Prethodni članak
Sljedeći članak

Pacijent usred noći došao na Hitnu u OB Zabok i ostavio liječnike u nevjerici


Foto: Ilustracija (Fotografije objavljene u ovom tekstu ilustrativnog su karaktera i nisu u vezi s opisanim događajima, niti osobama.

Brojni bolnički hitni prijemi na dnevnoj bazi velik dio vremena bave se pacijentima koji nemaju hitna stanja i svoje bi probleme trebali rješavati u redovnim procedurama kod liječnika specijalista ili obiteljskog liječnika. U medijima se može saznati da su zbog toga u Ministarstvu zdravstva započeli su razgovori vezani za rješenje kako da se s hitnih prijema maknu nehitni pacijenti. Ministar Vili Beroš napomenuo je kako je u tijeku izmjena modela organizacije rada objedinjenih hitnih bolničkih prijema, što je dio reorganizacije bolničke zdravstvene zaštite u skladu s pokrenutom reformom zdravstva. Više je modela u igri.

Jedan je onaj u kojem bi obiteljski liječnici u cjelodnevnim dežurstvima pacijentima izdavali uputnice za hitnu, što bi značilo da liječnici obiteljske medicine imaju cjelodnevna dežurstva, gdje bi dolazili pacijenti, a drugi posebna trijaža, što znači da se pacijent koji dođe na hitni prijem upućuje se u trijažnu ambulantu, gdje educirano osoblje procjenjuje je li riječ o hitnom pacijentu ili rješenje svog medicinskog problema ne bi trebao tražiti na hitnoj pomoći.


Provjerili smo kakva je situacija hitnom bolničkom prijemu u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, imaju li slične probleme i što misle o modelima kojima bi se oni trebali rješavati. Ukupan broj pacijenta pregledan kroz OHBP bolnice Zabok kroz vremenski period od jedne godine je oko 30 000 do 40 000. S obzirom na navedeno, prosječan broj pregledanih u jednom danu je oko 100. Naravno, ista brojka varira ovisno o  brojnim faktorima.

- Na primjer, trenutačno je sezona respiratornih infekcija, koje se brzo šire, poglavito zbog boravka u zatvorenim prostorima pa je priljev pacijenata veći. Zbog hladnoće česti su i pacijenti s bolestima krvnih žila i srca. Također, blagdanima primjećujemo veći broj dolazaka zbog konzumacije veće količine hrane i alkohola pa se javljaju pacijenti s bolovima u trbuhu. Problem naše županije je veliki broj starije populacije u mnogobrojnim domovima za starije i nezbrinute osobe. Ali s obzirom na to da se radi o hitnoj službi na čiji rad utječu brojni faktori, teško je dati točnu informaciju, odnosno brojku dolazaka pacijenta u OHBP na pojedine dane – kažu u OB Zabok.


Pacijenti po dolasku u OHBP prolaze trijažu. Na temelju trijaže procjenjuje se vrijeme sigurnog čekanja pacijenta do pregleda liječnika. - Dakle, mi pacijente po dolasku ne izdvajamo na hitne i nehitne, jer isto nije uloga trijaže. Je li pacijent hitan ili nije procijenit će liječnik nakon pregleda. Ako uspoređujemo pacijente kroz trijažne kategorije, i uzmemo da je broj pacijenata koji mogu najmanje čekati (trijažne kategorije 1-3) za prošlu godinu iznosio 9428, a broj pacijenta trijažne kategorije 4 i 5 koji mogu čekati najduže do pregleda liječnika iznosio 22461, tada možemo zaključiti da u prosjeku oko 60% pacijenta koji dolaze u OHBP su nehitni pacijenti, odnosno upravo ti bi pomoć trebali prvo potražiti u ambulantama svojih obiteljskih liječnika – navode u OHBP.

Nadalje, svaki pacijent koji dolazi radi neke tegobe, upisan je u hitnu službu. No, to ne znači da će, osim pregleda, dobiti i daljnju obradu, ukoliko ona aktualno, u uvjetima hitne službe, nije potrebna, ističu. - Takvi se pacijenti u našem OHBP pregledavaju kroz tzv. „brze ambulante“ čiji je cilj usmjerena i jasno definirana dijagnostika, ukoliko je ista osim pregleda liječnika potrebna.


A među pacijentima koji dolaze na hitni bolnički prijem zaista ima i 'pacijenata'. Tako su u OHBP OB Zabok imali zaista zanimljive slučajeve i pacijente koji si došli, primjerice, zbog gubitka kose kroz godinu dana. Hitnima su sami sebe očito smatrali i pacijenti s koji su tri tjedna imali urasli nokat, ili temperaturu 37,8 zadnjih pola sata, udarac u peti prst šake prije mjesec dana, osjećaj da im je „čudno u grlu“...

No, jedan je pacijent ipak liječnike na Hitnoj u OB Zabok ostavio u posebnoj nevjerici.
- Jedan od posebno zanimljivih je bio pacijent koji je došao kroz noć i želio provjeriti je li nešto slomio kad je pao na trticu prije godinu dana. Primjera je zaista puno. Procedura je takva da se ti pacijenti moraju upisati i pregledati od liječnika usprkos tome što tegobe jasno nisu za hitnu službu – stoji u odgovoru.


Pitali smo i što misle, koji bi od modela koji se spominju za rješavanje ovakvih problema bio najadekvatniji. - Mi smo kroz reorganizaciju našeg hitnog prijema uspjeli smanjiti vrijeme čekanja pacijenta u hitnoj službi, kao i usmjeriti dijagnostiku. Nažalost, ne možemo utjecati na ljude koji zapravo imaju od ranije stvorenu „naviku“ preskakati primarnu razinu zdravstvene zaštite i direktno dolaziti na pregled u bolnicu. Rješenje za navedeno vjerojatno leži u kombinaciji svih navedenih modela. Naša susjedna zemlja ima relativno dobar pristup, a taj je da nakon pregleda, ukoliko je pacijent definiran kao nehitan od strane liječnika u OHBP, mora participirati novčano. Vjerujem da će Ministarstvo skupiti sve dobre prakse s terena i ukalupiti u novi funkcionalan pristup koji će imati benefite za pacijente i liječnike – stoji u odgovoru OHBP zabočke bolnice.

Još članaka iz "Županija"

Facebook