Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: ''Mislim da je to jasna poruka koliko cijenimo rad poljoprivrednih proizvođača''

Dodijeljene potpore za povećanje stočarske proizvodnje KZŽ


Danas je u Poslovno tehnološkom inkubatoru u Krapini održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za povećanje stočarske proizvodnje KZŽ.

Pročelnica Upravnog odjela za Gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pojasnila je da se redi o natječaju za povećanje stočarske proizvodnje KZŽ. ''Ovaj natječaj ima prije svega cilj da se nabave rasplodna grla, koja služe kao mesne pasmine. Naši zagorski bregi su zahtjevni za održavanje, ali s te strane ova stoka služi za na neki način čišćenje brega, a daje i meso pa je to spoj ugodnog s korisnim.'' – rekla je Mihovilić i pojasnila da je kroz prihvatljive aktivnosti bilo moguće nabaviti junice i rasplodnog bika. ''Iznos potpore po korisniku iznosi maksimalno do 50.000,00 kn, a maksimalno do 60 % ukupno prihvatljivih troškova. Natječaj je bio otvoren mjesec dana, a KZŽ je osigurala ukupno 250.000,00 kn. '' rekla je Mihovilić i dodala da je stiglo 13 prijava na natječaj, i sve su zadovoljavala uvjete, ali je sukladno osiguranom iznosu odobreno 7 potpora do 50 % prihvatljivog iznosa u ukupnom iznosu 249.131,25 kn. Ovom potporom nabavit će se 48 grla junica. Mihovilić je podsjetila da je sa ovom završila i šesta mjera potpora, te je ukupno dodijeljeno 1,7 milijuna kuna dok je KZŽ u proračunu ukupno osigurala 2,4 milijuna kuna.

Na potpisivanju su bila ukupno četiri gospodarstva, iz tri obitelji, OPG Šivak Zagorska Sela koji je dobio 33.100,00 kn, OPG Ortović Sveti Križ Začretje sa potporom od 35.000,00 kn te OPG Harapin, Marija Harapin i Mini mljekara Nikola Harapin, oba sa potporom po 50.000,00 kn.

Nikola Harapin rekao je kako se kroz dva gospodarstva bave mješovitom stočarskom i ratarskom proizvodnjom. ''Ova velika pomoć županije jako će nam dobro doći u daljnjem poslovanju i zahvaljujem svima i očekujem i daljnju suradnju sa županijom'' – rekao je Harapin i kasnije komentirao kako ima i drugih natječaja, na koja se javlja dosta ljudi, pa je to problem. ''Mi smo mali poljoprivrednici pa nam nije lako. Ova sredstva ćemo uložiti u nabavku junica mesnih pasmina, 22 komada da povećamo stočarsku proizvodnu, kako bi mogli normalno dalje funkcionirati. '' rekao je Harapin, čija su dva gospodarstva, OPG Harapin, Marija Harapin i Mini mljekara Harapin dobili po 50.000,00 kn za nabavku po 11 grla junica.

OPG Šivak dobio je potporu u iznosu od 33.100,00 kn za nabavku 6 junica charolais pasmine . Darijo Šivak rekao je kako su se i prošle godine javili na natječaj, te su kupili 100 ovaca. ''Širimo proizvodnju, jer zemlje imamo dosta. Imamo trenutno 130 ovaca i 30 grla junica charolais pasmine. Prijavili smo se i na još neke projekte, ali još nemamo odgovor. Sa plasmanom robe nemamo problema. Sve što proizvedemo prodamo, a imamo i rezervacije unaprijed. '' rekao je Šivak i dodao da će se širiti dok bude zemlje i da se nadaju još boljim danima. Na pitanje kako su se kao mlada obitelj odlučili za ovaj posao Šivak je rekao: ''Sam svoj gazda si. Jest da je teško, da moraš voditi i financije, moraš biti i mehaničar i veterinar, doslovce sve.  Ali može se posložiti radno vrijeme, da ima slobodnog vremena i za na more otići. Je teško, ali tu su i prijatelji i rodbina koju uskaču, pa se krpa kraj s krajem.'' – zaključio je Šivak.

Župan Željko Kolar je na početku zahvalio proizvođačima što su se javili na ovaj natječaj ali i što se bave ovim poslom, posebno u svjetlu nedavnih prirodnih nepogoda, kada sav trud preko noći može otići u vjetar. ''Od deset mjera ruralnog razvoja proveli smo šest, ostale su još četiri. Jednu zatvaramo upravo danas, a to je potpora za očuvanje pčelinjeg fonda i evo ove godine konačno je bilo bagrema, pa ćemo nakon tri godine imati normalno vrcanje i dovoljno našeg zaštićenog bagremovog meda, koja nam je potrebna za daljnju njegovu promociju. Imamo potporu za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina od 200.000,00 kn. Vidjelo se koliko je bitno da imamo osigurane nasade, ali da imamo i zaštitu. Tu je i  potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje od 200.000,00 kuna i 100.000,00 kuna za razvoj i promociju poljoprivrednih proizvoda, s tim da je taj natječaj stalno otvoren do kraja godine, a do sada je potrošeno 19.746,00 kn.'' rekao je župan ponovivši da je riječ o ukupnom iznosu od oko 2,4 milijuna kuna. Kolar  je podsjetio da se svake godine do kraja mandata proračun za poljoprivredu povećava za 10 %. ''Mislim da je to jasna poruka koliko cijenimo rad poljoprivrednih proizvođača i da možete biti sigurni da će ove mjere biti raspisane i u slijedeće tri godine, i da možete unaprijed planirati širenje vaših OPG-ova i vaše poljoprivredne proizvodnje. I to nam je izuzetno bitno'' – rako je Kolar i dodatno naglasio. ''Nadam se da smo u ovim vremenima pandemije dosta naučili, a to je prije svega da moramo bi samodostatni u mnogim poljima, prije svega u proizvodnji hrane. Stoga je bitno da i kroz novu financijsku omotnicu i Ministarstvo poljoprivrede ali i Vlada RH dobro ispregovara, kako bi se vi mogli javiti na EU fondove i povlačiti bespovratna sredstva za povećanje proizvodnje.'' obratio se Kolar proizvođačima. ''To je ključ onoga što bi trebali raditi u budućem periodu, uz naravno proizvodnju hrane, to su obnovljivi izvori energije'' rekao je Kolar još jednom zahvalivši svima i obećavši i daljnju potporu uz kontinuitet i spomenutih 10 % povećanja svake godine proračuna za potpore poljoprivrednom sektoru.

Još članaka iz "Županija"

Facebook