Prethodni članak
Sljedeći članak

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA ZLATIBOR I REGEA POTPISALE MEMORANDUM O SURADNJI: 'Želimo preslikati uspješne projekte i mehanizme Regionalne agencije Sjeverozapadne Hrvatske'

Svečano potpisivanje se održalo u Energetskom centru Bračak


Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), prva regionalna energetska agencija u Hrvatskoj i  Regionalne razvojne agencije Zlatibor d.o.o. iz Srbije danas su potpisale Memorandum o suradnji u Energetskom centru Bračak. Svečano potpisivanje koje se održalo u Energetskom centru Bračak, istaknuto je na konferenciji, otvorilo je put širenju hrvatskog znanja, iskustva i stručnosti, a u kojem i ovog puta prednjači Krapinsko – zagorska županija koja će kroz REGEA-u predstaviti i plasirati hrvatsko znanje u susjednu Srbiju kako bi im pomogla u pokretanju tamošnje prve regionalne energetske agencije.

Prusutnima se obratio Saša Vasilić, predsjednik radne grupe za biomasu, energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti i zamjenik predsjednika općine Priboj u Zlatiborskoj oblasti u Srbiji. - Dosta smo se upoznali s radom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Želimo ono što je ona napravila na području Hrvatske prenijeti na područje jugozapadne Srbije. Želimo uskoro krenuti i na sličan način riješiti energetske probleme, a posebno želimo primjenjivati obnovljive izvore energije, posebice one na biomasu koji je značajan energent – rekao je Vasilić dodavši da je želja njegove agencije da se u Srbiji riješi problem uporabe fosilnih goriva. – Želimo biti energetski nezavisna oblast, a imamo dovoljno resursa. Nadamo se da ćemo uz pomoć naših hrvatskih partnera u tome brzo uspjeti – rekao je Vasilić.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor d.o.o. rekao je da mu je drago što su osobno došli u REGEA-u kako bi iz prve ruke vidjeli kako se ondje radi. – Rad Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske pratili smo nekoliko godina jer nam je cilj da na osnovi iskustva i na osnovi buduće razmjene projekata i inicijativa primjenimo uspješne primjere koje je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske provela na teritoriju četiri županije – istaknuo je Lukić i dodao kako je želja Regionalne razvojne agencije Zlatibor primjeniti rad kojeg je REGEA primijenila u gradu Zagrebu. – Zbog procesa ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dragocjena su nam iskustva Hrvatske i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske kod korištenja financiranja iz Europskih fondova . objasnio je Lukić.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac izjavio je kako mu je iznimno drago što potpisuje ovaj Memorandum. – Vjerujem osobno i ispred REGEA-e da je budućnost u suradnji i da energetska tranzicija kojom se bavimo odnosno prelazak na čiste izvore energije nemaju alternative više nigdje u Europskoj uniji, a ni globoalno. Veselim se što ćemo zajedno raditi na tim temama – rekao je Domac istaknuvši da REGEA i Regionalna razvojna agencija Zlatibor imaju puno zajedničkih tema te puno toga što mogu učiti jedni od drugih.  – Zajedno možemo napraviti još bolje projekte i vjerujem da je ovo početak jedne dobre suradnje – istaknuo je Domac.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor rekao je kako njima posebno zanimljivo istraživati i pronaći nove modele u financiranju energetike i energetske učinkovitosti. - Tu prvenstveno mislim na uključivanje privatnog sektora u čitav proces jer domaća i EU sredstva nisu dovoljna za tu oblast - rekao je Lukić spominjući primjer postavljanja fotonaponskih ćelija na OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana od strane privatne tvrtke kao odličan primjer takvog funkcioniranja. Kaže, REGEA je uistinu jedan od lidera u energetici dok je zlatiborska agencija na dobrom putu, no još dosta daleko od Regionalne agencije Sjeverozapadne Hrvatske. - Sva iskustva koja REGEA ima dragocjena su nam kao i čitav mehanizam kako je organizirana i oformljena. To želimo preslikati - naglasio je Lukić dodajući kako je prenošenje znanja, konzultantske usluge, ali i proučavanje projektnih modela ono od čega mogu učiti od REGEA - e.

Julije Domac, direktor REGEA- e istaknuo je pak kako bi njima moglo biti korisno iskustvo Regionalne razvojne agencije Zlatibor u projektima korištenja biomase kao izvora energije.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na riječkoj obilaznici između čvorova OREHOVICA i ŠKURINJE (kod nadvožnjaka Kozala na 26+400 km) u smjeru GP Rupa, vozi se u koloni, jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h.  Zbog pojačanog, povremeno gustog p...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program