Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ispričaj mi priču' stiže u Gradsku galeriju Zabok


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na otvorenje izložbe Ivana Stanišića "Ispričaj mi priču" u petak, 14. lipnja u 17:15 sati u Gradskoj galeriji Zabok koja će se otvoriti u sklopu manifestacije ZUK 4 - zabočka urbana kultura 2024.


Izložba "Ispričaj mi priču" je prvenstveno određena medijem ilustracije koji obuhvaća širok spektar manjih tema koje izloženi radovi tematiziraju. Obuhvaća radove nastale u protekle tri godine suradnje s izdavačkim kućama na području knjiške ilustracije, ponajviše ilustracije u kontekstu naslovnice knjige kao i ilustracije u kontekstu unutarnje vizualne opreme knjiga za djecu i odrasle.
Naziv izložbe "Ispričaj mi priču" proizlazi iz jednog od glavnih svojstava ilustracije – vizualne narativnosti. Osim što ilustracija posjeduje estetski doživljaj, ona je u suštini grana primijenjene umjetnosti i zadaća joj je da opisuje i nadopunjava sadržaj kojem je namijenjena, u ovom slučaju ona obogaćuje književni tekst. Za mene je rad na ilustraciji, ali i na sveukupnom dizajnu knjige podijeljen na dva segmenta koji se često mogu naći u sukobu. S jedne strane zadovoljiti klijenta, što znači ostvariti komercijalnu kvalitetu, a s druge strane zadovoljiti potrebu sebe kao umjetnika i crtača te ostvariti estetsku kvalitetu u vizualnom konceptu.
S obzirom na primjenjivost ilustracije, ona obično nije potpuna ako pored sebe nema naslov/tekst koji ju uveliko obilježava. Upravo zbog toga možemo reći da koncept ove izložbe istražuje funkciju mojih radova. Ilustracija je izložena kao odvojen element i više ne funkcionira u službi dizajna. Iako odvajanjem od sveukupnog dizajna ilustracija gubi svoj izvorni smisao, u drugu ruku ona dobiva novu funkciju i postaje samostalni umjetnički objekt.
Tehnika u kojoj su radovi nastali je mahom digitalna, a Photoshop i grafički tablet su primarni alati u stvaranju. Digital je danas sveprisutan, pa tako i u umjetnosti, a k tome je toliko uznapredovao da je njime moguće obuhvatiti širok spektar vizualnog jezika, od hladnog i odmjerenog minimalističkog crteža do imitacije tradicionalnih kvaliteta klasičnog crteža na papiru. Upravo mi otvorenost digitalne tehnike dopušta stilsko eksperimentiranje nužno za ilustriranje i zadovoljavanje osobnog umjetničkog senzibiliteta koji izbjegava ponavljanje i uvijek traži nov način crtanja. Svaka knjiga na kojoj radim je drugačijeg karaktera i traži od moje ilustracije da bude prilagodljiva. Samim tim se otvara prostor za vizualni eksperiment i sveprisutnu stilsku nedosljednost koju sam nekada smatrao glavnim manjkom svog rada, a danas mi je ona primarna os oko koje se krećem.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook