Prethodni članak
Sljedeći članak

O povećanju plaće gradonačelnice odlučivat će se na idućoj sjednici Vijeća

Gradonačelnica je u raspravi istaknula da bi se povećanjem koeficijenta njezina plaća samo izjednačila s plaćama načelnika i gradonačelnika drugih općina i gradova tog reda veličine


Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Zlatara najviše je rasprave donijela točka dnevnog reda o donošenju Odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika, kojom bi se koeficijent za obračun plaće s 3,92 povisio na 4,45. Za tu su točku dnevnog reda vijećnik Reformista Davor Kljak i vijećnici HDZ – a tražili da se izbaci s dnevnog reda sjednice. Vijećnici HDZ - a tražili su da se dnevnog reda makne i točka o predlaganju suca porotnika Općinskog suda u Zlataru. No, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, kao predlagatelj, točke nije povukla s dnevnog reda, pa je od prisutnih 11 vijećnika, 6 glasalo za predloženi dnevni red. Nakon rasprave o imenovanju suca porotnika Josipa Findaka, 4 vijećnika HDZ – a izuzeli su se iz glasanja, pa je odluka donijeta s 5 glasova za, 1 suzdržanim i 1 protiv.

Kod rasprave o povećanju koeficijenta plaće gradonačelnice, iz glasovanja bi se izuzeo i vijećnik Davor Kljak, pa bi preostalo 6 vijećnika, jer je od 13 bilo na sjednici prisutno 11 vijećnika. Stoga ne bi bilo kvoruma, za koji je potrebno barem 7 prisutnih vijećnika, pa je gradonačelnica, prema svojoj zakonskoj mogućnosti, ipak povukla s dnevnog reda tu točku, kao i točku o donošenju Odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Zlatara te će se o njima glasati na idućoj sjednici Vijeća.

Vrijeme za usklađivanje

Gradonačelnica je u raspravi istaknula da bi se povećanjem koeficijenta njezina plaća samo izjednačila s plaćama načelnika i gradonačelnika drugih općina i gradova tog reda veličine. – Izašli smo iz financijske dubioze. Čitavo ovo vrijeme moj je koeficijent manji nego čelnika drugih općina. Ako mislite da radim i vrijedim manje nego načelnici drugih općina, žao mi je. Nije predložen maksimalni koeficijent, već onaj kakav imaju gradovi iste veličine. Ovo čitavo vrijeme dokazala sam da mi nije bitna plaća i radila sam za manju, no mislim da je vrijeme da se uskladi s plaćama drugih, u skladu sa zakonom – rekla je gradonačelnica. Vijećnik HDZ – a Srećko Pozaić rekao je da misli da odluka o povećanju plaće u trenutku kada je cijelo gospodarstvo u krizi nije mudra, a Davor Kljak tražio je da, ako će biti povećanja plaća, da se povećaju i sredstva za udruge i klubove, na što je gradonačelnica odgovorila da se povećavaju svake godine.

Poljoprivreda i stipendije
Od ostalih točaka, jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnice u prvoj polovici godine, a ona je istalnula da je zadovoljna što je Grad uspio povući mnogo državnih i EU sredstava te izvijestila i da je Gradu odobreno sufinanciranje gradskog udjela za dogradnju Dječjeg vrtića te je dobiven ugovor Ministarstva regionalnog razvoja o dodjeli 2.082.955,66 kuna raspoređeno u tri godine. Radi se o 50 posto iznosa koji je Grad dužan osigurati iz vlastitih izvora za dogradnju vrtića, odnosno najviši iznos koji je mogao ostvariti i dobiti na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Donesen je i Program potpora u poljoprivredi, kao i odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija učenicima i studentima, kojom je predviđeno definiranje kriterija za bodovanje unutar kategorije nadarenih učenika i studenata isključivo po kriteriju uspjeha u obrazovanju. Dodatni bodovi ostvarivat će se samo za postignuća u obrazovanju, odnosno natjecanja i nagrade, bez dodatnih bodova na osnovi socijalnog statusa. - Intencija davatelja stipendija je da se u kategoriji nadarenih učenika odnosno studenata vrednuje isključivo školski, odnosno akademski aspekt te da se jasnije odvoje kategorije nadarenih učenika i studenata od kategorije učenika i studenata koji ostvaruju stipendiju po osnovi materijalnog statusa – pojašnjeno je.

Dopušteni minus

Imenovana je i Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, koju čine Ivana Parlov Roksandić kao predsjendica te članovi Juraj Žerjavić, Ivona Bingula, Srećko Pozaić i Davor Kljak. Usvojena je i Odluka o zaduživanju Grada Zlatara po principu dopuštenog prekoračenja po poslovnom računu od milijun kuna. – Grad Zlatar ima pravo koristiti dozvoljeni minus radi likvidnosti i plaćanja obaveza po dospijeću. U tijeku su mnogi projekti koje djelomično sufinanciraju ministarstva i fondovi, a Grad mora podmiriti obaveze za te projekte pod dospijećima plaćanja, dok doznačivanje sredstava iz fondova i ministarstava kasni mjesecima. Stoga bi Grad aktivirao dozvoljeni minus samo u slučaju potrebe održavanja likvidnosti do isplate tih sredstava – pojašnjeno je na sjednici.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na većini cesta u unutrašnjosti, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju si...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program