Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski grad povukao novce na čak sedam raznih natječaja

Kao i brojne zagorske JLS koje su uspjele povući sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu infrastrukture nakon potresa, i Zlatar je bio u posljednje vrijeme veliko gradilište


Kao i brojne zagorske jedinice lokalne samouprave koje su uspjele povući sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu infrastrukture nakon potresa, i grad Zlatar bio je u posljednje vrijeme veliko gradilište. - Sretna sam i ponosna što smo u tom kratkom preiodu uspjeli sanirati čak 30 dionica nerazvrstanih cesta i tri klizišta na području grada Zlatara, za što je ukupno povučeno 4.342.729, 61 eura, što su značajna sredstva, jer to su praktički tri izvorna proračuna grada Zlatara. Time smo napravili jedan veliki posao – kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Razumijevanje građana
Dodaje kako Grad zlatar na svom području ima najveći broj kilometara nerazvrstanih cesta u županiji. – Naravno, građani čije ceste nisu bile obuhvaćene ovom operacijom pitaju se što je s njihovim ulicama. No, trebaju znati da ovim ulaganjima nismo trošili naša sredstva, pa će tako biti više novaca u budućnosti kako bismo mogli brže raditi na ostalim dionicama – ističe gradonačelnica. Još je nešto posla i ostalo. – Radi se o završetku radova odnosno uklanjanju nekih sitnih nedostataka, ukoliko ih je nadzor primijetio. Zahvaljujem građanima koji su imali razumijevanja, jer u ovom periodu, na žalost, nismo posipavali kamenim materijalom nerazvrstane ceste gdje nema asflata, zbog teškoća nabave kamenog materijala. Polako je i to krenulo i sada se rješavaju ti zahtjevi. Imamo još i neka zacijevljenja, čišćenja kanala, krpanje udarnih rupa, sve je to sada krenulo – dodaje gradonačelnica.


Nogostup, parkiralište
Kreće i nogostup u Varaždinskoj ulici. Do 1. srpnja Grad je ostvario sredstva na sedam raznih natječaja, što je velika stvar, ističe zlatarska gradonačelnica, uz zahvalu svim djelatnicima Grada koji su za to dali sve od sebe. – Za nogostup u Varaždinskoj ulici dobili smo sredstva na natječaju i iz programa Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa RH za sanaciju potencijalno opasnih mjesta, koji provodi MUP, odobreno je 83 tisuće eura za izgradnju nogostupa u Varaždinskoj ulici, a ukupna investicija je 285.365 eura. Time će se ulaganja Grada smanjiti i novac će se moći preusmjeriti na druga ulaganja – napominje Jasenka Auguštan – Pentek. Dobivena su i sredstva za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, pa na red dolazi cesta u Repnu, Steklari – Kljaki, za što je dobiveno od Ministarstva graditeljstva 30.500 eura. - Dobili smo i sredstva za uređenje gradskog parkirališta, iza upravne zgrade Grada. Odobreno je preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 40 tisuća eura, a ukupna investicija procijenjena je na 194.717,43 eura. Moramo osigurati što više parkirališnih mjesta kako bismo rasteretili centar grada. Projektanti pregledavaju troškovnike kako bi prije godišnjih odmora raspisali javnu nabavu i na jesen bi započeli ti radovi – kaže gradonačelnica.


Nova tržnica
Jedan od većih i bitnijih projekata u Zlataru također je krenuo – započeli su radovi na novoj tržnici na Sajmištu. – Malo je zbog toga gužva u centru Zlatara, sajmište se preselilo u centar, no svi zajedno ćemo nekako proći to razdoblje kako bi nam u budućnosti nam bolje. Dobili smo od Fonda za zaštitu okoliša projekt SECAP od 3.150 eura. SECAP dođe oko 8000 eura. To je važno jer ćemo se time moći javljati na neke natječaje, bez tog dokumenta mi se ne možemo javljati na natječaje gdje će biti preduvjet da to imamo – pojašnjava gradonačelnica. Grad je uspio dobiti sredstva za izobrazno – informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom. – To je jako važno jer vidimo koliko ima divljih dolagališta, unatoč naporima koje smo poduzimali kada se otvaralo reciklažno dvorište, gdje smo održavali tribine kako bismo osvijestili građane o važnosti odvajanja otpada. To želimo ponavljati i postati grad koji će plaćati najmanje kazne, jer Grad plaća kazne za neodvojeno prokupljanje otpada, a u budućnosti bi te kazne prema zakonu mogli plaćati i građani – upozorava gradonačelnica.


Sedam novih klizišta
Grad je dobio i 4.000 eura za Sokolanu od Krapinsko – zagorske županije. Iako je želja bila da radovi završe ove godine, zbog kašjenja u prvoj polovici godine to vjerojtano neće biti moguće, jer su izvođači bili angažirani u pet županija na sanaciji objekata uništenih u potresu. – No radnici su sada stigli, i nadam se da će na jesen dinamika završetka Sokolane biti puno bolja. Možda neće biti u ovoj godini sve završeno, ali onda svakako početkom sljedeće – kaže gradonačelnica. Grad Zlatar pokreće i izmjenu Prostornog plana i Zelene strategije, što zbog zahtjeva građana, što zbog razvoja grada i vizije u budućnosti. - Sufinanciramo i radne bilježnice, priprema se natječaj, kako bi učenici i roditelji imali manji trošak, a tu su još neki drugi projekti koje smo kandidirali i čekamo rezultate. Ono što me žalosti je da smo, kao i još neke JLS, imali elementarnu nepogodu zbog obilnih kiša, koje su uzrokovale štete na području grada, što privatnih objekata, što gradske infrastrukture. Sanirali smo većinu cesta, tri klizišta, a onda se na žalost zbog nepogode otvorilo sedam novih. Početna procijenjena vrijednost je 2 milijuna eura samo za sanaciju klizišta i nadamo da će to država uvidjeti i da će dati mogućnost nekih sredstava da to možemo brže riješiti – zaključuje Jasenka Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook