Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'U Hrvatskoj imamo nizak broj društvenih poduzetnika i nedostatak privatnih investicija te odgovarajućih financijskih uvjeta'


U Zagrebu je od 30. do 31. ožujka održan posljednji, peti po redu boot camp u sklopu projekta BAIF, koji polaznicima služi za razvoj poslovne ideje s pozitivnom društvenim učinkom.

Na petom po redu boot campu predstavila su se 22 nova tima sa inovativnim, inspirativnim i društveno korisnim projektima, dok su tijekom proteklih godinu dana kroz bootcampove ukupno prošla 102 tima iz svih dijelova Hrvatske. Ovime je ujedno okončana i prva faza projekta, čiji je konačni cilj razvoj alternativnog tržišta kapitala usmjerenog na ulaganja u poduzetnike početnike koji mogu generirati i društveni učinak.

Zašto je BAIF drugačiji od sličnih programa? U okviru projekta BAIF svi polaznici radionica investicijske spremnosti prošli su online edukaciju u trajanju od tri do četiri tjedna, gdje su uz pomoć trinaest renomiranih mentora različitih ekspertiza, iz prve ruke, naučili kako svoju ideju razviti u pravi mali posao spreman za investiciju, rast i uspjeh. Edukacijski program odvijao se elektroničkim putem, korištenjem BAIF LMS platforme. Lekcije su unaprijed snimljene te su se mogle proći bilo kada, što je uvelike olakšalo sudjelovanje. Osim video lekcija, polaznici programa dobili su i korisne popratne materijale - predloške za primjenu raznih metodologija te alat u MS Excelu za poslovno planiranje. Polaznici su ujedno radili na prepoznavanju prilika u okruženju, postavljanju poslovnog modela te izradi financijskih projekcija a u finalu svakog održanog bootcampa dobili su i priliku predstaviti projekt potencijalnim investitorima.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko - zagorske županije i voditeljica projekta BAIF Helena Matuša istaknula je kako su tijekom proteklih godinu partneri okupljeni oko Projekta BAIF, čiji je nositelj Krapinsko - zagorska županija, a partneri Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca, kontinuirano istraživali i promišljali najbolje prakse u regiji vezane uz poticajno okruženje rasta poduzeća s društvenim učinkom i mogućnosti novih financijskih mehanizama s naglaskom na alternativne izvore kapitala. - Tijekom tog razdoblja okupili smo ukupno 102 startupa kojima smo otvorili vrata investicijskog svijeta. Polaznici su osmišljavali svoj poslovni model, umrežavali se s kolegama i kolegicama poduzetnicima – uz jasno opredijeljenje za generiranje društvenog učinka. Njihov uspjeh je uspjeh ovog projekta, kojeg nastavljamo s formiranjem novog financijskog mehanizma uz pomoć kojeg ćemo ponuditi financiranje koje treba svakom startupu na samom početku a koje nedostaje u hrvatskom ekosustavu - rekla je Matuša.

Martina Mrsić, poduzetnica, vlasnica i direktorica u Imam Riječ, polaznica posljednjeg 5. bootcampa, rekla je kako je najveća vrijednost ovog programa u tome što nudi jasan odgovor na pitanje koje najviše muči poduzetnike, a to je: Ima li moja ideja potencijal da postane posao koji će generirati prihode, ili je samo riječ o lijepom snu. Rekla je i kako je velika snaga u networkingu te prilikama za razgovor s mentorima, što puno znači kad su u pitanju novi projekti i start upovi. Predsjednik Izvršnog odbora HUP udruge malih i srednjih poduzetnika Igor Škrgatić također ima samo riječi hvale o programu. 

Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar, je rekao je kako poduzetničke ideje čijom se realizacijom omogućava stvaranje pozitivnog društvenog učinka za gospodarstvo i društvo u cjelini, doprinose rješavanju ključnih društvenih izazova današnjice, promiču održivi razvoj i inovativne načine poslovanja, otvarajući pritom i nova radna mjesta. - U Hrvatskoj, nažalost, imamo relativno nizak broj društvenih poduzetnika, kao i nedostatak privatnih investicija i odgovarajućih financijskih uvjeta, dok sa strane potencijalnih investitora postoji nedostatak razumijevanja za koncept ulaganja u društvene poduzetnike. Snaga projekta BAIF je u tome što se njime želi pozitivno utjecati na trenutnu investicijsku klimu kroz konstruktivan dijalog javnog i privatnog sektora koji podržava pozitivan poduzetnički ekosustav, s ciljem uspostavljanja novog, održivog mehanizma za ulaganja koja dodatno vrednuju društveni učinak. Svjesnost poduzetnika i investitorske zajednice o tvrtkama koja generiraju društveni učinak još je uvijek relativno nerazvijena, no uspješni poduzetnici pokazatelj su da ovaj način promišljanja o poduzetništvu generira dobrobiti za cijelo društvo te je time zanimljiviji i investitorima i sve je češći odabir mladih poduzetnika. Drago nam je što smo nositelj ovog projekta - rekao je župan Kolar.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook