Prethodni članak
Sljedeći članak

Invest in Zagorje: Konferencija okupila preko 200 sudionika i stručnjaka u području zdravstvenog turizma


U prostorima Poduzetničkog centra KZŽ u Krapini održana se danas druga po redu Invest in Zagorje konferencija.

Ovogodišnje izdanje održava se na temu zdravstvenog turizma, a okupilo je niz stručnjaka iz svijeta biznisa i zdravstvenog turizma, koji je kroz panele raspravljati o važnim temama brendiranja zdravstvenog turizma i potencijalnim investicijama u istome.

-Govorit ćemo o nekim novim trendovima, investicijama i inovacijama unutar sektora, a svu stručnost omogućit će panelisti, moderatori, članovi žirija, kojih ima preko 35 iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije – najavila je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša te istaknula teme kojih će se danas posebno dotaknuti, a to su kako se dodatno pozicionirati i brendirati u specifičnim nišama poput dentalnog i sportskog turizma sa spojem s nutricionizmom te telemedicini.

Osim panel rasprava, predviđen je i dio programa u kojem će rješenja za određene probleme u sektoru zdravstvenog turizma ponuditi srednjoškolci kroz svoje projekte, a potom i start – upovi koji na tržištu već posluju s određenim rješenjima vezanima uz sektor zdravstvenog turizma.

Matuša je uputila zahvalu i svim partnerima koji sudjeluju, kao i Krapinsko – zagorskoj županiji koja je dala podršku konferenciji, ali i koja je pokrenula inicijativu programa Invest in Zagorje.

Naime, ova konferencija dio je cjelokupne inicijative za privlačenjem, ulaganjem i brendiranjem Krapinsko – zagorske županije kao mjesta za pokretanjem poslovanja. – Na mjesečnoj bazi dobivamo upite od investitora gdje se može pokrenuti poslovanje, a s druge strane imamo digitalni inovacijski centar za zdravlje i medicinsku informatiku kao jedan start up sektor. Nadamo se da ćemo kroz ovu konferenciju spojiti i start upove i investitore, kao i da će turistički dionici dobiti ideje i povezati se s onima koji mogu osmisliti posebne pakete koje tržište traži – rekla je Matuša.

Župan Željko Kolar istaknuo je da naša županija jest jedan od lidera u zdravstvenom turizmu, no potrebno je pratiti nove tehnologije, izazove i dostignuća. – Upravo na tu temu okupili smo stručnjake, da vidimo dokle je došla zapadna Europa i gdje se mi tu nalazimo. Mi svojim znanjem, kvalitetom usluga i tradicijom imamo itekako što ponuditi na europskom tržištu, no bez novih ulaganja i korištenja novih tehnologija to neće niti moguće. Dovoljan iskorak nismo napravili u stvaranju uvjeta da se profesionalni sportaši i vrhunski klubovi mogu pripremati u našoj županiji i na tome ćemo raditi, a o tome će biti riječi na jednom od panela, od Roberta Prosinečkog i Dubravka Šimenca, koji će iznijeti svoje iskustvo o tome što je njima kao profesionalnim sportašima bilo bitno da se zadovolje njihove potrebe – rekao je Kolar i dodao kako investitori jesu prepoznali potencijal Krapinsko – zagorske županije za ulaganja, no obzirom na to da zakon još nije prepoznao javno – privatno partnerstvo u zdravstvu, još se u takve investicije nije išlo. Najavio je i kako će u narednom razdoblju krenuti dvije investicije u zdravstveni turizam u našoj županiji, koje će biti internacionalne, a neke naše tvrtke bit će uključene kao partneri.

Današnja konferencija održava se u formi piknika na otvorenom, kako bi preko 200 sudionika kroz opuštenu atmosferu razgovaralo o ozbiljnim pitanjima unutar zdravstvene industrije.

-Posebno me vesele ideje koje će prezentirati učenici srednjih škola, nadam se da su neki od tih učenika budući studenti Ekonomskom fakulteta u Zagrebu. I kod nas je turizam aktualna tema, svakodnevno nam dolaze zahtjevi za uključivanjem znanstvene zajednice u tu temu, a i studenti se bave time, kroz svoja istraživanja i radove. Turizam je i te kako aktualna tema, a Krapinsko – zagorska županija i Krapina imaju tu prednost da se ove teme danas dobro iskoriste i da budu poticaj mladim poduzetnicima da svoje investicije obavljaju ovdje, s temeljnom prednošću blizine Zagreba – rekla je dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Sanja Sever Mališ i pohvalila program 'Invest in Zagorje'.

Turistička savjetnica Ivana Kolar istaknula je kako je zdravstveni turizam u Hrvatskoj i te kako razvijen. – Imamo wellness, rehabilitacijski zdravstveni turizam, medicinski zdravstveni turizam, no klinike i kapaciteti su nam još nedovoljno veliki. No, na dovoljno smo razvijenoj kvaliteti da možemo konkurirati europskim tržištima, jer imamo dobru infrastrukturu, odlične profesionalce i doktore koji postižu odlične rezultate i nema nikakve zapreke da zdravstveni turizam bude jedna okosnica razvoja cjelogodišnjeg turizma – istaknula je Kolar, dodavši kako se puno radi i na promociji zdravstvenog turizma, što je izuzetno važno. – Što se tiče zagorja, ono je prepoznato najviše prema svom zdravstvenom turizmu zbog brojnih toplica, specijalnih bolnica, koje su također okosnica razvoja u Zagorju – zaključila je.

Što se tiče današnjih tema, bit će riječi o zelenom zdravlju te sinergiji ruralnog i zdravstvenog turizma, potom o osnaživanju dentalnog turizma, sportskoj revitalizaciji te o preobrazbi zdravstvenog turizma kroz telemedicinu. Srednjoškolci će predstaviti svoje projekte poboljšanja zdravstvenog turizma, a žiri će proglasiti najbolje, kao i odabrati najbolje start upove.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook