Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednja škola Zabok diže 37 milijuna kuna kredita da se završe građevinski radovi


Krapinsko zagorski župan Željko Kolar u srijedu je sa suradnicima, zajedno sa zabočkim gradonačelnikom Ivanom Hanžekom te predstavnicima nositelja i voditelja projekta, obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji Srednje škole Zabok, odnosno, njezino pretvaranje u Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu.

Kako je tom prigodom istaknuo, riječ je o trenutno najvećoj investiciji Krapinsko – zagorske županije te je izrazio zadovoljstvo napredovanjem radova te pohvalio izvođača radova, projektantski nadzor i voditelje gradilišta. – Vidi se da se poštuje sve ono što smo mi samim projektom zahtijevali, vidi se da je sve ono što je do sad napravljeno, napravljeno izuzetno kvalitetno, a posebno smo zadovoljni s poštivanjem rokova. Jer to je europski projekt i s radovima moramo biti gotovi do srpnja iduće godine i do tog roka moramo imati uporabnu dozvolu, a početkom rujna djeca nam se vraćaju ovdje na nastavu. I tu nemamo pravo na bilo kakvu pogrešku, nemamo mogućnosti nikakvog produženja rokova – rekao je Kolar, dodavši kako su svi uključeni u taj projekt to vrlo ozbiljno shvatili, što se, kako je rekao, vidi i na samom gradilištu.

Također, Kolar je istaknuo kako je ovdje riječ o izgradnji najvećeg i najmodernijeg centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u čitavoj Hrvatske, koji osim Krapinsko – zagorske, pokriva i Varaždinsku, i Međimursku, i Bjelovarsko – bilogorsku, i Koprivničko – križevačku županiju, no ostvarit će se i suradnja sa Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom. -Ono što nam je bio cilj je da našim učenicama i učenicima, našim profesoricama i profesorima, osiguramo najbolje moguće uvjete za njihovo školovanje i za njihov rad. Vjerujem da će i njihovi roditelji biti itekako zadovoljni, a sama priprema i provedba ovog projekta dovela je do povećanog interesa za pojedina zanimanja koja će se u ovom Centru, u ovoj školi provoditi, a vjerujem da je i Grad Zabok zadovoljan s još jednom investicijom u obrazovanje Krapinsko – zagorske županije – rekao je župan Kolar.
A da je Grad Zabok itekako zadovoljan, potvrdio je i sam gradonačelnik Ivan Hanžek. – Sretan sam da, nakon što sam kao dijete bio svjedok gradnje tadašnje Ekonomske škole, sada prisustvujem jednoj adaptaciji i dogradnji ove škole. Koliko vjerujemo u realizaciju ovog projekta, dovoljan je dokaz da se i moj unuk upisao u tu školu i da se, kao i đaci, i mi djedovi, bake i roditelji veselimo da će iduće godine učenice i učenici moći stjecati nova znanja, sposobnosti i vještine u novom centru – rekao je gradonačelnik Hanžek.


No, kao što je to u posljednje vrijeme slučaj sa svi većim građevinskim investicijama u Hrvatskoj, zbog velikih poskupljenja građevinskog materijala, ali i samih radova, sredstva koja su ranije osigurana za realizaciju ovog projekta neće biti ni izdaleka dovoljna. – Mi ovdje imamo dva ugovora, sa dva različita ministarstva. Za građevinski dio imamo ugovor s Ministarstvom graditeljstva, gdje nepovratna sredstva iznose 30 milijuna kuna, a ugovor za opremanje samog Centra i njegova održivost kroz 5 godina je potpisan na iznos od 66 milijuna kuna. To znači da imamo 96,6 milijuna kuna nepovratnih sredstava. No, na natječaju su građevinski radovi otišli na 66 milijuna i Krapinsko – zagorska županija je u HBOR-u u postupku dizanja kredita od 37 milijuna kuna s 1,2 posto kamata. Formalno, kredit će dignuti Škola jer je Ugovor na školu, ali kompletnu financijsku konstrukciju je na sebe preuzela Krapinsko – zagorska županija – pojasnio je župan Željko Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook