Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Uoči najtužnijeg datuma Domovinskog rata, Zagorci odali počast žrtvama

Središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje


Središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održano je danas kod spomen obilježja branitelja u Krapini, gdje su brojne delegacije zapalile svijeće i položile cvijeće. 

Žarko Fruk, sudionik Domovinskog rata, iz 1. gardijske brigade Tigrovi, rekao je da je obilježavanje ovog dana najmanje što se može učiniti za sve poginule branitelje, djecu i civile mučki ubijene. - U sebi razmišljaš o nekim stvarima, ali moraš dalje živjeti, prisjećati se, prenositi mladim generacijama što je bilo. Moramo ići dalje. Mora se o tome govoriti, to je najmanje šo možemo učiniti - rekao je Fruk.

-Svake godine prije vjerojatno najtužnijeg datuma u Domovinskom ratu, pada herojskog grada Vukovara i užasnog zločina u Škabrnji, mi ovdje u Zagorju s pijetetom odajemo počast žrtvama Domovinskog rata i žrtvama Vukovara i Škabrnje i sjećamo se svih onih koji su dali život za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku – rekao je ovom prilikom župan Željko Kolar.

Na novinarsko pitanje hoće li sutra u Vukovar, Kolar je odgovorio da ove godine ide u Škabrnju. - Tu odluku sam donio prije mjesec i pol dana, prije ovih prepirki i različitih načina i gledanja na obilježavanja dana pada Vukovara. Stvarno se nadam da će sutra proći sve u redu i dostojanstvu jer nitko, pa kako god se zvao, i na kojoj god funkciji bio, nije veći od Vukovara i tog dana – naglasio je župan.

Dodao je da braniteljske udruge s područja Krapinsko – zagorske županije posjete i Vukovar i Škabrnju svake godine i na taj način daju pijetet žrtvama, a svake godine i dvije službene županijske delegacije posjete Vukova i Škabrnju. - Ove godine će službenu delegaciju u Vukovaru voditi potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković i pročelnik mog ureda Karlo Frljužec – rekao je župan.

Na pitanje nisu li i u Krapini dva obilježavanja ovog dana, župan je odgovorio da Krapinsko – zagorska županije svake godine kupi vukovarske lampione i njih podijeli svim općinama i gradovima na području županije s molbom da ih zajedno sa svojim braniteljskim udrugama i građanima upale i na taj način odaju počast žrtvama.

- S obzirom da će se danas od 17 do 19 sati u svim gradovima i općinama na području KZŽ dogoditi takav čin, to ja ne bih nazvao s dva obilježavanja, to se događa svake godine u to vrijeme, samo smo prije županijsko obilježavanje znali imati u Zelenjaku, pa se na to nije tako gledalo – rekao je župan.

U uvodnom je dijelu svečanosti Nikola Kristić, HRT – ov novinar i ratni izvjestitelj, recitirao svoju pjesmu Vukovarski advent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook