Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar objavio kakve će biti nove epidemiološke mjere u školama

Ministar je istaknuo kako Vlada nije previše zadovoljna odazivom prosvjetnih radnika na cijepljenje

  • fuchs

    Foto: Robert Anić/PIXSELL


Nakon današnje sjednice Vlade, ministar obrazovanja Radovan Fuchs održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio detalje o nadolazećem početku nove školske godine, a vezano za epidemiološke mjere.

-Djeca od prvog do petog razreda koja su bila isključivo u balončićima, moći će se donekle miješati. Dopustit će se izborna nastava koja je prošle godine išla kompletno online. Npr. ako u školi imate jednog vjeroučitelja, on ide od jednog do drugog razreda, prošle godine je to bilo onemogućeno. Višim razredima bit će dopušteno mijenjanje učionica, tj. korištenje kabineta, naravno, uz upute oko dezinfekcije i prozračivanje prostorije. Bit će omogućeno i bavljenje sportom unutar škola. Timovi koje škole imaju moći će biti sastavljeni od učenika i djece iz različitih razreda. Školske dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne aktivnosti. Vraća se mogućenost održavanja roditeljskih sastanaka uz poštivanje epidemioloških mjera. To je bio zahtjev i učitelja i roditelja. Ostaje obveza mjerenja temperature zaposlenika i da roditelji mjere djeci temperaturu -rekao je ministar.

Također, kako je rekao, školska praksa će se od ove jeseni ponovno slobodno odvijati. -Studenti pedagoških fakulteta moći će obavljati praksu pod jednakim uvjetima kao i zaposlenici u pojedinoj školi. Praksa učenika strukovnih škola dopušta se jer je bitan segment u strukovnom obrazovanju. Učenici se moraju pridržavati uputa samih firmi u kojima će provoditi školsku prasku. Na roditeljskim sastancima će se morati poštivati distanca od 2 m i nositi maske. Maske ostaju jedan od uvjeta za učenike od petog razreda nadalje ako nije moguće ispoštovati distancu od 2 m. Nošenje maske se preporučuje i kada postoji distanca. Ako je neki od učenika pozitivan, u tom slučaju ne treba čitav razred u samoizolaciju nego samo najbliži učenici. Tako bi se odlazak učenika u samoizolaciju smanjio – najavio je Fuchs.

Također, ministar je istaknuo kako Vlada nije previše zadovoljna odazivom prosvjetnih radnika na cijepljenje. Ako izuzmemo visoko školstvo, na oko 50 posto smo. Pola naših prosvjetnih radnika nije cijepljeno i treba imati na umu da će takvi prosvjetni radnici kad prenesemo upute o mjerama, a u ponedjeljak ćemo imati sastanak s ravnateljima škola. Oni trebaju nositi msku tijekom predavanja i cijepiti se. Zaštita radnika u tom smislu je dvojaka. Postoji cjepivo i zaštitna oprema. Priče o obveznom cijepljenju i otkazima nisu baš primjenjive. Imamo 50 posto necijepljenih, ne znam gdje bismo našli 20-ak tisuća učitelja da zamijene one koji bi odbili raditi - kaže ministar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook