Prethodni članak
Sljedeći članak

'Krećemo razvijati vjerski turizam jer Lobor ima za to sve predispozicije'

INTERVJU Povodom Dana općine Lobor koja svoj dan slavi na blagdan sv. Ane o realiziranim, ali i planiranim investicijama razgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih


ZL: Koje su to najznačajnije investicije koje su realizirane na području općine Lobor u proteklih godinu dana?
JEMBRIH: Najveći projekti koji su realizirani odnosili su se na upravo na izgradnju komunalne infrastrukture. Završena je rekonstrukcija nerazvrstane ceste Horvati – Viški, financirana sredstvima EU. Isto tako, završena je prva faza uređenja parkirališta kod mjesnog groblja u Loboru, sufinancirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Završili smo i projekt izrade LED rasvjete na potezu Velika Petrovagorska - Petrova Gora koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Završeni su i radovi na sanaciji dvaju klizišta, u Petrovoj Gori, financirano od strane Ministarstva graditeljstva, i u Starom Golubovcu koje je u 2018. godini sufinancirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ove je godine naglasak bio upravo na poboljšanju infrastrukture jer su nam gotove sve ceste na području cijele općine u lošem stanju. Ove godine smo krenuli i završili rekonstrukciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta Pakšeci – Eršeki te Bezaki – Androići, a trenutno su u završnoj fazi radovi na nerazvrstanoj cesti Beljaki - Jakopići, Ulica Josipe Vedrine i Završje Gornje. Izgrađena je i vodoopskrba u Završju Loborskom koju su zajednički financirali Zagorski vodovod i Krapinsko – zagorska županija, a ove godine investicije u vodoopskrbi se nastavljaju na području naselja Šipki. Tu mogu još spomenuti projekt WI – FI koji je u realizaciji. Riječ je o postavljanju javnih pristupnih točaka bežićnom internetu za što je dobiveno 15.000 eura od EU. Bežićnim internetom pokrili smo centar i glavne dijelove najvećih okupljanja. Proraditi bi trebao za oko dva tjedna. 

ZL: Općina Lobor jedna je od deset zagorskih općina koja će graditi novi dječji vrtić. Kada će ti radovi krenuti?
JEMBRIH: Izgradnja dječjeg vrtića najveći je kapitalni projekt na području općine Lobor na kojeg se čeka više od deset godina. Trenutno smo u fazi postupka javne nabave. Otvaranje ponuda je 25. srpnja. Zainteresiranih izvođača imamo i nadam se da ćemo i taj projekt uspješno završiti. Gradnja bi, ako sve bude po planu, trebala početi krajem godine, a završetak vrtića s kompletnom opremom kroz dvije godine. Kapacitet dječjeg vrtića je za 80 –ero djece. 

ZL: Kada smo već kod djece, kakvo je natalitetno stanje i briga od strane Općine za djecu i mlade?
JEMBRIH: U proteklih godinu, ako gledamo od Janina do Janina rodilo se 26 djece i to je neki prosjek. Mogu reći da puno brinemo i izdvajamo za naše mlade. Dajemo potpore za novorođene, sufinanciramo dječje vrtiće i čuvaonice. Ukupno imamo 42 polaznika. Financiramo predškolu i igraonicu za naše najmlađe koja od ove godine radi cijelo ljeto, jer je bilo puno interesa, a osnovnoj školi pomažemo kroz različite donacije i projekte, u iznosu od oko 250 tisuća kuna. Od škole u prirodi, zamjeni stolarije na PŠ Petrova Gora, poklona za prvašiće, za sv. Nikolu, edukacijskom materijalu, u sufinanciranju maturalnog putovanja, prijevoza učenika itd. Od iduće školske godine u loborskoj osnovnoj školi počinje s radom i Glazbena škola, a Općina se uključila s nabavkom instrumenata. Stipendiramo također 10 učenika i 10 studenta, a sufinanciramo i smještaj učenika u učeničkim domovima. Moram napomenuti da je Općina dosada kupovala knjige, radne bilježnice i materijal za učenike s područja svoje općine bez obzira koju školu pohađali, no, od ove godine uključili su se u država u kupnji udžbenika i Županija s 50% u nabavci obveznih radnih bilježnica. Preko LAG-a Zeleni bregi prijavili smo i projekt uređenja dječjeg igrališta kod Plavog doma u Vinipotoku, koji obuhvaća uređenje ograđenog igrališta, parkirališta i ugibališta za autobuse te postavljanje autobusnih kućica.

ZL: Osim dječjeg vrtića, koji su to projekti još u planu?
JEMBRIH: Jedan od većih kapitalnih projekata nam je preseljenje nogometnog igrališta iz Cukovca u centar Lobora. Napravili smo elaborat koji je na ocjenjivanju u Županiji i nakon što dobijemo njihovu potvrdu možemo krenuti u pregovore s vlasnicima za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, a nakon toga i na natječaje za dobivanje sredstava. Nekoliko projekata imamo prijavljenih na raznim natječajima, a za koje se nadamo da ćemo dobiti sredstva. To je projekt sanacije općinske zgrade u tzv. Kulturni centar koji je prijavljen na mjeru 7.4.1. To je nam jako važan projekt, posebice jer je sama zgrada derutna i potrebna joj je kompletna rekonstrukcija. Zgrada bi išla u dogradnju, pa bi se na katu smjestile općinske prostorije, a u prizemlju bi bio Kulturno – turistički centar i prostor za udruge. Krećemo i u izradu strategije turizma jer želimo pokrenuti vjerski turizam s obzirom na bogatu povijest i vrijednost Svetišta Majke Božje Gorske, kojeg planiramo uklopiti i s ostalim prirodnim ljepotama koje Lobor ima. U planu je razvoj i nastavak poučne staze prema Cukovcu i izvorištu Zagorskog vodovoda. Isto tako u postupku smo izrade eloborata za postavljanje spomen obilježja poginulim loborskim braniteljima na mjesnom groblju u Loboru.

ZL: Građani se žale na lošu županijsku cestu od Vinipotoku prema Loboru, koja je puna klizišta i rupa. Imate li nove informacije kada bi ona došla na red?
JEMBRIH: To je jedan od najvećih problema, loša županijska cesta, koja je puna udarnih rupa. Što se tiče njezine rekonstrukcije mi smo sada samo na razgovorima sa ŽUC-om. Imamo obećanje od strane ravnatelja da će se krenuti s realizacijom odvodnje na toj županijskoj cesti, a rekonstrukcija zavoja kod Gljaja i njezina sanacija još ne. No, nadamo se da će ŽUC iznaći sredstva jer je toj cesti potrebna hitna sanacija. No, ono što će se sigurno ići u realizaciju ove godine je sanacija klizišta u Vojnovcu koje uz ŽUC sufinanciraju Hrvatske vode. Mi sami nastavljamo s komunalnim akcijama na održavanju naših nerazvrstanih i makadamskih cesta, ali i putova koja idu na poljoprivredna zemljišta. Trudimo se da bude što manje zapuštenog zemljišta. Tu veliku ulogu odrađuje poljoprivredni redar koji na području općine radi dva dana u tjednu i ima dobru suradnju s mještanima. No,
probleme nam stvaraju neriješeni imovinsko – pravni odnosi, pa je često teško doći do vlasnika zapuštenih zemljišta, a dodatne zavrzlame imamo ako su korisnici Centra za socijalnu skrb. 


Još članaka iz "Županija"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog zimskih uvjeta, pro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program