Prethodni članak
Sljedeći članak

Regionalni guverner Središnje Grčke posjetio Zagorje: Moguća suradnja u poljima turizma i proizvodnje


Regionalni guverner Središnej Grčke Fanis Spanos je posjetio Krapinsko-zagorsku županiju i održao radni sastanak sa županom Željkom Kolarom. Župan Željko Kolar kazao je kako su guverneru i suradnicima prezentirali gospodarstvo Krapinsko zagorske županije i potencijale u turizmu, ali i strateške projekte koje provode i financiraju preko EU fondova.


- Imali smo priliku upoznati se i s potencijalom središnje Grčke, i moram priznati da sam bio malo ljubomoran s obzirom da u samoj pripremi sastanka kad se govorilo o središnjoj Grčkoj mislio sam da se radi isključivo o kontinentu, međutim, oni su najsličniji našoj Primorsko- goranskoj županiji i imaju more, planine, ljetni i zimski turizam, zeleno i plavo i imaju 2 nacionalna parka unutar svoje regije, a strahovito puno pažnje posvećuju i poljoprivrednoj proizvodnji. Imaju 11 zaštićenih proizvoda na europskoj razini i imaju termalne izvore koje još uvijek koriste isključivo u turističke sadržaje, još nisu počeli sa korištenjem termalnih izvora za proizvodnju energije i topline, a mi smo sa svojim projektom HyPoKraT napravili korak ispred i možemo biti tu sa korisnim savjetima kolegama u Grčkoj - naglasio je župan Kolar, dodavši da su zajednički konstatirali i dogovorili da će u sljedećih nekoliko mjeseci spojiti Obrtničke i Gospodarske komore i regionalne Turističke zajednice.

- Ti sektori će se međusobno upoznati kako bi vidjeli za koje naše proizvode je zainteresirano grčko tržište, i za koje njihove proizvode je zainteresirano hrvatsko tržište i da naši gospodarstvenici vide da li negdje postoji zajednička niša, da zajedno nastupe na tržištu - zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te zahvalio guverneru Fanisu Spanosu i suradnicima na odličnoj prezentaciji njihove regije.

-Privilegija je da smo ovdje i da možemo upoznati vašu kulturu, proizvode i regiju. Nakon dugog razgovora o poljima koji su nam od zajedničkog interesa, ne samo u institucionalnom sektoru, što nam je vrlo privlačno, već o praktičnom dijelu, gdje možemo spojiti svoje ljude kroz zajedničke interese, što nas može odvesti do suradnje u poljima turizma i proizvodnje – gdje smo primijetili da radite jako dobar posao u prepoznavanju tih proizvoda diljem zemlje i šire, ali i u metaloprerađivačkoj industriji u kojoj su naše regije jako dobre - rekao je nakon sastanka regionalni guverner Središnje Grčke Fanis Spanos.

Još članaka iz "Županija"

Facebook