Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici oslikavali pothodnik s poznatim street art umjetnikom


Dječji tjedan u Zaboku, u organizaciji Društva Naša djeca Zabok, otvoren je u ponedjeljak, dječjim igrama na Trgu K.Š. Đalskog, a aktivnosti su nastavljene jučer.

Učenici zabočke osnovne škole i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok zajedno su s poznatom street art umjetnikom Tihomirom Krklecom Afrikom oslikavala pothodnik.

-Organizirali smo ovaj tjedan raznolike aktivnosti za djecu, pa tako street art. Već nekoliko godina surađujemo s Afrikom i oslikali smo podosta zidova u Zaboku, pa je na red došao i pothodnik – rekla je tajnica DND – a Zabok Jasenka Borovčak.

Dok se Afrika bavio slikanjem murala u znaku Pik pak kuće, koja će se graditi u Zaboku, učenici su crtali Žapca Andriju, maskotu HŽ – a, u sklopu programa 'Vlak je uvijek brži'. – Maskotu radimo u suradnji s HŽ Infrastrukturom, koja nam je dozvolila oslikavanje pothodnika. Žapca crtamo u sklopu njihovog preventivnog programa, kojim se želi djeci skrenuti pozornost da ne hodaju po pruzi, osobito dok imaju slušalice u ušima – dodala je Borovčak.

Umjetnik Tihomir Krklec Afrika još jednom se odlučio na suradnju s DND – om i oslikavanje Zaboka te istaknuo da ga veseli što će svojim muralom oslikati i novi pothodnik.

– Više sam pobornik da kad netko ujutro ide na posao ili školu, da prođe kroz šarenilo pothodnika, a ne bijele sterilne boje. Nadam se i daljnjoj suradnji s HŽ – om, da oslikamo cijeli pothodnik – rekao je Afrika te pohvalio školarce na kreativnosti i dobroj suradnji.

Aktivnosti Dječjeg tjedna nastavljaju se i danas, kada će volonterke DND-a posjetiti djecu na Odjelu za pedijatriju u OB Zabok, dok je četvrtak rezerviran za STEM radionicu s obzirom na to da je naglasak aktivnosti u Dječjem tjednu ove godine razvijanje vještina u području STEM-a.

U petak će likovna umjetnica Bruna Jakupović djeci približiti likovne tehnike u kojima će djeca zajednički stvarati likovna djela. U Dječjem tjednu započinju uobičajeni programi DND-a Zabok poput igraonice „Kutić slikovnica“ te radionica o dječjim pravima u sklopu programa Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.

Dječji tjedan nastavlja se donacijskom kampanjom za izgradnju PIK PAK kuće pod nazivom „ROKAMO ZA PIK PAK“ pa će u petak 6.10. u 17 sati u dvorišću kod Polanovića u sklopu programa Čitaj mi!, Mile Kekin predstaviti svoju slikovnicu „Mala“. http://www.dndzabok.hr/doniraj/

U sklopu Dječjeg tjedna započinje i program 12. KIKI festivala – međunarodnog festivala dječjeg filma koji će se u Zaboku održati 4. i 5. listopada. Kao i do sada, Međunarodni festival dječjeg filma ponovo donosi iznimno kvalitetan program filmova za djecu i mlade.

U glavnom, natjecateljskom programu ove će godine biti prikazano 25 kratkometražnih filmova iz 22 države, a o pobjedniku festivala, kojem se uz novčanu nagradu dodjeljuje i trofej, odlučit će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.

Zbog lepeze tehnika i filmskih izražajnih sredstava, djeca različitih godišta u istim filmovima mogu prepoznati drugačije teme, za što je zaslužna sadržajna slojevitost, pa su tako filmovi na individualan način zanimljivi i najmlađima i najstarijima.

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook