Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zlataru obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti


Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2015. godine , 11. veljače ustanovljen je kao Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Svrha je promicanje žena i djevojaka u znanosti, te pun i jednak pristup sudjelovanju u znanosti za žene i djevojke.

U zlatarskoj Srednjoj školi, organizacijom okruglog stola, obilježen je u petak, 9. veljače, u sklopu projekta SnaŽne/njeŽne Žene .

Projekt je dobio potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja namijenjenu radu s darovitim učenicima. U Srednjoj školi voditeljica je projekta prof. Snježana Švaljek, koja je za okruglim stolom okupila pet negdašnjih učenica Srednje škole koje su krenule profesionalnim znanstvenim putom.

Sudjelovale su Katarina Milošić, specijalistica pedijatrije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana,Marija Pikutić, analitičarka u kontroli kvalitete bioloških lijekova namijenjenih za ljudsku uporabu, u Pfizer kompaniji, zatim Ivana Sambolić, viša kustosica u Hrvatskom restauratorskom zavodu, dr.sc. Ana Šeremet, asistentica na Sveučilišnom odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Andreja Vlahek Štrok koja je magistrirala matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, trenutno na doktorskom studiju ,a zaposlena je u Croatia osiguranju.


Uvod u žensku temu bio je monolog „Teško je biti žena“ iz filma „Barbie“ u interpretaciji Sandrin Kušić, kojim se predstavila i na ovogodišnjoj školskoj smotri Lidrano.


Uvodno govoreći, prof. Švaljek , koja je i osmislila projekt, iznijela je zanimljive podatke. Primjerice,2022. godine 76 milijuna ljudi i EU, u dobi od 15 do 74 godine, bilo je zaposleno u znanosti i tehnologiji. Najveću udio zabilježen je u Latviji ( 63 posto).

Prema najnovijim podacima Eurostata sve je više žena u znanosti u čemu prednjače Litva s 52 posto, dok ih je najmanje u Luksemburgu ( 35 posto). U Hrvatskoj 39 posto diploma iz područja STEM-a otišlo je u ruke studenticama. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj 25 posto studentica studira na FER-u, a u Institutu „Ruđer Bošković“ 61 posto zaposlenih su žene. K tome, u nas baš i nema odveć žena na visokim funkcijama,svega 16 posto, za razliku od Francuske ( 46 posto).


Mlade znanstvenice, ne krijući veselje zbog susreta s negdašnjim profesorima, okupljenim su učenicima govorile o svojim srednjoškolskim danima, opredjeljenjima za studij i buduću profesiju, (ne)zadovoljstvu plaćama…a čulo se i zanimljivih pitanja učenika. Sudionike su pozdravili gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i ravnatelj škole Mladen Pavetić.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook