Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi koncert u Zaboku - evo tko ovaj puta gostuje


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva na koncert:

Zoltán Hornyanszky i István Römer,  u četvrtak, 9. svibnja 2024. u 19:30

Gradska galerija Zabok, Zivtov trg 10/I

PROGRAM

* * * (prema obradi Lena Williamsa): Pet španjolskih narodnih popijevaka

Salamanca

Buenos reyes

Boleras sevillanas

Linda amiga

El paño moruno

Pedro Abreu: Sonata za engleski rog i gitaru

Preludij

Fuga

Buarquerola

Danza

Ante Knešaurek: O jednoj mladosti

Frano Parać: Muzika za gitaru

Eduardo Martín: Suite Habana

Lugares comunes

Amaneceres

Laberinto

Sol y Sombras

Walter Thomas Heyn: Tri sambe za Carlosa

DUO HORNYANSZKY–RÖMER, u kojem sudjeluju dvojica etabliranih glazbenika (prvi oboist Zagrebačke filharmonije i profesor gitare na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu), osnovan je 2019. godine radi koncertne turneje u Kini, gdje je iste godine održao pet koncerata – od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada te velike zemlje. Za tu je prigodu hrvatski skladatelj Ante Knešaurek napisao skladbu nadahnutu motivima kineske tradicionalne glazbe. Na repertoaru ovog dua nalaze se – uz skladbe baroknih i klasičnih skladatelja izvorno pisanih za neki melodijski instrument i gitaru – izvorna djela za obou i gitaru iz razdoblja romantizma te suvremena hrvatska i mađarska djela za obou i gitaru.

ZOLTÁN HORNYANSZKY rođen je u Budimpešti. Obou je počeo svirati s trinaest godina, kod profesora Tibora Szeszlera. Od 1987. do 1992. godine studirao je na bečkoj Glazbenoj akademiji u klasi profesora Güntera Lorenza, oboista Bečke filharmonije, a tamo je i diplomirao 1999. Od 1998. do 2000. studirao je i dirigiranje. Sudjelovao je na seminarima kod Raya Stilla, Heinza Holligera, Hansjörga Schellenbergera i Gordona Hunta u Austriji i Italiji, Alexa Kleina i Laszla Hadadya u Parizu te Omara Zobolia u Lisabonu.

Hornyanszky je bio član nekoliko bečkih orkestara, među kojima su "Pro Arte Orchester", "Wiener Residenz" i "Johann Strauss Sinfonietta".

1992. godine dobio je mjesto prvog oboista u "Orquestra Classica da Madeira" u Portugalu i postao profesor oboe na Konzervatoriju u Funchalu (Madeira, Portugal).

1997. godine izabran za glazbenika godine nakon europske premijere skladbe "Desconcertante“ za obou i orkestar suvremenog brazilskog skladatelja Lindemberquea Cardosa. Snimao je za radio i televiziju, nastupao je solo i s orkestrima u Mađarskoj, Austriji, Portugalu, Italiji, Hrvatskoj, Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a kao solist je nastupao na međunarodnim festivalima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Kini.

Od sezone 2004./2005. bio je član Hrvatskog baroknog ansambla. Surađivao je s HNK Zagreb, HNK Rijeka, Hrvatskim i Varaždinskim komornim orkestrom te Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Od rujna 2003. prvi je oboist Zagrebačke filharmonije.

Uz redovito komorno muziciranje s gitaristom Istvánom Römerom, Hornyanszky je nastupao i s orguljašem Pavlom Mašićem u sklopu Ljetne orguljaške škole u Šibeniku, na Festivalu Sv. Marka u Zagrebu te s Kvartetom Rucner, predstavljajući djela mađarskog kompozitora Erika Imre Nagya, skladana upravo za njega.

Od 2013. do 2016. predavao je na Međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi u Pučišćima na otoku Braču.

ISTVÁN RÖMER (Zagreb 1962.) studirao je gitaru kod Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (diplomirao 1984.) i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je diplomirao 1983. u razredu Darka Petrinjaka. Njegova je karijera briljantno započela brojnim nagradama na međunarodnim natjecanjima, od kojih valja izdvojiti prve nagrade koje je osvojio sredinom osamdesetih u Mettmannu (Njemačka), na Segovijinom natjecanju u Palma de Mallorci, te, nešto kasnije, u Viñi del Mar u Čileu. Nakon toga intenzivno koncertira u Europi, Južnoj Americi i Aziji kao solist, u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem i klarinetistom Milkom Pravdićem, violinisticom Laurom Vadjon i sopranisticom Lidijom Horvat – Dunjko te, u zadnje vrijeme, s oboistom Zoltánom Hornyanszkim.

Član je Zagrebačkoga gitarskog trija u kojem uz Darka Petrinjaka i Gorana Listeša neprekinuto djeluje od osnutka 1984. do neplaniranog i iznenadnog prekida djelovanja ansambla 2020.

Kao solist i komorni glazbenik objavio je dvanaest diskografskih izdanja. Dobitnik je nagrada Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika "Milka Trnina" i "Ivo Maček", a kao član Zagrebačkoga gitarskog trija dobitnik je nagrade HDGU "Milka Trnina", nagrade "Josip Slavenski" novina "Vjesnik", državne nagrade za umjetnost "Vladimir Nazor" te nekoliko diskografskih nagrada "Porin", od kojih je jedna za album godine.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Koncert će biti održan uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook