Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Proslavljen jedan od glavnih 'praznika' u Zagorju, nagrađeni najbolji berači i beračice


Povorka berača i beračica, koja je danas prošla Pregradom, već je tradicionalno održana kao kruna manifestacije 'Branje grojzdja' u Pregradi, koja je ove godine održana po 53. puta.

Nakon što su se veliki i mali berači i peračice, ali i kola, pokazali u povorci kroz centar grada, prigodni je program održan na pozornici na Trgu Gospe Kunagorske.

Uz to, nagrađeni su i najbolji berači i beračice, odnosno oni koji su se svojim izgledom, opremom i raspoloženjem najbolje uklopili u tradiciju branja grojzdja u Zagorju.

Tako je najboljim malim beračem proglašen Patrik Golub, a beračicom Ana Lazar. Najbolja beračica među odraslima je Dorotea Kanjuh Grozaj, a berač Toni Crnić, dok su najboljim kolima proglašena kola OPG – a Mikša.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je koliko je ponosan na cijelu organizaciju, sve udruge i institucije koje su se uključile u organizaciju manifestacije po 53. puta. – Možemo reći da je manifestacija uspjela, kroz pedesetak raznih događanja, a posebno onih tradicionalnih, po čemu smo poznati, od otvaranja i berbe na OPG – u Cvek, do izložbe narodnih nošnji i krune manifestacije, današnje povorke berača i beračica. Drago mi je vidjeti ovoliko ljudi, unatoč lošem vremenu i hvala svima koji su došlu u Pregradu tijekom proteklih dana i uživali u najboljoj gastro ponudi i vinima – rekao je Vešligaj.

Krapinsko – zagorski župan rekao je kako je danas, unatoč lošem vremenu, proslavljen 'praznik' u Zagorju – berba grožđa. – Manifestacije s ovako dugom tradicijom izuzetno su bitne. One nisu samo dodatna ponuda našem turističkom sektoru, obzirom da su naši smještajni kapaciteti ovog vikenda puno, kako zbog Pregrade, tako i Zlatara, već su važne zbog suradnje s vrtićima i školama, kako bi se djecu učilo poštivanju naše kulture i baštine – istaknuo je Kolar.

Manifestaciju je pratio i predsjednik SDP – a Peđa Grbin. – Radi se o očuvanju običaja, ali i činjenici da djelovanje Pregrade, Županije i Turističke zajednice ne staje samo na tome, nego da je i vinogradarstvo ovdje pokazalo izuzetan napredak – rekao je Grbin te je pohvalio proizvođače koji su se trudili da posljednjih godina zagorska vina dosegnu visoku kvalitetu, ali i Županiju i Grad Pregradu koji stoje iza tih proizvođača.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook