Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Butković ignorira Zagorje i župana već godinu i pol? Iz ministarstva kažu: 'Ministar će doći kad bude u mogućnosti'

Župan Kolar tvrdi da već godinu i pol dana zove ministra na zastanak zbog brojnih problema s dionicama državnih cesta


Nakon što je početkom lipnja župan Željko Kolar u Bedekovčini izjavio kako postoji nekoliko dionica državnih cesta u Zagorju o kojima bi želio razgovarati s ministrom prometa Olegom Butkovićem, a koji već godinu i pol ignorira njegove pozive. - Napisao sam mu 6, 7 požurnica jer imamo nekoliko dionica koje stoje. Imali smo dogovor da se za brzu cestu prema Mariji Bistrici, dok se izvodi dionica od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, pripremi projektna dokumentacija i ishodi dozvola za dionicu od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice. Nažalost, 2,5 godina je prošlo od kada je ova dionica u funkciji, a nekog većeg pomaka nema. Navodno se sad revidira projekt, pa to objektivno znači da, ako na jesen raspišemo natječaj, opet do proljeća iduće godine radovi neće početi. A radi se o šest kilometara ceste. Zatim, na dionici D205, od Tuheljskih Toplica prema Sv. Križu i Klanjcu, postoji klizište koje je aktivno te se na tom dijelu vozi jednim prometnim trakom već nekoliko godina. Sad kad se natječaj raspisao i kada je izabran izvođač radova, mislim da je prošlo preko 3 mjeseca, a da nije potpisan ugovor. Isto tako, koliko nam stoji dionica od Kumrovca do Zagorskih Sela? Imamo još nekoliko dionica državnih cesta o kojima silno želim razgovarati s ministrom Butkovićem, međutim, nikako da dođe do službenog sastanka. Zadnji puta smo još u rujnu prošle godine imali dogovor da ćemo se naći u idućih mjesec dana. Nadam se da neće čekati sljedeće izbore, jer idućih godinu i pol do dvije nemamo izbora, a on kontinuirano posjećuje KZŽ za vrijeme izbora. Pozivam ga da dođe u službeni posjet KZŽ i da raspravljamo o ovim objektivnim problemima koje imamo – rekao je Kolar početkom lipnja.

 

Odgovor ministarstva

Stoga smo uputili upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u kojem smo tražili odgovore na pitanja zbog čega se ministar Butković odbija sastati s krapinsko – zagorskim županom, zašto ignorira njegove pozive i, konkretno, misli li se i kada s njime konačno sastati kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi. Konačno, proteklog tjedna stigao nam je i vrlo kratak odgovor iz ministarstva, koji je sve samo ne konkretan. Naime, prema odgovoru koji smo dobili, ministar ne ignorira nikoga, ali ipak ne zna kad će odgovoriti na Kolarove pozive. - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ne ignorira ni jednu županiju, grad ili općinu na području Hrvatske ili njihove predstavnike, vjerujemo i kako je to vidljivo iz trenutnih ulaganja u prometnu infrastrukturu na području cijele Hrvatske, pa tako i onu cestovnu i željezničku na području Krapinsko-zagorske županije. Sastanak sa županom Krapinsko-zagorske županije održat će se kad ministar bude u mogućnosti, a o čemu će na vrijeme biti obaviješten i Ured župana i što će ujedno biti prilika za razgovor o prometnim projektima i potrebama na području Županije – odgovorili su nam iz ministarstva.

 

Kolar nije jedini

No, da Kolar nije izdvojen slučaj župana koji je nezadovoljan dinamikom odvijanja državnih investicija u prometnu infrastrukturu svjedoči i najsvježiji primjer varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je kao predsjednik Reformista, nedavno objavio izlazak svoje stranke iz vladajuće koalicije s HDZ-om na nacionalnom nivou i to zbog neispunjavanja dogovora predviđenog Sporazumom Sjever, kojeg je upravo Željko Kolar idejni začetnik i pokretač. Čačić je istaknuo kako je upravo neispunjavanje 'prometnog dijela' koalicijskog dogovora o željezničkom projektu Sjever, vrijednom oko 4 i pol milijarde kuna, jedan od najvažnijih razloga izlaska iz koalicije. - Mi smo to potpuno jasno iskomunicirali u javnosti, rekli smo premijeru i partnerima. Ako stranka na vlasti, a to je HDZ, svoj najprizemniji stranački interes do razine lokalnih organizacija stavlja ispred interesa građana Hrvatske, a to upravo čini jer sprečava projekt za cijelu regiju Sjever. Izričito naredbama sprečava realizaciju, Europa ga je podržala, ušlo je u prostorne i prometne planove, dobili smo novac od Europe. Naredba je da se ne radi, prema tome mi idemo van. Mi smo već dali sve rokove, oni su premašili. Mi nismo stranka koja će udarati ispod pojasa. Ne možemo i ne želimo raditi s partnerima koji se ne drže svoje riječi, čak i kad je potpisana – rekao je Čačić. Je li riječ o još jednom taktičkom potezu iskusnog političkog 'lisca' i hoće li on potaknuti ministra Butkovića i Vladu RH da ozbiljnije pristupe rješavanju prometnih problema u Zagorju i ostalim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske, pokazat će vrijeme. Sastanak Butkovića i Kolara u Krapini zasigurno bi bio dobar i koristan pomak prema naprijed.

Još članaka iz "Županija"

Facebook