska godina, dok za studentice i studente treće kategorije, odnosno, za deficitarna zanimanja, stipendija iznosi 800 kuna mjesečno.

U sve tri kategorije za stipendije se prijavilo ukupno 246 studentica i studenata, a Povjerenstvo je izabralo njih 81, kojima su večeras u zabočkoj školi župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, uz naravno domaćina, zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka, i službeno uručili stipendije. Inače, iznos koji Krapinsko – zagorska županija ima osiguran u proračunu za stipendiranje u ovoj akademskoj godini je milijun i 350 tisuća kuna, no, postoji mogućnost da će se, s obzirom na broj dodijeljenih stipendija, taj iznos vrlo vjerojatno trebati rebalansom i povećati.  -Ukoliko će biti potrebno povećati, naravno da ćemo povećati. I to ćemo vrlo rado učiniti – rekla je zamjenica Petek te naglasila kako Krapinsko – zagorska županija, koja se opredijelila kao županija kojoj je jedan od glavnih prioriteta obrazovanje, upravo ulaganje u obrazovanje smatra svojom velikom zadaćom.

-Ulagati u infrastrukturu je vrlo važno i vrijedno, međutim, još vrijednije je od toga ulagati u ljude. Mi zaista mislimo da stipendije, koje dodijeljujemo već niz godina našim mladim ljudima, s jedne ih strane motiviraju, a s druge strane nadam se da im stvaraju neku obavezu da jednog dana vrate svoj dug Krapinsko – zagorskoj županiji, ostajući ovdje raditi i graditi jedno bolje i kvalitetnije društvo – rekla je zamjenica župana te dodala kako Zagorju trebaju visokoobrazovani kadrovi u svakom segmentu života i u svim područjima društvene zajednice.

Naime, upravo su visokoobrazovani kadrovi oni, kaže Petek, koji vuku razvoj jedne zajednice i koji su pokretači neke zajednice. – Posebno nam je drago što je u kategoriji deficitarnih zanimanja jednako tako pokazan veliki interes. To samo govori o tome da nastojimo slijediti tržište rada pa i putem dodijele ovih stipendija. Od pristiglih 246 zahtjeva, nakon što su neki odustali, a neki nisu bili valjani, Povjerenstvo za dodjelu stipendija dodijelilo je u A kategoriji 31 stipendiju, dakle to je kategorija za nadarene studentice i studente. U B kategoriji, za one koji su se trenutno našli u nešto težoj životnoj situaciji, dakle, po tzv. socijalnom kriteriju, dodijelili smo 30 stipendija. Isto tako, dodijeli smo u C kategoriji, za deficitarna zanimanja, 20 stipendija. Dakle, ukupno smo dodijelili 81 stipendiju za akademsku godinu 2021./2022. – rekla je zamjenica Petek te dodala kako još od prošle godine Županija stipendira 30 studentica i studenata iz kategorije deficitarnih zanimanja, čime se ukupan broj stipendista popeo na 111.

Župan Kolar  je rekako kako Krapinsko-zagorska županija, osim studenata, također stipendira i 225 učenika.

-To je ukupno 336 mladih ljudi kojima će Županija pomoći u školovanju u ovoj i sljedećoj godini. Bez visokoobrazovanih mladih ljudi, bez obzira što činimo, bez obzira koliko europskih projekata proveli i koliko sredstava privukli, nema budućnosti. Zato nam je itekako važno da vama, studenticama i studentima, pomognemo kod vašeg školovanja i da stvaramo uvjete kako biste se mogli zaposliti na području Krapinsko-zagorske županije – rekao je župan Kolar.

Dobitnici i dobitnice stipendija nisu krili zahvalnost, ni zadovoljstvo.

-Htel bih se prije svega zahvaliti za stipendiju jer smatram da bu mi dosta pomogla tijekom školovanja. Školujem se u Rijeci za medicinara, tak da zbilja bu mi to dosta značilo – rekao nam je jedan od dobitnika stipendije, Luka Goluban.

Isto tako zahvalna je i Nikolina Martinić, koja studira Rani i predškolski odgoj na Sveučilištu u Zagrebu. – Neizmjerno sam zahvalna na ovoj prilici koju mi Županija pruža jer je to definitivno jedan poticaj više da se vratim natrag u svoj rodni kraj te da jednog dana pokrenem u Zagorju možda i nešto svoje – rekla nam je Nikolina.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program