Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana 15. Večer zabočkih obrtnika: UO Zabok i UO Zaprešić potpisali Sporazum o suradnji


Od krojačkih usluga i šišanja, do popravaka kućanskih aparata i plinskih instalacija, od tradicije i umjetnosti do očuvanja nacionalnog identiteta, od razvijanja i nadopune turističke ponude do pružanja egzistencije, od mnogo ljudskog rada do ljudskog umijeća, od popunjavanja tržišnih segmenata do podrške gospodarskim objektima – riječi su koje su sinoć na 15. Večeri Udruženja obrtnika grada Zaboka bile posvećene obrtu kao gospodarskoj djelatnosti, ali i obrtnicima koji prevazilaze svaku prepreku na putu ka ostvarenju svojih poslovnih ciljeva.

Udruženje obrtnika grada Zaboka trenutno broji 406 obrta, od kojih su 292 na području grada Zaboka, njih 114 na području Velikog Trgovišća, a u Udruženju je i deset dobrovoljnih članova. U odnosu na 2022. godinu to je povećanje za 18 obrta što je od izrazite važnosti za ovo Udruženje.

Riječ predsjednika i novi kadar

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zaboka Miro Čaržavec pripremio je dva govora - jedan dulji i jedan kraći pa započeo s duljim u kojem je zahvalio upravnom i nadzornom odboru te skupštini, gradu Zaboku i općini Veliko Trgovišće na svakoj pomoći i dobroj suradnji, ali i Krapinsko - zagorskoj županiji i županu na svakoj podršci usmjerenoj na obrtništvo.

- Hvala obrtnicima i njihovim obiteljima za svaki dio odvojenog vremena usmjerenog na rad, boljitak i promociju našeg Udruženja. Zahvala i našoj dosadašnjoj tajnici Kseniji na predanom radu, svakom trudu i doprinosu udruženju. Naime, Ksenija kreće u nove poduhvate, a na mjesto tajnice udruženja dolazi Marija Došen koja je večeras s nama i kojoj još jednom želim dobrodošlicu - rekao je Čaržavec i svima poželio svako dobro, a onda krenuo na kraći govor i rekao: - Hvala vam svima od srca i živjeli!

Država je nespremna

Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar je suradnju s Obrtničkom komorom KZŽ ocijenio odličnom, a onda istaknuo kako je već prije pet godina postavljen bodovni prag za upis Gimnaziju i kako se u suradnji s obrtnicima provela snažna kampanja obrtničkih i tradicijskih zanimanja čime je došlo do povećanja upisa u obrtnička zanimanja od 30 posto. S druge strane, svi koji upiši obrtnička i deficitarna zanimanja dobivaju županijsku stipendiju.

- Ukupno, KZŽ daje 550 stipendija za što godišnje izdvaja preko 400.000 eura. To je snažna poruka onoga što želimo za mlade ljude - da nastave svoje školovanje, ali i da želimo visoko obrazovni kadar koji može odgovoriti na izazove. Obrtnička zanimanja su nam izuzetno bitna i te su stipendije veće. Po prvi puta, Gimnazija u Krapini nije popunjena do kraja, a prosjek ocjena upisa u Gimnaziju je manji od upisa u strukovno zanimanje. To se nije dogodilo u posljednjih 30 godina - poručio je župan i zahvalio svim obrtnicima koji su sudjelovali u programu približavanja obrtništva mladim ljudima jer kako je rekao, s poštenim, tvrdim radom, u Hrvatskoj se može pristojno živjeti. Naravno, dodao je kako problem s radnom snagom postoji. Poentirao je kako se država nije pripremila na izazov uvozne radne snage jer ljudi koji dođu ostaju u RH godinu, dvije, a onda odu dalje. - Mi ne napravimo ništa kako bismo te ljude zadržali, integrirali ih u društvo, upoznali ih s našim običajima, kulturom, vjerom i jezikom. Ako nam treba radna snaga, onda ju treba pokušati i zadržati – poručio je.

Izvrsni rezultati

Gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek na samom je početku svog obraćanja poručio kako iza svakog uspješnog obrtnika stoje njihove partnerice jer iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. - Daj vam Bog dobro zdravlje, dobre živce i sretno ubuduće - poručio je Hanžek.

Načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički poželio je prisutnima dobrodošlicu i svim obrtnicama i obrtnicama zaželio puno uspjeha i odličnih rezultata. - Do sada ste pokazali svoje izvrsne rezultate, unatoč izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. Svi imamo problema s radnom snagom, ali nadamo se najboljem - poručio je Greblički.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije Nenad Kučiš osvrnuo se na povećanje broja obrta koji svake godine rastu. Naime, na području Krapinsko - zagorske županije trenutno je 3165 obrta što je povećanje od 106 obrta u samo godinu dana.

- To ne prati broj radne snage jer povećanje radne snage je tek 30. Nažalost, mislim da se to neće tako lako popraviti, međutim, u suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje svake godine vidimo neki pomak gledajući broj upisanih učenica i učenika u obrtnička zanimanja. Roditelji shvaćaju da je obrtništvo nešto dobro i da se od toga da kvalitetno živjeti - poručio je Kučiš.

Priznanja i zahvalnice

Svečani tonovi bili su odlična prilika da se obrtnicima koji obilježavaju dvadeset i više godina rada uruče priznanja za uspješan rad. Priznanje za 20 godina primila je Đurđica Profeta, vlasnica obrta Profeta, zatim Renata Roginić, vlasnica obrta Fiola i Ivan Tišljar, vlasnik obrta Keramika i usluge Ivan. Priznanje za 25 godina u obrtništvu uručeno je Verici Čuček, vlasnici obrta Vrtlarija Čuček, Mariu Maku, vlasniku obiteljskog obrta Auto-klasik, Damiru Oborevčkom, vlasniku obrta Krojački salon Beni i Artanu Kajtaziju za obiteljski obrt Pekarnica Katarina. Za 30 godina uspješnog obrtništva priznanje je uručeno Matiji Kralju, ispred obiteljskog obrta Stella, priznanje za 35 godina rada dodijelilo se Damiru Piljeku, vlasniku obrta Piljek i Franji Turku, vlasniku obrta Video profesional, a za 40 godina rada zahvalnica je uručena Davoru Plešku, vlasniku obrta Josip Pleško. Za 45 godina uspješnog obrtništva priznanje se dodijelilo obiteljskom obrtu Prijevoz, trgovina, građevinski i komunalni radovi, a preuzeo ga je Darko Kahlina. Uz to, dodijeljene su i zahvalnice obrtnicama i obrtnicama za sudjelovanje na Gastro događanjima 2023. godine, a zaslužili su ih Irena i Josip Sinković, Kristina i Renato Brezak, Martina i Darijo Smodila, Sanja i Davor Pleško, Ksenija i Marijo Očić, Danijela i Zdenko Gojšić te Katarina i Miro Čaržavec.

Budući da na prošloj svečanosti Obrtničke komore KZŽ nisu uručena još dva priznanja, sinoć je brončano priznanje uručeno Zdenku Gojšiću, vlasniku obrta Zagi-grad, a Davoru Plešku priznanje za doživotnog počasnog predsjednika OKKZŽ.

Poseban obol 15. Večeri obrtnika dalo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između dva Udruženja, a potpisali su ga predsjednik Udruženja obrtnika grada Zaprešića Davor Pismarović i predsjednik Udruženja grada Zaboka Miro Čaržavec. Dokument je to koji formalno izražava i potvrđuje određene vrijednosti i ciljeve za jačanje svoje prijateljske veze.

Ovu su večer svojim dolaskom uveličali i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zaprešića i podpredsjednik Obrtničke komore Zagreb Davor Pismarović sa suradnicima, pročelnik Porezne uprave, Područni ured Krapina Petar Vrančić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Ivica Zanetti sa suradnicima i ravnateljica srednje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću te srednje Glazbene škole u Zaboku Božica Šarić, a na kraju je poručeno: "Budite i dalje jedni drugima potpora kako bismo zajedno gradili društvo u kojem obrtništvo ima veliku i važnu ulogu."

Još članaka iz "Županija"

Facebook