Prethodni članak
Sljedeći članak

Sveti Vinko na zagorskim bregima


Premda je blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara, staklara i mornara, u ponedjeljak, 22. siječnja, sv. Vinko već se u subotu prošetao zagorskim bregima, u društvu vinara i vinogradara, nerijetko udruženih u svoje udruge. Ime mu je latinskoga podrijetla i znači – pobjedonosan. Blagdan sv. Vinka, popularno Vincekovo, veselo se obilježava, čime se simbolično označava početak nove vinogradarske godine. Spominje se kako je prošla bila prilično loša za mnoge vinogradare. Uobičajeni je ritual - vlasnik vinograda odreže tri grančice s trsa, koji se kasnije „krsti“ starim vinom te se preko loze izvjese kobasice i domaći špek, koji označavaju želju za dobrim urodom i plodnošću. Tako je u subotu bilo na zlatarskim i zagorskim bregima.


Gljivari s kupicama
Na Vargovu brijegu već nekoliko godina Vincekovo slave članovi zlatarskoga Gljivarskog društva „Medenka“, koji na brijegu imaju svoje vinograde i klijeti. Prvo se okupe u klijeti „biškupa“ Kreše Kuštovića, pa kad obave obred, uz to se i okrijepe, krenu u pohod, od klijeti do klijeti, sve veseliji. Obvezna je postaja i klijet Avelina Fijačkog, referenta općih poslova u Gradskom društvu Crvenog križa Zlatar, a ovogodišnjem Vincekovu domaćin je bio Ernest Biffel. Kad se nad Zlatarom već nadvio mrak, veselo društvo ugostio je osamdesetogodišnji Ivan Rogina, popularni Čibi, u svojoj vinogradarskoj „rezidenciji“.


Saborska zastupnica i kuburaši
Godinama već Vincekovo slave članovi loborske Udruge vinara i vinogradara Kliet, kojima je ovogodišnji domaćin bio Stjepan Sambolek u čijem se vinogradu, na Šipkima, obavilo zarezivanje trsa. Sudjelovali su i loborski kuburaši, okupljeni u Viteškom društvu sv. Križa, loborski župnik vlč. Tomica Božiček , a sa svojim mještanima bila je i načelnica općine Lobor, Ljubica Jembrih, od nedavno i saborska zastupnica. Veselica je nastavljena u klijeti Martine i Milana Zaplatića. Ispijene kupice mladog i starog vina nije nitko nikome brojio!


Za razliku od Loboraca, članovi zlatarske Udruge vinara i vinogradara „Pajdaš“ Vincekovo su obilježili u nedjelju, u restoranu Klet Gradec. To što nisu feštali u nečijem vinogradu, razlog je što su o Vincekovu održali redovnu izvještajno-izbornu skupštinu. U sportu je znano kako se tim koji pobjeđuje ne mijenja, tako je i sa zlatarskim vinarima. Starom vodstvu izglasan je novi mandat odnosno predsjednik je Dubravko Žerjavić, potpredsjednik dr. Ivan Šantek, a tajnik Marijan Jug. Prisutna je bila i poznata zagorska enologinja, Jasminka Šaško,koja se osvrnula na donijete uzorke vina prošlogodišnje berbe. 

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook