Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Započelo obilježavanje Dječjeg tjedna: 'Važno je da čujemo dječje poruke i borimo se za ostvarivanje svih njihovih prava'


U Krapini je danas otvoren Dječji tjedan u Krapinsko – zagorskoj županiji. U svečanom su programu nastupili osnovnoškolski dviju krapinskih osnovnih škola, kao i polaznici krapinskih dječjih vrtića.

Svake je godine prvi tjedan u listopadu dječji tjedan, kada se s većom pažnjom pristupa naglašavanju konvencije koja govori o zaštiti prava djeteta, pravu na odgoj, obrazovanje, zdravstvenu skrb, igru te sretno, zdravo, slobodno i sigurno odrastanje.

Bit će to tjedan bogat događanjima i aktivnostima koja je pripremila Krapinsko – zagorska županija, ali i Društva Naša djeca po gradovima i općinama te brojne obrazovne ustanove, kao i Dom zdravlja.

-Dječji tjedan otvorili smo pod motom 'Ljubav djeci prije svega'. Mi u krapinsko – zagorskoj županiji taj moto imamo pred sobom u svom radu 365 dana u godini, jer sve ono što radimo, radimo prije svega za djecu i s djecom – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako je 50 posto županijskog proračuna usmjereno na pokrivanje potreba djece.

Predstavila je i aktivnosti koje će se događati u ovom tjednu, kako bi se naglasila važnost ostvarivanja prava djece te potreba važnih za njihovu dobrobit.

Nakon otvaranja, bit će tu dostupne tijekom cijelog tjedna predstave Plačko i Huligan, koje će moći svi pogledati online, putem linka koji će roditeljima biti poslan. Provodit će se i inicijativa Dan bez ocjena. – To je važno kako bismo djeci poručili da učimo ne za ocjenu, nego za znanje, vještine i iskustvo – rekla je Petek. Naglasila je i kako će biti objavljen i javni poziv za dječji participativni proračun, a i zgrada Županije okićena je posebnom zastavom dječjeg tjedna. Održat će se i konferencija na temu rane intervencije u djetinjstvu, a u četvrtak će se održati i sastanak dječjih načelnika i načelnica, kako bi se potaknulo djecu na osmišljavanje aktivnosti za djecu i odrasle da se poslušaju njihovi prijedlozi. Stručni skup održat će se u Zaboku, na temu zaštite prava djece u digitalnom okruženju, a svakojaka događanja organizirat će se na lokalnoj razini. - Sve ono što radimo ovaj tjedan trebamo naglasiti još više i prije svega čuti dječje poruke kako bismo u svom radu i donošenju odluka biti vođeni tim porukama, s ciljem da nam djeca odrastaju sretnije, sigurnije i zdravije – zaključila je Petek.

Domaćin početka obilježavanja Dječjeg tjedna je Krapina. – I mi kao Grad se zalažemo da stvorimo preduvjete djeci za bolje i sretnije djetinjstvo, da svi na području grada imaju iste ili barem slične uvjete, tako da smo posljednjih godina značajna sredstva uložili u uređenje dječjih igrališta po naseljima, u gradski vrtić i osnovne škole. S 5 milijuna kuna sufinanciramo smještaj djece u dječjim vrtićima te ulažemo u kino, knjižnicu, Pučko otvoreno učilište – naglasio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, istaknuvši kako je sretan što se početak obilježavanja dječjeg tjedna događa upravo u Krapini.

Župan Željko Kolar naglasio je kako se ovakva obilježavanja i brojne dječje aktivnosti ne organiziraju radi nekih priznanja, već zbog toga što su ciljevi koje si je Krapinsko – zagorska županija postavila vezani uz djecu.

– Poruke koje nam djeca šalju su bitne, jer ne odrastaju sva djeca u istim uvjetima. Zato je bitno da sve njihove poruke mi odrasli čujemo, da dođu do nas i da reagiramo – rekao je župan i najavio kako će ovo biti najveseliji tjedan u cijeloj godini te je zahvalio svim vrtićima, školama, udrugama i ekipi u Županiji, kao i svima koji su se uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna.

OVDJE možete pogledati i fotogaleriju s otvorenja Dječjeg tjedna u Krapini.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook