Prethodni članak
Sljedeći članak

'Krapinsko-zagorska županija osnovala je ove godine ustanovu koja će pružati sigurnost, zaštitu i podršku odraslima i djeci žrtvama nasilja u obitelji'

Župan Željko Kolar najavio je uskoro otvaranje Doma za žrtve nasilja u obitelji u našoj županiji i ujedno uputio poruku povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se temeljem odluke Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uputio je poruku povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

Dana 25. studenoga obilježava se u cijelom svijetu Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Iako je zadaća institucija, ali i društva u cjelini, da svijest o važnosti nulte tolerancije na nasilje, pogotovo obiteljsko i rodno uvjetovano, valja jačati i razvijati svih 365 dana u godini, na ovaj dan daje se posebna pozornost ovoj temi.

Da bi žrtva nasilja odlučila prekinuti krug nasilja i napustiti nasilnika potrebna joj je puna podrška društva i određeno jamstvo da će žrtva i njezina/njegova djeca biti zaštićeni od nasilnika i da će dobiti podršku i pomoć da krenu u novi, siguran život – novi početak. Skloništa za žrtve nasilja u obitelji za žrtve upravo to jesu.

Krapinsko-zagorska županija osnovala je ove godine ustanovu koja će pružati upravo to – sigurnost, zaštitu i podršku odraslima i djeci žrtvama nasilja u obitelji i nazvala je simbolično – Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK. Prostor i oprema su osigurani u skladu sa svim uvjetima, natječaji za prijem stručnih radnika su u tijeku, a očekuje se da će danas, nakon očevida povjerenstva za utvrđivanje minimalnih uvjeta za početak rada, biti izdano i rješenje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Dom će moći istovremeno primiti 8 korisnika što odgovara trenutačnim potrebama županije. Naime, godišnje se na razini Krapinsko-zagorske županije smještava 10-15 žrtava nasilja u obitelji. Centri za socijalnu skrb očekuju da će se, nakon što se osnuje sklonište na području županije, povećati broj realiziranih smještaja. Krapinsko-zagorska županija zato već priprema projekt osiguravanja skloništa s povećanim kapacitetom koji će moći pružiti privremeni dom za 12-15 žrtava. Očekivani datum početka rada skloništa je 7. prosinca 2020. godine.

Ipak, ono na čemu treba biti fokus institucija, društva i svakog pojedinca je svijest o neprihvatljivosti nasilja i potrebi poduzimanja svih mjera da do potrebe za smještajem u skloniše niti ne dođe. Naglasak mora biti na prevenciji svih oblika nasilja, snažnoj i čvrstoj suradnji svih u društvu da se spriječi sve ono tužno, bolno, a ponekad i tragično što jedan čovjek može učiniti drugome – najčešće svojem najbližem, riječi su župana Željka Kolara.

Više informacija o Domu za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK možete saznati OVDJE.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni.  Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su: -DC30 kroz centar Petrinje (obilazak Ulicom Matije Gupca); -ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program