Prethodni članak
Sljedeći članak

'Planiramo preseliti manifestaciju u samo središte Desinića i proširiti je na izlagače iz cijele županije'

Održana izložba starih sorata jabuka Desinića i okolice


U Dvoru Veliki Tabor proteklog se vikenda održala manifestacija 'Dani jabuka'. Na 7. Danima jabuka organizirane se izložba starih sorti jabuka, edukativne radionice, glazbeni program, izbor najbolje slastice, igraonica za djecu i prigodna eno-gastronomska ponuda. Domaćin, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin prisjetio se početaka same manifestacije kada su počeli s pet štandova OPG-ova, a danas ih imaju 25. - Planiramo preseliti manifestaciju u samo središte Desinića gdje je veći prostor za sve koji žele doći. Želimo izlagače iz cijele županije, pa i šire. To je način da ljudi koji marljivo rade na našim bregima imaju neku korist od toga – dodao je načelnik.

Mjere za voćare

Manifestaciju je pohvalio i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek. - Voćarstvo kao što je u Slavoniji ili Međimurju teško da se u Zagorju može razviti, prvenstveno zbog konfiguracije terena. Ali naravno, trudimo se biti u korak s ostalim dijelovima Hrvatske pa tako mi svake godine na različite načine pomažemo upravo voćarima. Raspisali smo i Mjeru za pomoć višegodišnjih nasada te smo imali jedan pilot projekt “keep in touch“ mreža koje štite od mraza, vjetra i tuče tako da u dogovoru s Udrugom voćara Krapinsko – zagorske županije svake godine raspisujemo nove mjere kako bi se pomoglo razvoju voćarstva na ovom našem području - rekao je Ferek – Jambrek. Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je da hrvatsko voćarstvo ide u pozitivnom smjeru.– Voćarstvo u Hrvatskoj ima određenih izazova, ali unatrag nekoliko godina imamo dobre pokazatelje. Voće i voćne vrste uzgajaju se na nešto više od 30.000 hektara. Unatrag nekoliko godina čitav niz mjera iz ruralnog razvoja doprinio je tome da se voćnjaci revitaliziraju, da se moderniziraju. I protugradni sustavi, i sustavi za navodnjavanje, i čitav niz novih tehnologija uvode se u voćarstvo. Samim time okrenuli smo da voćarstvo ipak ide u pozitivnom smjeru – kazao je Tušek.

Nagrade

Posjetitelji na manifestaciji mogli su osim u jabučnim delicijama, uživati i u bogatom kulturno – umjetničkom programu u kojem su sudjelovali Pjevački zbor “Đuro Prejac“, KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, Družba Veronike Desinićke i Kvartet Doma Bidružice. Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela dodijelila je nagrade za najbolje uređeni štand, najbolji novi kolač od jabuka i najbolji tradicionalni kolač od jabuka. Nagradu za najbolje uređeni štand osvojio je 4.a. OŠ Đure Prejca, za najbolji novi kolač od jabuka Pjevački zbor Đuro Prejac, a a za najbolji tradicionalni kolač Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobro vina Barilček. Organizatori manifestaciji bili su Općina Desinić, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i ZagorskaSela i Kuburaško društvo Desinićka kubura, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko – zagorska županija.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje. Također, smetnje su moguće i u gradskom prometu, zbog veće gustoće prometa na gradskim cestama i ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program