Prethodni članak
Sljedeći članak

Počeo je najveseliji, najšareniji i najglasniji tjedan u godini

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA: U ponedjeljak je u Zaboku obilježen početak Dječjeg tjedna


Početak najveselijeg tjedna u godini, Dječjeg tjedna, obilježen je u ponedjeljak u Zaboku, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Društvom Naša djeca i Gradom Zabokom.

Zabočki je trg bio prepun veselih mališana, a Sonja Borovčak predsjednica Društva Naša djeca grada Zaboka i dopredsjednica Saveza Društva naša djeca Hrvatske, istaknula je da se o djeci treba razmišljati i slušati ih čitave godine.- Drago mi je da je naša županija uz Primorsko – goransku prva županija - prijatelj djece u Hrvatskoj. Naš grad će 2025. godine obilježiti 20 godina otkako je Grad – prijatelj djece, među prvim je gradovima i to je velika stvar za djecu. Ovogodišnja su tema i vještine, a mi smo iskoristili naše učitelje i stručnjake za stem radionice, da pomognemo djeci da iskoriste sve što znaju. U Zaboku nam čak fali prostor za sve te aktivnosti, Zabok je postao grad mladih obitelji i djece, naša je obaveza da djeci omogućimo da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme – rekla je Borovčak.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija istinska prijateljica djece, ne samo formalno. - Dugi niz godina vodimo brigu o potrebama djece, radimo za djecu i s djecom. Dječji tjedan je najveseliji, najšareniji i najglasniji tjedan u godini, kada zajedno s djecom priređujemo razne aktivnosti diljem županije, a DND – i na lokalnoj razini priređuju razne aktivnosti. Moto je 'Ljubav djeci prije svega' i nastojimo brigom i slušanjem djece, što žele i trebaju, pružiti djeci ljubav na taj način – rekla je Petek. Podtema Dječjeg tjedna je usvajanje i usavršavanje vještina, pa su u osnovnim i srednjim školama osmišljene radionice kojima se potiče dječja kreativnost i darovitost.

- I ove godine na kraju Dječjeg tjedna imamo objavljivanje javnog poziva za dječji particpativni proračun, mi smo prva županija koja ima takav dječji proračun u kojem djeca osmišljaju i provode projekte kako bi realizirali svoje potrebe, a prekrasna završnica je Znanstveni piknik – najavila je zamjenica župana.

Dodala je da je novost ove godine radionica koju Zavod za javno zdravstvo KZŽ provodi u dječjim vrtićima, a vezana je za zdravlje.


Župan Željko Kolar naglasio je da u utorak ima jedan od svojih najvažnijih sastanaka – sastanak s dječjim načelnicima i gradonačelnicima. – Poseban je privilegij razgovarati s njima, jer nevjerojatno je kako su ta djeca ozbiljno shvatila taj svoj posao, koliko su kreativni u postavljanju pitanja, koliko dobro znaju što žele u svojim sredinama i kako odgovorno dijele sredstva participativnog proračuna. Sve je to razlog da stvarno ozbiljno pristupamo tim sastancima, koji su nekad ozbiljniji nego s kolegama gradonačelnicima i načelnicima – rekao je Kolar te naglasio da su svi programi koje Županija provodi s DND – ima, školama i roditeljima izuzetno bitni jer su djeca najbitnija 365 dana u godini.

- Dječji tjedan je samo da skrenemo pozornost u onim sektorima gdje još nismo dovoljno napravili, prostora za napredak uvijek ima. Primjerice, protiv bilo kakve smo vrste nasilja nad djecom i među vršnajcima. Uvijek šaljemo poruku da želimo županiju s nultom stopom tolerancije na bilo kakvu vrstu nasilja. Zadatak nam je da svake godine povećavamo participativni proračun za djecu i mlade, da vide da se čuje njihov glas i da mogu nešto promijeniti - zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook