Prethodni članak
Sljedeći članak

[PREVENTIVNI PROJEKT 'LILY'] U čak 90 posto slučajeva nasilja u obitelji žrtve su žene

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je PU krapinsko – zagorska u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i uz potporu Krapinsko – zagorske županije, provelo jednu od aktivnosti projekta


Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s brojnim partnerima razvilo je novi preventivni projekt pod nazivom 'Lily', usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je PU krapinsko – zagorska u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova KZŽ, a uz potporu Krapinsko – zagorske županije, provelo jednu od aktivnosti projekta.

Događanje u SŠ Krapina sastojalo se od tematske izvedbe pod nazivom 'Progovori', prikazivanja videospota pjesme 'Lily' Marina Ivanovića – Stoke, napisane samo za potrebe projekta, kao i kroz pokaznu vježbu pripadnika Interventne jedinice policije Zlatar i učenica SŠ Krapina, na temu jačanja samopouzdanja i osnaživanja žena putem tehnika samoobrane.

Kako je istaknuo načelnik PU krapinsko – zagorske Robert Pavić, u deset mjeseci ove godine na području naše županije zabilježeno je 289 prekršaja nasilja u obitelji, 20 – ak posto manje u odnosu na isti period prošle godine. No, ove godine zabilježeno je više kaznenih djela nasilja u obitelji, njih 59. - Ovim projektom šaljemo poruku neprihvaćanja svih oblika nasilja. I naša PU daje svoj doprinos, najsigurnija smo županija u RH, s najmanjom stopom kriminaliteta, s najmanje poginulih u prometu i među dvije uprave s najmanjim brojem prekršaja. Što se tiče prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji, gotovo se svakodnevno evidentira takav prekršaj, a svaki peti dan kazneno djelo nasilje u obitelji. U prekršajima 58,38 posto žrtava su žene, a u kaznenim djelima čak 80,3 posto. Takvi podaci podaci ukazuju na potrebu provođenja preventivnih aktivnosti namijenjenih muškarcima s ciljem njihove senzibilizacije na temu ravnopravnosti spolova kao i isključivanja svih oblika nasilnog ponašanja – rekao je Pavić.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je u Hrvatskoj u proteklih 5 godina ubijena 91 žena u obiteljskom nasilju, a 70 posto počinitelja su supružnici, bivši supružnici i bliski članovi obitelji. – U 90 posto svih kaznenih djela u RH koje se odnose na nasilje u obitelji žrtve su žene. To su zastrašujuće brojke i zato svakog dana moramo razmišljati o tome da je nasilje neprihvatljivo, da od nasilja ne okrećemo glavu već da ga prijavimo i da budemo podrška da se nasilje prijavljuje. Mislim da je najsnažnija poruka naših institucija u procesuiranju i kažnjavanju počinitelja nasilja, to je najveće ohrabrenje onima koji doživljavaju nasilje. Stoga, ne samo danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nego i svaki drugi dan o tome moramo voditi računa i razmišljati, pogotovo mi koji radimo u nekim institucijama i tome možemo pripomoći, svaki dan o tome moramo voditi računa, a danas je dan da o tome progovorimo glasnije i snažnije – naglasila je Jasna Petek.

Okupljene je pozaravio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je istaknuo da je u ovoj temi prvenstveno važna preventiva. – Kada policija treba djelovati, to su već situacije kada se prešao prag, kada su posljedice već nastupile. Grad Krapina je s PU i PP Krapina oformio Vijeće za prevenciju i u svakom slučaju pokušavamo detektirati određene kritične točke i što bismo mogli popraviti da ne bi moralo doći do neželjenih posljedica – rekao je Gregurović.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30. rujna od ponedjeljka do četvrtka do 10:00 sati i iza 18:00 sati te petkom do 9:00 sati i iza 18:00 sati u zoni čvora Žuta Lokva višekratno će se kratkotrajno zaustavljati promet zbog izvanrednih prijevoza; -kroz tu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program