Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Užitak za oči i nepca: Tuhelj je danas i sutra 'najslađa' općina u regiji


U Termama Tuhelj danas i sutra se održava 'Interslast', međunarodni kongres slastičarstva koji je ove godine okupio 400 slastičara iz Hrvatske i inozemstva.

S glavnom temom 'izvorni slastičarski proizvodi u svijetu', osim profesionalnih chefova slastičara svojim se slasticama predstavljaju i amateri te učenici slastičarskih škola.

– Hrvatska ima bogatu slastičarsku baštinu, pa smo pozvali pet županija da nam predstave stare izvorne kolače. Odazivom smo itekako zadovoljni, imamo gotovo 400 sudionika iz cijele Hrvatske, Europe i drugih dijelova svijeta – istaknuo je Stjepan Odobašić, direktor Novinskog poduzeća Robinson, koje je organizator 'Interslasta'.

Odobašić je istaknuo i kako je slastičarstvo grana koja je u hrvatskoj zabilježila rast od 20 posto potrošnje u odnosu na prošlu godinu, no slastičara još uvijek itekako nedostaje.

 – To nije problem samo kod nas, nego i u susjednim zemljama Europske unije. Škola imamo dovoljno i kvalitetne kadrove za edukacije, no problem je što nema dovoljnog interesa kod učenika. Njih trebamo educirati, upoznati sa slastičarstvom, kao lijepim pozivom, kako bismo radili na tome da imamo što više educiranih slastičara – istaknuo je Odobašić.

U sklopu kongresa, održat će se i Pastry cup of Croatia, odnosno natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja ex Yu te ARTslast, natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola Hrvatske, Slovenije i ex Yu, kao i FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica.

Interes za natjecateljskim dijelom 'Interslasta' ove je godine izuzetno velik, obzirom da se prijavilo oko 60 ekipa srednjih škola te 52 ekipe seniora i hobista.

Natjecat će se u pripremi orehnjače, slastičarskih breskvica i makaronsa. Član žirija Branko Čukelj istaknuo je kako je pred žirijem velik posao.

– Vjerujem da će biti zanimljivo. Kod tradicijskog kolača orehnjače gledat ćemo na pripremu, sastav, koliko je file, kakvo je tijesto, kako je pečeno, ocijeniti sam izgled kolača, a onda i okus. Dok su, recimo, makaronsi jedan od najmodernijih kolača, a koje je izuzetno zahtjevno za pripremiti – rekao je Čukelj.

Visoki pokrovitelj manifestacije je Krapinsko – zagorska županija, gdje se 'Interslast' održava već deset godina.

– Ovaj je kongres izuzetno bitan za nas zbog gradnje imidža destinacije. Svake godine dolazi sve više sudionika s raznih kontinenata i zemalja, stoga naši učenici, koji su vezani uz turizam i ugostiteljstvo, imaju prilike vidjeti kako izgleda slastičarstvo u ostatku svijeta te koristiti znanja vrhunskih chefova slastičara – rekao je župan Željko Kolar, dodavši kako je ovo također i prilika za promociju Zagorja kao turističke destinacije, s bogatom gastro ponudom.

Partner u organizaciji ove godine je Vlada Republike Slovenije. – Veliko nam je zadovoljstvo što sudjelujemo kao država partnerica. Pokazat ćemo našu tradiciju dobre gastronomije, predstaviti našu poznatu poticu, prekmursku gibanicu i ljubljanske štruklje – rekao je Miha Fatur, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Stručni pokrovitelj manifestacije su Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske. Vrsni chefovi kuhari ocjenjivat će na desetke uzoraka kolača prijavljenih na natjecanje, a kroz rezultate ćemo uskoro i doznati koliko su naše hrvatske uzdanice, kako profesionalne tako i amateri i učenici, na dobrom putu za pripremu najboljih slastica na svijetu.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Županija"

Facebook