Prethodni članak
Sljedeći članak

Baka Mirjana otkrila 100 godina staru tajnu recepta pobjedničkog 'Babičinog kolača'Kao što smo već izvijestili sinoć, na jučer održanoj tradicionalnoj manifestaciji 'Babičini kolači' u Krapini lentu zagorske “najbabice” ponijela je Mirjana Štahan iz Zlatara sa svojim kolačem nazvanim 'Jurjevski beciklin'

- Radi se o kolaču od domaćih proizvoda. Od brašna, šećera, oraha, jaja, kakaa i maslaca. Napravi se rolada, zalijeva se biskvit, kuhana krema se pravi od mlijeka i brašna, a onda se gore posipa s orasima i ribanom čokoladom - otkrila nam je sastojke baka Mirjana, napomenuvši kako je čokoladu dodala da bude još ukusnije.

Inače, ako u Zlataru pitate za Mirjanu Štahan, tek rijetki će znati o kome se radi. No, ako pitate za Romantiku, svi će vam o njoj znati reći puno, puno toga. Naime, upravo je Romantika nadimak po kojem je ova izuzetno simpatična, ali i vrlo vrijedna te marljiva umirovljenica poznata u čitavom zlatarskom kraju.

Romantika je stalna sudionica manifestacije „Babičini kolači“. Samo jedne, prve, godine nije sudjelovala, jer kako nam je priznala, nije uopće znala da se to održava. Tijekom svojih petnaest nastupa, dva puta bila je druga, a jednom treća i sad je konačno, nakon petnaest godina, osvojila lentu i pobijedila.

Kako nam je ispričala, do pobjede ju je ove godine doveo recept njene prabake, koja je inače bila kuharica, a iza recepta za njen 'Jurjevski beciklin', kaže Romantika, krije se istinita priča stara 100 godina.

- Ovaj recept je star sto godina, a iza njega je zanimljiva priča. Kad je jeden Jurek dobil od vujca iz Amerike beceklin. Vujec je došel i kupil mu beciklin. Znate kaj je za ono vrijeme značilo imati beciklin. To je bila pojava. Ko da danas Mercedesa imate. I kak se to po selu brzo raširi glas, a Juri je puno h selu, jeden drugi mali dečec Jurica je to videl i rekel tati: 'Tata kupi i meni beciklin i ja sam Jurica'. Tata mu je odgovoril: 'A kak bi ti kupil, jedva sam hižu sklepal, nemame sad, kad buš stareši bum ti kupil'. Dečec je bil žalosten, plakal se, nema beciklina. Ali kako bake uskaču uvijek jer baka je baka, razmišljala je kak da utješi svoje unuče i rekla: Mišek Jurica, budi dobri, baka bu ponoći tebi napravila beciklina, kojega buš držal v ruki i gledel i kojega buš mogel jesti. Baka cijelu noć nije mogla spati, i zmislila je kak beciklin zgleda, složila ga je i dečec je bil zadovoljan - ispričala nam je Mirjana Štahan iz Zlatara, Pardon. Romantika.

Još članaka iz "Županija"

Facebook