Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski osnovci u Portugalu


Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara nastavlja s mobilnostima svojih učenika i učitelja u sklopu Erasmus+ projekta „SuperART for inclusion“. Tako su u tjednu od 21. do 26. ožujka učenici sedmih i osmih razreda zlatarske škole Vjera Posarić, Laura Naumovski, Marta Kotolenko i Martina Pavlin, zajedno s učiteljima Andrijom Kiseljakom, Stjepanom Škrlecom i Lorenom Belinom, boravili u Portugalu.

Domaćin im je bila škola Agrupamento de Escolas D. Afonso III u gradiću Vinhaisu na sjeveru zemlje. Svakodnevnim aktivnostima učenici i učitelji iz šest zemalja uključenih u projekt participirali su u provođenju različitih metoda inkluzije, razmjenjivali su svoja iskustva i primjere dobre prakse, što bi u konačnici trebalo pridonijeti poboljšanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada u njihovim školama. Od niza aktivnosti za učenike valja posebno istaknuti dramske , potom glazbene radionice u kojima su se učenici upoznali s portugalskim gajdama i žičanim instrumentom cavaquinho te naposljetku glazbeno - plesne radionice u kojima su se učenici i učitelji upoznali s Orrfovim razvojnim pristupom u glazbenome obrazovanju.

U svim aktivnostima promicala se različitost, ravnopravnost i jednake mogućnosti za svakoga. Osim tih, organizirane su i radionice izrade tradicionalnih maski od komada drveta, u kojima su učenici morali pokazati spretnost u radu s dlijetom i batom. Za sve sudionike projekta priređen je svečani prijam u gradskoj vijećnici Vinhaisa gdje ih je pozdravio gradonačelnik Américo Pereira. Osim razgleda Vinhaisa, gostujući učenici i učitelji posjetili su i gradove Bragançau, Miranda do Douro i Moncorvo.

Podsjetimo, Osnovna škola Zlatar sudjeluje u ovom projektu sa školama iz Finske, Španjolske, Velike Britanije, Slovačke i Portugala. Projekt je namijenjen inkluzivnom obrazovanju i sve aktivnosti imaju i edukativnu i motivacijsku svrhu. Glavna je svrha poduprijeti uključivanje učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i učenika iz društveno ugroženih skupina u sustav redovitog obrazovanja primjenom inovativnih strategija te metoda i oblika poučavanja i učenja kroz različite vidove umjetnosti. Od Agencije za mobilnost i programe EU-a zlatarska je škola za projektne aktivnosti dobila namjenski 29.707 eura bespovratnog novca. 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook