Prethodni članak
Sljedeći članak

OPASNA ČINJENICA: '50 posto ljudi ni ne zna da imaju visoki tlak, a pola onih koji znaju ne poduzimaju ništa'


Klinika Magdalena u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i s Krapinsko - zagorskom županijom organizirala je danas u Zaboku javnozdravstvenu akciju "Misli srcem" povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije.

Građani su mogli izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi, tjelesnu težinu i testirati svoj kardiovaskularni rizik. Cilj akcije je podizanje svijesti, informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju povišenog krvnog tlaka.

Danica Horvat, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Zabok, istaknula je da je hipertenzija pošast današnjeg društva i jedna od najčešćih posljedica stresa. - Ova akcija bi trebala biti na tjednoj razini, a ne na godišnjoj jer rano otkrivanje je početak svega. Bolje spriječiti nego liječiti. Svima preporučujem da redovito kontrolirjua tlak i šećer, od najranije dobi. Zamolila bih naše građane da troše terapiju, javljaju se liječniku i drže dobivenih preporuka – rekla je Horvat.

Milena Rukljač, vodeća sestra u Centru telemedicine klinike Magdalena u Krapinskim Toplicama istaknula je da je hipertenzija glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti srca i moždani udar, ali i za bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. - U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti, a hipertenziju je potrebno liječiti. Na žalost, 50 posto osoba s hipertenzijom ne zna ni da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni krvni tlak ne poduzimaju ništa. Ne uzimaju potrebne lijekove i ne mijenjaju životne navike. Zato smo mi u Klinici Magdalena razvili Megi, inovativno digitalno rješenje, koje transformira pristup liječenju pacijenata s hipertenzijom, gdje mi kroz Megi želimo da pacijent preuzme svoje zdravlje u svoje ruke i aktivno sudjeluje u kontroli krvnog tlaka. Megi pomaže pacijentu steći zdrave životne navike, pruža mu podrišku i savjet, educira ga o zdravom stilu života te mu prosljeđuje liječničko mišljenje. Megi na dan pregleda liječniku dostavlja izvješće s osnovnim medicinskim podacima, grafičkim prikazom i statistikom koja liječniku drastično olakšava donijeto odluku o terapije – opisala je Rukljač.

Danijela Barić, glavna sestra Specijalne bolnice Krapinske Toplice složila se da je hipertenzija tihi simptom i znak bolesti koji može dugoročno ošteti zdravlje pojedinca.

Zamjenica župana Jasna Petek dodala je da od hipertenzije prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije boluje praktički svaki treći stanovnik Zemlje, a isti su podaci za Hrvatsku. – No ohrabruje što možemo s brojnim manjim promjenama u načinu života jako puno utjecati na naše zdravlje, prvenstveno na visinu krvnog tlaka. Stoga su ovakve akcije važne da osvijeste građane koliko je važno mjeriti i kontrolirati tlak da bismo živjeli dulje. Pozivam sve građanke i građane danas, ali i svaki dan da vode brigu o tome da možemo prevenirati previsoki krvni tlak, koji je uzrok najveći kardiovaskularnih bolesti koji su najveći uzročnici smrti. Možemo mnogo učiniti za svoje zdravlje – rekla je Petek.

Akcija se nastavlja i sutra, 17. svibnja u Krapinskim Toplicama, ispred bolnice od 10 do 12 sati, a u slučaju kiše akcija će se održati u hodniku ispred Klinike Magdalena i SB Krapinske Toplice.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook