Prethodni članak
Sljedeći članak

Fantastičan zagorski projekt: Toplička voda koristit će se za grijanje


U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice je u utorak, 12. prosinca 2023. godine, održana završna konferencija za medije u sklopu projekta HyPoKraT – Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica.

Projekt HyPoKraT pokrenut je s ciljem istraživanja i valorizacije geotermalnog potencijala na području Općine Krapinske Toplice. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su za operativni menadžment i provođenje svih aktivnosti zaduženi REGEA i Općina Krapinske Toplice u suradnji s domaćim i norveškim stručnjacima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 216.217,42 eura, a financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP za razdoblje 2014. – 2021. Projektni ishodi, zajedno s detaljnom studijskom dokumentacijom koji su izrađeni tijekom provedbe projekta, predstavljaju dugoročnu vrijednost koja će služiti kao stručna osnova za implementaciju toplinskih sustava koristeći geotermalnu energiju. Svi prikupljeni podaci, ključni za izradu studijske dokumentacije, postat će temelj za buduće projekte. Kroz njihovu analizu, moguće je s visokom preciznošću odrediti optimalna mjesta za nove geotermalne bušotine te identificirati lokacije za instalaciju novih sustava za iskorištavanje ove obnovljive energije.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu Hypokrat te najavi i daljnje aktivnosti Krapinsko-zagorske županije na iskorištavanju geotermalnog potencijala. „Kako ovo ne bi ostalo samo na projektnoj dokumentaciji, mi ćemo sada paralelno krenuti u dva smjera. Prvi je projektiranje za korištenje termalne energije za grijanje Specijalne bolnice Krapinske Toplice te naših ustanova kojima upravljaju županija i općina, dok se drugi odnosi na ispitivanje svih potencijalnih izvorišta na području Krapinsko zagorske županije. Dakle, ovdje u Krapinskim Toplicama počinjemo koristiti postojeće izvore koje već sada imamo, a paralelno sa time ćemo ići raditi istraživanja ostalih termalnih izvora za koje znamo da postoje, i postojeće bušotine koje su se koristile za istraživanje da li ima plina ili nafte na području naše županije“ – najavio je župan Kolar te naglasio kako Županija planira iskoristiti i najmanju mogućnost iskorištavanja termalnih izvora.

Na konferenciji za medije govorili su i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić, specijalni savjetnik u Norveškom istraživačkom centru Norce Roman Berenblyum, direktor tvrtke Bukotermal i predstavnik tehničkog partnera projekta AP Consulting Alen Požgaj i direktorica tvrtke GEoDA Consulting Željka Sladović.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske Julije Domac naglasio je kako je projekt Hypokrat pokazao da se korištenjem geotermalne energije samo na području Općine Krapinske Toplice, grijući Specijalnu bolnicu i druge gospodarske objekte, godišnje može uštedjeti i do 3 milijuna eura i dodatno još grijati 14.000 kvadrate staklenika. „Ovo je obnovljivi izvor energije, koji je jedan od najmanje korištenih u Republici Hrvatskoj. Razlog tome je možda manjak vizije, ambicije i hrabrosti kojeg nikako ne nedostaje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Zaista, u vremenu u kojem živimo moramo biti svjesni da su upravo obnovljivi izvori energije, geotermalna energija među njima, ali i sunčana energija bogatstvo Republike Hrvatske, ali i da su ti obnovljivi izvori energije Hrvatska nafta, najbolja nafta, najbolje bogatstvo koje možemo koristiti, koju trebamo koristiti i kojom na neki način otvaramo vrata korištenja upravo kroz ovakve projekte“ – poručio je ravnatelj Domac.

„Zanimljiv i potreban projekt, o čemu govori i anegdota na mojem putu u Krapinske Toplice. Naime, razgovarao sam s vozačem taksija i složili smo se da je činjenica da nema snijega na planinama ovo doba godine zabrinjavajuća i da nešto trebamo poduzeti po tom pitanju, a geotermalna energija može biti korak ka rješavanju tog problema“- rekao je specijalni savjetnik u Norveškom istraživačkom centru Norce Roman Berenblyum, koji je u Krapinskim Toplicama održao i prezentaciju u ulozi ovog centra u projektu Hypokrat.

„Svi znamo da se radi o postojećoj bušotini Krapinske Toplice 1 koja je bušena u osamdesetim godinama. Materijal bušotine je izuzetno kvalitetan, a ona ima kapacitet između 22 i 25 litara u sekundi što je zaista velika izdašnost. Temperatura koju smo istraživanjem definirali je između 57 i 59 stupnjeva celzijevih. U projektu smo obuhvatili Dječji vrtić Maslačak, crkvu u Krapinskim Toplicama, zgradu Općine te naravno kompletan kompleks Specijalne bolnice. Svi ti objekti zajedno godišnje na grijanje troše oko 4.300 mehawat sati energije godišnje. Kad bi mi za grijanje koristili samo ovu postojeću bušotinu, bez nekih dodatnih remonata, mogli bi postići energetsku vrijednost od 3.500 do 3.700 megawat sati godišnje. U prijevodu, svim ovim zgradama mogli bi uštedjeti ukupno 80 % troškova“ – naveo je direktor Alen Požgaj, dok je direktorica Sladović naglasila kako je u sklopu projekta snimljeno 12 magnetotelurskih točaka kojima su nastojali opisati geotermalni sistem koji je ovdje vrlo važan. „Te si točke bile vrlo kvalitetne i napravili smo podlogu za institut da bi oni mogli modelirati geotermalno ležište. Ono što bih još mogla reći mi nemamo trenutno dokazanih kapaciteta za proizvodnju električne energije, ali Hrvatsko zagorje je relativno oskudno za geofizičkim i geološkim podacima, za razliku od Slavonije i svih ostalih krajeva gdje se nafta i plin istraživala, pa nemojte odustati. Sigurno postoji neki dublji sistemi gdje bi se uz pažljivi rad možda moglo zaključiti da postoje još više temperature“- kazala je direktorica Sladović.

„Ovo je jedan neprocjenjiv resurs kojim naša općina raspolaže, a čiji se potencijal trenutno koristi djelomično, i to samo malo u lječilišne i turističke svrhe. Naši su potencijali daleko veći, ali nisu iskorišteni. Zato smatram da je ovaj projekt jedna velika prekretnica u čitavoj priči, budući da on stvara ozbiljne i konkretne temelje za konačni cilj, a to je zapravo iskorištavanje tog našeg vrijednog resursa. Kroz ovaj projekt izrađuje se tehnička dokumentacija i analize koje će pokazati opravdanost investicija i razvoja geotermalnih projekata za naše energetske potrebe, a to je glavni preduvjet za bilo kakvu investiciju“- rekla je načelnica Gordana Jureković te zahvalila Krapinsko zagorskoj županiji i svim ostalim partnerima na projektu.

„Kao ravnatelj ustanove sa 27.000 kvadrata grijanog prostora kojoj je zadnji račun za plin iznosio više od 100.000 eura, teško da netko u ovoj prostoriji miže biti sretniji zbog projekta Hypokrat. Vjerujem da će ovaj projekt i ovi inicijalni podaci koji nam govore zajedno sa postojećim ulaganjima u ustanovu rezultirati značajnim uštedama, što je značajno s financijske strane, ali pokazuje jasnu ekološku odrednicu koja će rezultirati jednom ekološkom zelenom bolnicom i da je to jedno jasno usmjerenje i mali znak pažnje prema našem planetu i svemu onome što nam danas daje“- rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Javorić Barić.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenica župana Jasna Petek, voditelj Odjela za tehničke poslove i održavanje Specijalne bolnice Branimir Suton, v.d. pomoćnika ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Nenad Miletić, voditeljica strateških komunikacije REGEA-e Ivana Belić, specijalni savjetnik Srećko Vrček i voditeljica projekta Hypokrat Martina Krizmanić Pećnik.

Još članaka iz "Županija"

Facebook