Prethodni članak
Sljedeći članak

Orgulje uz zvuk bisernice: Održana dva zanimljiva koncerta u zlatarskoj crkvi


U zlatarskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, čiji se prostor  pokazao idealnim za komornije koncerte klasične glazbe, u dva su dana održana dva koncerta, oba dojmljiva i dobro posjećena.

U utorak koncertirao je Zlatarščanin, 21-godišnji student druge godine na zagrebačkoj  Muzičkoj akademiji, Martin Žučko. U razredu prof. Marija Penzara studira orgulje, a Zlatarščanima i Belčanima znan je kao svestrani glazbenik, koji je u belečkome KUD-u voditelj pjevanja i asistent voditelju tamburaške sekcije Robertu Mihoviliću. U spomenutome KUD-u djeluje šest godina.

Dan poslije, u srijedu, u crkvi je večernji koncert imao Marko Blašković, podrijetlom iz samoborskoga podneblja i jedan od prvih naših magistara muzike na tamburi. Djeluje kao asistent na Muzičkoj akademiji, a od prošle godine stalni je član Tamburaškog orkestra HRT-a. Na bisernici izveo je nekoliko skladbi, a publici je, čini se, najdojmljivija bila izvedba Stanojeviće fantazije na međimursku pjesmu „Mura, Mura“ i završni čardaš  Aleksandra Cigankova u obradi Veljka Valentina Škorvage. Klavirska pratnja bila mu je Brigita Vilč koja je prvotno u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog maturirala obou, a na Muzičkoj akademiji završila je studij klavira. Trenutno je studentica  poslijediplomskog  doktorskog studija Neuroznanost  na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Mnoge je iznenadilo  ime organizatora koncerta- zlatarska Osnovna škola Ante Kovačića. - Prošle godine prošli smo na natječaju MZO-a za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti. U  našem slučaju riječ je o folklornoj skupini. Projekt  Zlatarevo zlatno ruho prijavili smo na natječaj i dobili nešto manje od 4.000 eura ,najviše od zagorskih škola koje su se prijavile. Uz šivanje 20 narodnih nošnji za stariji uzrast (dosad smo ih posuđivali od susjednih KUD-ova) i kupnju dvaju instrumenata, predviđene su edukacije učenika o temama vezanim uz folklor. Tako je, primjerice, Blašković prije koncerta održao u školi radionicu o tradicijskim narodnim glazbalima. S obzirom na to da  Sokolana još nije gotova, zamolio sam našega župnika, vlč. Dragutina Cerovečkog,  da koncert bude u crkvi, što je sa zadovoljstvom prihvatio – objasnio je ravnatelj škole, prof. Marijan Posarić.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook