Prethodni članak
Sljedeći članak

Proizvođači mlinaca: 'Borimo se da opstanemo uz sva ova poskupljenja energenata i sirovina'


U Novom Golubovcu u prostorima tvrtke Centar Škudar, koja se, između ostalog, bavi certificiranom proizvodnjom zagorskim mlinaca, održana je danas dodjela ugovora o potporama koje je Krapinsko – zagorska županija dodijelila proizvođačima zagorskih mlinaca.

Na natječaj koji je proveden mogle su se prijaviti tvrtke, obrti ili OPG – ovi, za dobivanje poticaja za ulaganje u proizvodnju, odnosno kupnju strojeva, opremanje skladišta i slično, kao i za ulaganje u marketing. – Dobili smo pet prijava i svih pet su prošle na natječaju, te su ostvarile potpore u iznosu od 276.994,48 kuna – rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

Potpore su dobili Kogutex tjestenine d.o.o. (80.000 kuna), Centar – Škudar d.o.o. (66.291,48 kuna), Zebrano d.o.o. (78.488 kuna), Obrt za ugostiteljstvo i turizam 'Zelenjak Ventek (22.215 kuna) i Massa Lovita d.o.o. (30.000 kuna).

Dobitnici potpora zahvalili su Krapinsko – zagorskoj županiji na podršci, istaknuvši kako će se, uz porast cijena energenata i sirovina, i dalje boriti uz nadu da će opstati. – Krapinsko – zagorska županija prati nas i potiče od 2020. godine kada smo prijavili projekt izgradnje skladišta, što je bila investicija od milijun i pol kuna, izgradnja je završila ove godine i vrlo smo zadovoljni – rekao je Danijel Škudar, direktor firme Centar – Škudar koja zapošljava osamdesetak djelatnika te godišnje proizvede oko 35 tona mlinaca, koje na tržište plasiraju kroz maloprodaju te veće trgovačke lance.

Okupljene je pozdravio i načelnik Novog Golubovca Boris Tušek, koji je pohvalio Centar – Škudar i cijelu obitelj koja se odriče i zaradu ulaže u širenje posla. – Drago mi je i da su Županija i župan prepoznali to i da i mi Zagorci konačno promoviramo svoje. Ovi poticaju proizvođačima će dobro doći da imaju volju još se širiti – rekao je Tušek.

Župan Željko Kolar rekao je kako Županija provodi program kako bi se, nakon zaštite zagorskih mlinaca, podigla njihova proizvodnja te proširio plasman na druga tržišta. – Malo nas je pandemija zakočila u tome, no vjerujem da će u sljedeće tri godine ovaj kvalitetni proizvod naći put do kupaca, jer imamo kapaciteta da podignemo proizvodnju. Naši proizvođači godišnje proizvode oko 280 tona mlinaca, a objektivno to može biti 400 tona i to nam je cilj – rekao je župan, istaknuvši kako ova mjera poticanja proizvodnje mlinaca ostaje sljedeće tri godine u minimalnom ovakvim okvirima.

Rekao je i da će Županija pratiti cijenu brašna na tržištu. – Kao što smo intervenirali za pčelare i davali za pothranjivanje pčela, tako ćemo subvencionirati cijenu brašna, ako će biti potrebno – najavio je župan.

[sliak14]

Još članaka iz "Županija"

Facebook