Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija te općine i gradovi zajednički će sufinancirati radne bilježnice za sve učenike zagorskih osnovnih škola

U maloj dvorani POU Krapina održan je sastanak s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima i ravnateljicama zagorskih osnovnih škola s temom nabavke radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s područja KZŽ


Krapinsko – zagorska županija i zagorske općine i gradovi idu u zajedničko sufinanciranje radnih bilježnica i obveznog radnog materijala za sve učenike osnovnih škola na području županije, zaključak je današnjeg održanog radnog sastanka u Krapini. Omjer sufinanciranja bit će 50% Županija i 50% jedinica lokalne samouprave ili 40:60, što znači da bi veći trošak u tom slučaju snosile jedinice lokalne samouprave. Bilo je malo nejasnoća oko toga što točno spada pod obvezan, a što neobvezni radni materijal.  Atlas i likovne mape, pojašnjeno je, ne spada u obvezni materijal i to bi trebalo dodatno isfinancirati. Sam operativni dio postupke nabave materijala ovisit će o svakoj pojedinoj  jedinici lokalne samouprave, odnosno školi.

 – Krapinsko – zagorska županija inicirala je sastanak i koordinaciju čelnika jedinica lokalne samouprave te ravnatelja i ravnateljica osnovnih škola. S obzirom da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo nabaviti udžbenike, Krapinsko – zagorska županija je kao Županija – prijatelj djece zajedno s JLS odlučila sufinancirati nabavku radnih bilježnica. Kako još uvijek nije dobiven popis od Ministarstva vezan za materijal koji će se koristiti u eksperimentalnom programu 'Škole za život', ne može se govoriti o točnom iznosu, no uglavnom zasada se raspolaže s iznosom od preko 3 milijuna kuna – rekla je zamjenica župana Jasna Petek, dodavši kako je Krapinsko – zagorska u tri top županije koje najviše izdvajaju za obrazovanje. Za ovu inicijativu Županija ima na raspolaganju 1,5 milijuna kuna.

Iako je bilo puno komentara, upita i nekih nejasnoća, pa i drugačijih prijedloga, načelnici i gradonačelnici ipak su donijeli zajednički zaključak i na kraju podržali prijedlog Županije. Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša pozdravio je ideju Županije, istaknuvši kako je Općina Hum na Sutli i dosada pratila taj tijek događanja na način sufinanciranja, a sada će nastaviti na predloženi način. Prijedlog da javnu nabavu za radne bilježnice na sebe preuzmu općine i gradovi, kod nekih čelnika je izazvalo negodovanje, jer već imaju brdo javnih nabava u svojim projektima, no neki čelnici pojasnili su da je riječ o jednostavnoj nabavi koju provode i da nije bilo nikakvih problema. Potvrdila je to i načelnica Lobora Ljubica Jembrih čija Općina sufinancira radne bilježnice i provodi takav postupak javne nabave.  Zlatarbistrički načelnik Žarko Miholić pohvalio se kako su za učenike OŠ Zlatar Bistrica udžbenici i radni materijal potpuno besplatni, odnosno da roditelji ne trebaju participati u kupnji.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek podržala je prijedlog, no prokomentirala je kako su općine i gradovi na neki način morali krenuti u sufinanciranje udžbenika i bilježnica jer je s tim krenuo Grad Zagreb i njen je stav da bi se ponajprije trebalo pomagati roditeljima slabijeg materijalnog statusa, a da su se time novci mogli utrošiti u opremanje škole i kabineta, što su podržali i ravnatelji nekih škola. Ravnatelj OŠ Mače Vladimir Grudenić rekao je kako je dobro da su JLS sa Županijom kao osnivačem krenule u zajedničku nabavku  radnih bilježnica kako bi sva i roditelji imali isti pristup obrazovanju.Ravnatelji zlatarske i zabočke osnovne škole Marijan Posarić i Tomislav Polanović složili su se kao bi se ti novci mogli utrošiti u opremanje škole i dotrajalih kabineta, što je po njima veći problem i izdatak nego, primjerice, sufinanciranje radnih bilježnica.

Kako država od iduće školske godine financira nabavu udžbenika, a Županija i JLS će zajednički isfinancirati radne bilježnice i obvezni radni materijal, roditelji će moći uštedjeti koju kunu više u svom kućnom budžetu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Gorskom kotaru. Mogući su odroni.  Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić mpovremeno puše jak vjetar. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetim...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program