Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJSKI PRORAČUN SMANJEN ZA 12,6 MIL. KUNA] Kolar: 'Znam da mnogi nisu zadovoljni, ali morali smo određivati prioritete'

Prvim rebalansom, proračun KZŽ smanjen je s 246,8 na 234,1 milijun kuna


U Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina održana je 22. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na samom početku sjednice uručena su priznanja Krapinsko-zagorske županije, prema Odluci Županijske skupštine od 6. travnja 2020. godine. Županijskoj skupštini je prisustvovalo 30 vijećnika.

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije usvojen je prijedlog 1. Izmjene proračuna za ovu godinu. Kako je rečeno, rebalansu proračuna pristupilo se zbog usklađenja prihodovne i rashodovne strane Proračuna s novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa uslijed koje je došlo da smanjenja gospodarskih aktivnosti, a samim time i do pada prihoda od poreza na dohodak, ali istovremeno i do potrebe nabave zaštitnih sredstava i opreme nužne za provođenje mjera suzbijanja pandemije. Također, razlozi su i raspored viška prihoda nad rashodima iz prethodnog razdoblja te usklađenje Proračuna sukladno Odlukama Vlade Republike Hrvatske o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

 

Proračun Županije ovom I. izmjenom iznosi 234.178.378 kuna, što je za 12.623.281,94 kuna ili 5,1% manje u odnosu na prethodni plan koji iznosi 246.801.659,94 kuna. Što se tiče kapitalnih projekata, i dalje se punim intenzitetom nastavlja njihova realizacija (energetska obnova 6 škola, od čega su 3 završene, izgradnja Poslovno-tehnološkog inkubatora koja je završena, izgradnja dvorane u Hrašćini koja je pred završetkom, opremanje ambulanti Doma zdravlja, kupnja objekta sigurne kuće, izrada projektno-tehničke dokumentacije za centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu te za znanstveno-edukacijsko zabavni centar u dvorcu Stubički Golubovec), rečeno je na sjednici Županijske skupštine.

 

-Sve ono što je vezano za projekte i povlačenje novaca iz EU fondova te stavke za djecu s posebnim potrebama ostaje u proračunu, a sve ostalo da ide iz proračuan van. Znam da mnogi s tim nisu zadovoljni, ali u ovom trenutku morali smo određivati prioritete. Nije bilo za sve, ali i neće biit za sve. Ne možemo se zaduživati bez odobrenja Vlade i ne možemo zaduživati za tekuću likvidnost, moramo preživljavati sa sredstvima koje imamo – istaknuo je na sjednici župan Željko Kolar, dodavši da je Vlada RH svojim mjerama ublažila krizu u gospodarstvu, ali korona se vratila i koliko će to štetiti gospodarstvu, može se samo pretpostaviti.

-Daljnji razvoj projekata ovisi o kompenzacijskim mjerama Vlade i brzini pomoći iz Europske komisije – napomenuo je Kolar, dodavši da je potpisan ugovor s Ministarstvom obrazovanja za Centar kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, raspisan je natječaj za izradu projektne dokumentacije koja bi trebala biti gotova u lipnju iduće godine, a nakon seljenja SŠ zabok u Regeneraciju, započet će se s izgradnjom centra. – Potpisali smo i ugovor s Ministartvom turizma, ne na način kako sam priželjikvao, za soft komponentu, i taj projekt ide. Tu je i ZEZ, znanstveno edukacijski centar, za koji je izdata lokacijska dozvola, građevinska će biti za mjesec do dva, ta dva kapitalna projekta sigurno idu. Za ostalo, morat ćemo se prilagoditi situaciji – istaknuo je župan, dodavši da je premijer Andrej Plenković najavio sastanak sa županima da prezentira poteze Vlade. – Možda ćemo na idućoj sjednici Skupštine moći razgovarati o konturama proračuna za 2021. godinu ili novom rebalansu proračuna – zaključio je župan.

 

Na samom početku održan je Aktualni sat, a svojim pitanjem ga je otvorio vijećnik Stjepan Ranogajec (HSP AS) uputivši županu pitanje vezano za dom za starije i nemoćne u Zaboku. – Što je s neriješenom pričom oko doma za starije i nemoćne u Zaboku? Jeste li kao župan upoznati što je s tim? Jeste li pogodovali djelovanju gospodina Šimaga? Mi ne pristajemo da će tamo biti nešto drugo osim doma za starije i nemoćne. Ima li Županija kakav alat  kojim garantira otvaranje doma u zadanom roku? – upitao je Ranogajec. Župan Kolar je na to odgovorio: – Neće se i ne može se dogoditi da tamo bude išta drugo. Nismo željeli da tamo bude hotel ili nešto slično, već samo doma za starije i nemoćne. Ja sam gosp. Šimaga 20. siječnja pozvao na sastanak da provjerim informacije. Šimag je razgovarao s potencijalnim kupcima navedenog prostora. Za dom za starije i nemoćne se već kupuje oprema i namještaj i ako bude sve u redu, 1. listopada dom će biti pušten u rad. Mi uvijek imamo alat s kojim garantiramo da će tamo biti ono što je i planirano. Prostorni plan grada Zaboka je u izradi i mi imamo namjenu za taj prostor. Mi stalno pokušavamo da se taj postupak što više ubrza i da se konačno otvori dom za starije i nemoćne u Zaboku – kazao je Kolar.

Za riječ u Aktualnom satu javila se i Ljubica Mikulčić (SDP). - Zahvala od srca Županijskoj skupštini i županu Kolaru u ime načelnika Općine Hrašćina Branka Tukača, stanovnika Hrašćine i mene za novoizgrađenu sportsku dvoranu u Hrašćini. Dvorana je za nas od velikog značaja. Ja bih prvenstveno poručila da se sada ne treba gledati da li je što isplativo ili ne, već bi se trebalo gledati da sva djeca imaju ista prava za školovanje – poručila je Mikulčić.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook