Prethodni članak
Sljedeći članak

PTIČEK: Jedinstveni projekt u Hrvatskoj proslavio 15 godina svog postojanja


Projekt Ptiček – mladi čuvari prirode Ustanova provodi već 15 godina za redom. U sklopu projekta Ustanova organizira dvodnevne radionice za učenike osnovnih škola na Bedekovčanskim jezerima te na području značajnog krajobraza Zelenjak-Risvička i Cesarska gora. Radionice provode edukatori sa Šumarskog fakulteta i PMF-a u Zagrebu. Ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom želi se pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko - zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama...

Cilj i uspjeh

Voditelj i autor projekta Ptiček Ivan Martinić osvrnuo se na sastav tima koji se danas okupio u Zelenjaku i poručio kako danas nema jače teme i događanja od ovog danas.

- Za program Ptičeka uzor je bio američki ranger program, ali traćili smo specifičnost. Htjeli smo opstati i u tome smo uspjeli zahvaljujući formatu koji smo postavili, a kojeg se držimo i dan danas. Morate biti fokusirani na ishode, sadržaj je fokusiran na transfer učenja i da mladi praktično djeluju, a znali smo da mora završiti potvrdom da to znanje bude vidljivo. Druga bitna stvar je trenerski tim koji se nije puno promijenio. To su sveučilišni profesori, znanstvenici... Najključnija stvar je bila, i je, uloga i podrška Krapinsko - zagorske županije kojoj je to postalo vrlo važna stvar - poručio je Martinić dodavši kako je ekološka svijest ključna za sutrašnji život.

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar nadovezao se kazavši sami moramo čuvati ono što imamo, a da bismo to mogli, najbitnije je krenuti od mladih ljudi.

- To je ključ uspjeha. Ako vas netko od početka na vrlo interesantan i pametan način usmjerava, vi to počnete živjeti. Ovaj projekt omogućuje da se osjeti, da se čuje, da se doživi. Naše ekološke udruge na području KZŽ rade odličan posao. To su ljudi koji razumiju što je priroda i koji znaju da, ako nećemo poštivati prirodu, ako mlađim generacijama nećemo ostaviti ono što je ostavljeno nama, slijede kataklizme. Ono što moramo je da ne šutimo o tim problemima, a to počinje od kuće. Kap po kap postane slap i to kreće dalje. To je jedini način kako eventualno možemo utjecati na globalne promjene - poručio je Kolar i dodao kako ono što se radi, nije dovoljno. No, ako smo svjesni da je svatko on nas samo mali kotačić u cijelom sistemu, onda imamo priliku da nešto dobro učinimo za nas, ali i za prirodu.

Ljubav i kvaliteta

Ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno Dijana Hršak istaknula je kako se kroz niz programa kontinuirano provodi ekološke edukacije koji su namijenjeni svima, ali s naglaskom na djecu.

- Svi naši projekti usmjereni su na osiguravanje kvalitetnije i inovativnije interpretacije zaštićenih dijelova prirode. Naša ekološka edukacija provodi se u organiziranim terenskim nastavama za osnovne škole, a Ptiček je najdugovječniji. Došli smo do svake osnovne škole u našoj županiji. Sve što radimo radimo u smjeru zaštite i očuvanja prirode za buduće naraštaje. Ptičeka od prvog dana radimo s jednakom ljubavlju, a vrlo nam je važna visoka razina kvalitete i odgovornosti prema onome što radimo - rekla je ravnateljica Hršak.
Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić zaključio je kako su veliki izazovi pred svima nama - kako preživjeti klimatske krize, krize bioraznolikosti, ali i krize onečišćenja.

- Kakve će posljedice biti, to ćemo tek vidjeti. Priroda će preživjeti, ona ne treba nas, ali mi moramo živjeti u suživotu s njom jer bez nje ne možemo. Više od 50 posto globalnog BDP-a ovisi upravo o prirodi i njenim dobrima. Dana je nezamislivo živjeti bez cijelog niza usluga eko sustava, a kojih nismo niti svjesni, niti ih plaćamo. Zbog toga su ovakve inicijative hvalevrijedne - rekao je Duplić dodavši kako, nažalost, u većem dijelu formalnog obrazovanja ne učimo razumijeti prirodu, a rezultati koje ima Ptiček odličan su model da se on proširi i na ostale županije u Republici Hrvatskoj.

Priroda i politika

Glavni čuvar prirode Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Darko Slukan čestitao je mladim čuvarima prirode i zaželio im da svoje znanje prenose na druge jer zaštita prirode je danas i više nego važna.

- Zaštita prirode je danas potrebna više nego ikad. Želim vam da uspješno završite vaše škole, a jednog dana kada će razmišljati o najljepšem poslu na svijetu neka idu u Rangere. To je najljepši posao na svijetu! Javnoj ustanovi Zagorje zeleno i stručnom timu Ptičeka čestitam ovaj jubilej. Radite i ubudeće tako marljivo i poletno - poručio je Slukan i zaključio kako se priroda čuva u sinergiji s politikom.

Direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave Teo Hrvoj Oršanič istaknuo je kako je Ptiček bio polaznišna točka za boravljanje školaraca u Kozjanskom parku i gdje su oni najmlađi postali mladi čuvari prirode.
- To je krasna slika. A naša suradnja je odlična. Dijelimo iste problemtike - ekologija i zaštita prirode. Cijeli svijet je u ekološkoj krizi, a ovakvi projekti pomažu da je prebrodimo - poručio je Oršanič.

Vid, miris i sluh

U ime svih nastavnika, prisutnima se obratila voditeljica učenika iz Osnovne škole Kraljevec na Sutli Ana Maslač poručila je kako je zahvalna na prilici da sudjeluje u ovom projektu.

- Bilo prekrasno. Djeci smo pokazali koliko je važan suživot s prirodom tako što je sa svim osjetilima osjećaju. Nadam se da će to ponijeti sa sobom i podijeliti sa svim svojim bližima, tako se upoznaje priroda na pravi način - rekla je Maslač.

Ema Cvetko iz Osnovne škole Kraljevec na Sutli, jeda od polaznica programa Ptiček istaknula je kako je ponosna da je postala mladi čuvar prirode i izdvojia jedan trenutak, za nju poseban.

- Kada smo bili na Sutli jako mi je bio lijep šum vode i hvala profesorima što su nas sve naučili - rekla je Cvetko.

Bivša sudionica projekta Ptiček Magdalena Škreblin ispred Osnovne škole Zabok zahvalila je cijelom timu i uz mali znak pažnje poručila:

- Bilo nam je jako lijepo u svim projektima koje smo prošli. Dugogodišnji smo sudionici i zbog toga nam je jako drago - ispričaa je Škreblin.

Ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj koji omogućuje učenicima osnovnih škola na području Krapinsko - zagorske županije da znatno efikasnije grade odgovoran odnos prema prirodi i razvijaju ekološku svijest. U svakom slučaju, Priroda Krapinsko - zagorske županije može računati na mlade čuvare prirode.

Još članaka iz "Županija"

Facebook