Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uz koronavirus, štetu prave i divlje svinje, dabrovi te bujice Sutle'

Razgovarali smo s Anđelkom Fistrićem, vlasnikom jednog od najuspješnijih OPG-ova u općini Zagorska Sela


U Bratkovcu smo razgovarali s Anđelkom Fistrićem, vlasnikom jednog od najuspješnijih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u općini Zagorska Sela. Anđelko je rođen je 1974. godine. Po zanimanju je strojobravar. Sa suprugom Nadjom ima dva 15 - godišnja sina, Dejana i Blaža.

 

Odlučio se za mljekarstvo

- Moja obitelj se još od djeda Oskara Fistrića bavila poljoprivredom, ali se više svaštarilo, bavili su se ratarstvom, stočarstvom, vinogradarstvom. Kako mi je otac Dragutin bio teško bolestan, a djed je ostario, nakon vojske 1994. godine sam kao najmlađi od braće odlučio nastaviti s radom na poljoprivredi. Odlučio sam se za mljekarstvo, u čemu sam se dodatno školovao 2005. godine. Otvorio sam OPG i tako se sada bavim uzgojem 45 mlječnih krava, 30 komada rasplodnog pomladka, od ženske teladi do junica Obrađujem oko 50 hektara zemlje, što svoje, što u zakupu. Tako osiguravam voluminozmu hranu. Imamo gospodarsku zgradu, lauf - štalu koja je rekonstruirana i dograđena 2008. godine - pojasnio je ovaj marljivi poljoprivrednik. Naglašava da su ove godine dogradili i rekonstruirali štalu za još 10 krava plus pomladak i za instaliranje robota za mužnju, preko natječaja ruralnog razvoja. 2013. godine javili su se na natječaj IPARD program, mjera 101 za nabavu nove mehanizacije, budući da im se proizvodnja povećala, a mehanizacija je bila preslaba za ovo brdovito područje.

 

- Zatražili smo - kaže - traktor, kombiniranu balirku i tako smo si znatno ubrzali i olakšali pripravu hrane za stoku. U ovoj godini planiramo završiti s radovima na dogradnji gospodarske zgrade i još jednog silosa za kukuruzno silažu te instalirati robota za mužnju, laktofriz s izmjenjivačem topline za grijanje tople vode i automatskim pranjem. Kupit ćemo i jedan traktor srednje jačine s miksericom za hranidbu krava. Mlijeko predajemo Mini mljekari Veronika. Mušku telad prodajemo tovljačima junadi, a žensku ostavljamo za rasplod. Težimo za većom proizvodnjom mlijeka, kako bismo bili što konkurentniji te smo se zato javili na nove mjere ruralnog razvoja 2019. godine – priča nam Anđelko Fristić.

 

S prodajom mlijeka nisu imali problema

Na upit kako se njihov OPG snalazi u najezdi koronavirusa, Anđelko Fistrić ističe da s prodajom mlijeka nisu imali problema, jer im je sve proizvedeno mlijeko odkupila spomenuta mljekara. Problema imaju s nabavom repromaterijala odnosno koncentrata za hranidbu krava, jer kupnju obavljaju uglavnom u Sloveniji, kako su na samoj granici. Isto tako, imaju s onu stranu Sutle preko 5 hektara zemlje, što je sada problem za obradu. Radi koronavirusa je zaustavljena instalacija robota za mužnju i opreme, jer su monteri iz Slovenije. Slobodnog vemena gotovo da i nemaju. - Jedino uspijem uz doručak pročitati Zagorski list i novosti na laptopu. Na gospodarstvu radimo supruga i ja od jutra do navečer. Sinovi dosta pomažu, koliko im školske obaveze dopuštaju, a da li će se naći u tome dosta ovisi o situaciji u poljoprivredi ubuduće – kaže Anđelko. Dodaje da bi produktivnost farme bi mogla biti još puno veća. - To ovisi o puno čimbenika, a puno bi mogle pomoći državne institucije, primjerice čišćenjem korita Sutle od smeća, granja koji rade čepove zbog kojih imamo česte poplave. Sutla ne teče po koritu nego po našim oranicama. Vodni kanali su zatrpani tako nam smanjuju prinos od 40 - 100% U posljednje vrijeme sve veće štete rade divlje svinje i dabrovi u Sutli – kaže Anđelko.

 

 

 

Još članaka iz "Zagorska sela"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 na 393.+850 km između čvorova BISKO i BLATO NA CETINI u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za strpljenje.  Moguće su poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program