Prethodni članak
Sljedeći članak

OPĆINA ZLATAR BISTRICA SLAVI SVOJ DAN: 'S veseljem iščekujemo proljeće iduće godine kada će vrata otvoriti jedna od najkvalitetnijih sportskih dvorana u KZŽ'

Župan Kolar obišao je gradilište dvorane vrijedne 22,7 milijuna kuna, koju Županija i Općina financiraju vlastitim sredstvima


Općina Zlatar Bistrica danas slavi svoj Dan, a tim je povodom župan Željko Kolar obišao gradilište nove školske sportske dvorane.

 

 

Kako je istaknuo načelnik Općine Žarko Miholić, ugovor za gradnju dvorane vrijedne oko 23 milijuna kuna potpisan je prije nešto više od godinu dana, nakon što je prije 4 godine Zlatar Bistrica ostala bez sportske dvorane koja je izgorjela u požaru.

 

 

- Ova dvorana bit će suvremenija, opremljenija i bit će jedna od najkvalitetnijih dvorana u Krapinsko – zagorskoj županiji. Trenutno su u općini u tijeku investicije vrijedne preko 30 milijuna kuna, kakve unatrag 20 – ak godina nisu provođene u ovom prostoru. S veseljem iščekujemo proljeće iduće godine, kada će dvorana biti gotova na zadovoljstvo svih žitelja ne samo općine Zlatar Bistrica nego i šire, mnogobrojnih udruga i sportskih klubova, a svi koji će biti na razini KZŽ i šire zainteresirani za korištenje dvorane, bit će ovdje dobrodošli – rekao je Miholić.

 

 

Osvrnuo se i na druge projekte u općini, spomenuvši da će rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u narednom periodu riješiti smještaj za najmanje 10 – ak godina te podići standard boravka djece u vrtiću. - Završili smo i neke investicije vezane uz prostorni plan općine. Općina u svom razvojnom obliku nema svoj centar, ali novim prostornim planom i investicijama koje su u tijeku i planirane za apliciranje kroz određene projekte, riješit ćemo i taj problem – istaknuo je načelnik. Jedna od investicija koje pomaže Krapinsko – zagorska županija je i gradnja novog objekta HGSS – a u Zlatar Bistrici. – HGSS – u Stanica Krapina ustupili smo na njegzinim počecima dio prostora i dodijelili na trajno korištenje prostor s pravom gradnje. Suvremeni objekt koji tu niče najvećim je dijelom sufinanciran iz državnog proračuna i sredstvima Županije,a Općina je potpomogla u gradnji infrastrukture i dala zemljište. Tako je i stanica promijenial naziv u HGSS stanica Zlatar Bistrica – rekao je Miholić. – Nema razloga da budemo nezadovoljni i svim Zlatarbistričanima čestitam Dan općine i dan zaštitnika Župe sv. Ivana Krstitelja – poručio je načelnik Miholić.

 

 

Zadovoljstvo što radovi na dvorani idu po planu izrazila je ravnateljica škole Jasna Kokot Pelko. - Ovu dvoranu nestrpljivo očekuju svi učenici, roditelji i mještani. Dobit ćemo nastavu tjelesne i zdravstvene kulture kakvu naši učenici zaslužuju. Prije godinu dana naši učenici 7. 8. razreda bili su državni prvaci u futsalu što je ravno čudu za jednu ovako malu školu i mjesto. Dvorana će imati 450 mjesta za gledatelje i još nešto stajaćih mjesta i po svojim gabaritima zadovoljit će sve potrebe – rekla je ravnateljica.

 

 

Župan Željko Kolar, uz čestitke uz Dan općine, istaknuo je u njegovom drugom mandatu prioritet obrazovanje i zdravstvo. - Mislim da iz dana u dan dokazujemo konkretnim projektima da je to stvarno tako. Ovaj projekt je težak 22,7 milijuna kuna i financiramo ga vlastitim sredstvima. Jedan dio sredstava, oko 6 milijuna kuna, došao je od osiguranja nakon požara. 10 milijuna kuna je kreditno zaduženje, 75% tog kredita plaća Županija, 25 % Općina, a razlika će se financirati iz decentraliziranih sredstava za obrazovanje KZŽ. Nismo imali pomoć ministarstva niti Vlade u izgradnji ovog objekta, ali nadam se da će se to promijeniti, i da ćemo u novoj financijskoj omotnici koja bi trebala biti ispregovarana omogućiti općinama i gradovima da se mogu javljati na natječaje koji su vezani za proširenje škola i izgradnju dvorana, jer sportska dvorana u 21. stoljeću ne bi smjela biti luksuz nego dio sustava pod normalno – napomenuo je Kolar.

 

 

Potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić čestitao je građanima Dan općine, a načelniku na njegovom radu, s obzirom da je trenutno na području Zlatar Bistrice javnih investicija vrijednih 30 milijuna kuna. - Jedino što mi je žalosno što neki projekti, ali ne zbog nesposobnosti Zagoraca nego političkog ključa, nisu sufinancirani od strane centralne države. To se mora promijeniti, kriteriji moraju biti jednaki, ravnopravni za sve, kako bi svi, a Zagorje je jedna od najsposobnijih regija u privlačenju, apliciranju i provedbi EU prjekta, mogli u budućnosti u većem dijelu koristiti te novce iz EU. Zato me žalosti, što neke općine, npr. Bedekovčina i Zlatar Bistrica, za neke projekte ne otvaruju sufinanciranje, a trebale bi. Nadam se da će to u budućnosti biti bolje i da će se valorizirati projekti po kvaliteti, a ne po političkoj podobnosti – zaključio je Hajdaš Dončić.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook