Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija osigurala 328 tisuća kuna za kupnju 67 junica: 'Ovo je poziv mladim obiteljima da se počnu baviti stočarstvom i ostanu živjeti na našim zelenim bregima'

Bespovratna sredstva za povećanje stočarske proizvodnje primilo je 8 korisnika


Na OPG-u Stari bregi u Klupcima Začretskim danas su dodijeljeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu za povećanje stočarske proizvodnje. Bespovratne potpore dobilo je osmero korisnika u ukupnom iznosu od 328.000 kuna. Ukupno će se za tu svotu naši zagorski poljoprivrednici kupiti 67 junica.


Jedna od korisnica ove županijske potpore je i Ivana Jurina, nosioc OPG -a Stari bregi, koji se bavi uzgojem junica pasmine Angus. Prošle godine kupili su 6 junica i jednog rasplodnog bika vlastitim sredstvima, a ovu potporu iskoristit će za kupnju 4 nova grla, čime će povećati stado. OPG ima certifikat za ekološku proizvodnju, a u budućnosti je plan razvoj ruralnog turizma te iznajmljivanje smještajnih kapaciteta.


Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos istaknuo je kako su naši pitomi bregi idealni za uzgoj mesnatih pasmina krava te da je ovaj sistem poticaja poziv mladim obiteljima da se vrate na naše brege i počnu baviti poljoprivredom, jer je ona osnova svega. - Baviti se poljoprivredom znači vraćanje korijenima jer je to tradicija u našem Zagorju – dodao je.


Župan Željko Kolar rekao je kako su ova bespovratna sredstva usmjerena na povećanje stočarske proizvodnje za naše OPG-ove. – Veseli me da ima mladih obitelji koje se bave stočarskom proizvodnjom, koji su zainteresirani i za naše druge natječaje, kupovinu zemljišta i okrupnjavanje. To je upravo ono što želimo, da mlade ljude pridobijemo da se bave stočarskom proizvodnjom, poljoprivredom i da im kroz naše mjere pomognemo u tome i da nam ostanu živjeti tu na našim lijepim zelenim bregima – rekao je Kolar.


Krapinsko – zagorska županija je u posljednje 4 godine kroz 39 natječaja ili javnih poziva plasirala 10, 67 mil kuna bespovratnih sredstava. Za naredne 4 godine planira se povećanje od 40%. u što se ne ubrajaju manifestacije koje su potpora za samo plasiranje proizvoda i za brendiranje. Čestitke korisnicima i vidimo se dogodine s nekih 400.000 kuna koje će vam biti na raspolaganju – zaključio je Kolar, uručivši ugovore korisnicima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook