Prethodni članak
Sljedeći članak

Noć knjige s Bagolom


Gradska knjižnica u Zlataru Noć knjige obilježila je u ponedjeljak, 25. travnja, predstavljanjem knjige „Književnim stazama Hrvatskoga zagorja“ Božidara Brezinščaka Bagole. Književnik iz Vrbišnice kraj Huma na Sutli putovanje književnim stazama  započeo je u rodnome podneblju, a završio u Varaždinskim Toplicama. Na tome putovanju zaustavio se u Zlataru i šest autora zlatarskoga kraja uvrstio je u društvo   88 pjesnika i pisaca, koliko ih  je zastupljeno u Bagolinoj knjizi. Većina od njih rođena je u Hrvatskom zagorju, ali u knjizi su i pisci koji su u Zagorju privremeno živjeli i opisivali ga u svojim djelima. Od Zlatarščana tome miljeu pripadaju Silvije Strahimir Kranjčević, čija je punica bila Zlatarščanka, zatim Slavko i Nikola Batušić i najstariji među njim Ladislav Fodroci, koji je podrijetlom iz križevačkoga kraja. Pravi, domaći autori su Stanko Dominić i Stjepan Draganić.

Ulomke iz njihovih djela čitali su srednjoškolac Leon Juriša i ravnateljica Pučkoga učilišta dr. Jurja Žerjavića, Gordana Valjak, koja je odabrala stranice iz Laterne magice Slavka Batušića. Za glazbeno raspoloženje pobrinuo se  srednjoškolac Jann Habuljko sa svojom gitarom. Tijekom književne večeri primijećeno je kako se nehotice zaboravilo na još nekoliko autora, primjerice velikog Vladimira Vidrića koji je bio odvjetnički vježbenik u Zlataru, zatim na prof. Božidara Hitreca, novinara i književnika  Stanka Jurišu i prof. Stanka Musu. Skup je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Lovorka Puklin, a moderator je bio novinar Željko Slunjski. I ova je književna priredba bila sadržajni dio manifestacije Proljetni dani kulture,s podnaslovom „odvoji vuru za kulturu“.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program