Prethodni članak
Sljedeći članak

Za nabavu 49 junica i 2 bika Županija izdvojila 45.000 eura

Dodijeljeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za poticanje stočarske proizvodnje


Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Petra Jadeka u Zaboku održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za poticanje stočarske proizvodnje. Ovaj je natječaj bio raspisan za kupnju junica i to minimalno četiri grla, a mogao se koristiti i za kupnju raspolodnog bika. Dodijeljeno je deset potpora, za 49 junica i dva bika.

- To su pasmine koje se drže vani na otvorenom. Imamo dvije vrste natječaja, jedan za mliječne pasmine, a drugi za mesne pasmine. Željeli smo vratiti stoku na travnjake, da se drže vani i da se na taj način održavaju poljoprivredne površine. Predviđena mjera je bila u visini 33.000 eura, a odlukom smo svotu digli na 45.000 eura, tako da su svi koji su podnijeli zahtjev dobili poticaj. Tim potezom smo poslali jasnu pouku – napomenuo je ovom prilikom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Župan je dodao da je ovom mjerom od 2017. godine nabavljeno 287 grla, a u nju je uloženo 1,8 milijuna kuna ili 245.000 eura. - Često govorim da je poljoprivreda najteži mogući oblik proizvodnje jer je na otvorenom. Možete napraviti sve po pravilima struke, dođe elementarna nepogoda i sve vam uništi. Imali smo neki dan prilike vidjeti kako je to izgledalo na području općine Hum na Sutli i u gospodarskoj zoni u Pregradi. Na vremenske neprilike ne možemo utjecati, klimatske promjene su činjenjem i nečinjenjem ljudi dovele do toga. Ono za što se zalažem je da se formira jedna profesionalna ustanova na razini države čiji bi glavni posao bila upravo obrana od tuče, jer tehnologija je napredovala, imamo razvijene zemlje koje su po tom pitanju nekoliko koraka ispred nas – rekao je župan.

 I sam domaćin dodjele ugovora, Petar Jadek, koji se već desetljećima bavi poljoprivredom, kaže da su štete nikad veće otkad se protiv tuče ne brabimo raketama, dodao je Kolar. - DHMZ kaže da nema znanstvenih dokaza da takva obrana koristi, ali nema ni znanstvenih dokaza da ne koristi. Ali, imamo poljoprivrednike koji kažu da je koristila. Izuzetno poštujem struku i zannost, ali ako se mogu braniti aerodromi obranom od tuče, vinogradarska područja u Austriji, ne vidim razloga zašto to mi ne bi radili ovdje. A ako i struka i poljopruivrednici kažu da nema smisla braniti poljoprivredne nasade od tuče, onda pozivam sve da sav novac koji smo ulagali u obarnu od tuče svi zajedno uložimo u mjere koje će biti za zaštitnu opremu. Vi možete zaštiti voćnjak, vinograd, ali hektre pšenice, ječma, kukuruza ne možete. Onda treba napraviti poseban fond da se tim ljudima nadoknadi šteta.  Postavlja se zatim pitanje dokle će Vlada moći nadoknađivati štetu. Prije 2 godine imali smo 52 posto nadoknade štete, što je bilo iznad svih očekivanja. No, postavlja se pitanje što će stoka jesti i što ćemo mi jesti – istaknuo je Kolar.

Dodjeli potpora prisustvovao je i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, koji je rekao da je na području Zaboka situacija s uzgajivačima slaba, kao i općenito u Hrvatskoj. - U Zagorju je sve lošija, mladih je sve manje u poljoprivrednim djelatnostima, sve su više u urbanim sredinama s radnim vremenima koja ne dozvoljavaju bilo kakvo naknadno ili dopunsko bavljenje poljoprivredom i zapravo ovisimo o ljudima treće dobi koji iz tradicije ne odustaju od bavljenja poljoprivrednim djelatnostima. Posebno je zabrinjavajuće stanje u proizvodnjim mlijeka i stočnom fondu u smislu tova junadi i svinja. Poticaji su samo dodatak da bi oni koji se time bave ostali aktivni i da ne odustaju od toga – rekao je Hanžek.

  Domaćin, Petar Jadek, zahvalio je Županiji na potpori. – Lijepo je što brine o našoj poljoprivredi koja je mukotrpan rad o 0 do 24 sata, a nama to jako dobro dođe. Mi poljoprivredu živimo i volimo to. Krave imamo jako dugo, prije smo mlijeko davali na otkup, držali smo 12 krava prije i to je jako dobro teklo jedno vrijeme, no onda je krenulo nizbrdo. Zato smo smanjili broj krava, došli smo na pet grla simentalske pasmine i jednu junicu. Krave  većinom držimo za svoje vlastito gospodarstvo, a ponešto prodamo na kućnom pragu. Što se konja tiče, to je prvenstveno ljubav, no stanje u konjogojstvu se dosta popravilo. Prije sam radio kao vozač hitne pomoći, i tako sam pomogao to sve doma isfinancirati, niska cijena konja je bila, ali najgore smo progurali i sada je bolje. Poticaj za konje je dobar, konji su došli na dobru cijenu, pa je isplativije držati konje, a ja ih budem držao, bilo isplativo ili ne – istaknuo je Jadek, koji obrađuje 25 ha zemlje i drži 20 konja, pet simentalki i jednu junicu, a ovom je županijskom potporom nabavio još tri junice i bika.

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook