Prethodni članak
Sljedeći članak

Fortuna: ''Sada kada bi trebali živjeti od plodova svoga rada, nećemo dozvoliti da se to ne dogodi''

U Mariji Bistrici se okupili zagorski umirovljenici


Na Dan Državnosti u Mariji Bistrici je održan još jedan susret umirovljenika KZŽ-e, 28. po redu. Program je počeo u Domu kulture, gdje se okupilo oko 350 umirovljenika, no tijekom dana na susretu ih se okupilo i mnogo više.

Na početku programa, nakon himne koju je izvela Limena glazba KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica dobrodošlicu je uputio predsjednik Udruge umirovljenika ''Marija Bistrica'' Željko Ščuric, poželjevši ugodan boravak uz čestitke povodom Dana Državnosti.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički također je poželio dobrodošlicu svim umirovljenicima. ''Ovo je osim hodočašća i jedan lijepi društveni događaj, na kojem osim Svete mise postoji i lijepi kulturno zabavni program, a nakon mise i ručak uz zajedničko druženje, pjesmu, ples i veselje'' – rekao je načelnik i čestitao Dan Državnosti.

Predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Vladimir Crnec uz pozdrave dobrodošlice, zahvalio je na organizaciji domaćoj Udruzi umirovljenika ''Marija Bistrica''. Zaželio je svima ugodan boravak i zabavu u Mariji Bistrici.

Povećati mirovine

Župan KZŽ Željko Kolar pozdravio je okupljene, uputio čestitke povodom Dana Državnosti i zahvalio na organizaciji Općini Marija Bistrica i domaćoj udruzi umirovljenika. ''Matica provodi i europske projekte, što je izuzetno bitno i velike pohvale na tome, jer sa malim brojem ljudi u operativi, to je teško i za nas koji se profesionalno s tim bavimo. Na taj način se radi iskorak u nekim važnim aktivnostima umirovljenika'' – rekao je Kolar. ''Znamo da je bila visoka inflacija, da Vlada pokušava na sve načine dignuti prosječnu plaču, no činjenica jest da je sve veći razmak između plača i mirovina. Stoga jasno očekujem i od Vlade RH da naznači kako ćemo povećati i mirovine'' – rekao je župan.

''Ovo što je Vlada do sada učinila za umirovljenike je kap u moru''

Susretu je nazočila i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna, koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i svima čestitala Dan Državnosti. ''Situacija vezana na umirovljenika nije ni mlao dobra, ni laka ni jednostavna.  Uz sve što se do sada učinilo, ostaje 36 % udjela prosječne mirovine u prosječnoj plači. Mi smo treći ili četvrti odzada u Europi po mirovinama. Ono što najviše boli je to da inflacija i sve što se događa, utječe da najviše rastu cijene hrane i lijekova, što je najviše potrebno umirovljenicima. Sve ovo što je Vlada do sada učinila za umirovljenike je kap u moru. Mi kroz Nacionalno vijeće pregovaramo povećanje usklađivanje opet na 100 posto usklađivanja, tražimo 13. mirovinu i tražimo najnižu plaču. Stalno smo tu i pratimo situaciju, radimo puno, ali jako teško ide u odnosu na sve. Nama je drago da su se plaća povećale, ali neovisno od toga vi ste radili, izdvajali i stvarali, i sada kada bi trebali živjeti od plodova toga svoga rada, nećemo dozvoliti da se to ne dogodi''. – rekla je Fortuna. 

Kulturno-umjetnički program

Nakon govora, u kulturno-umjetničkom programu nastupila su tri umirovljenička zbora. Program je otvorio Ženski pjevački zbor ''Gajev spomenek'' iz Krapine pod ravnanjem Anite Habijanec, a nastupili su Pjevački zbor ''Zlatar Bistrica'', kojim ravna Adam Mokos Pazman i zbor ''Bistričko zvono'' domaće udruge iz Marije Bistrice pod ravnanjem Jurice Gregurića. Nakon programa u Domu kulture, Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'' dodatno je glazbom obogatila program ispred samog Doma kulture, nakon čega su se umirovljenici uputili na misu u Svetište MBB, a koju predslavi preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta. Nakon mise umirovljenici nastavljaju druženje u Mariji Bistrici ili okolnim mjestima. 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook