Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija i REGEA nabavile 5 električnih bicikala: 'Brže ćemo obavljati svakodnevne poslove i uz to čuvati okoliš'

Ukupna investicija je 68.000 kuna. REGEA je za nabavu ovih bicikala aplicirala na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao 40 posto sredstava, a ostatak su vlastita sredstva REGEA – e


U Krapini je danas održano središnje županijsko obilježavanje Svjetskog dana obnovljivih izvora energije, sa ciljem pozivanja na veće korištenje dostupnog javnog prijevoza, modela carsharinga, ali i osobnih bicikala. Naime, Krapinsko - zagorska županija je u suradnji s REGEA-om nabavila za vlastite potrebe 5 električnih bicikala koji će služiti zaposlenicima Županije, Poduzetničkog centra KZŽ, Zagorske razvojne agencije te djelatnicima REGEA-e za prijevoz na sastanke umjesto dosadašnjeg korištenja automobila. Ukupna investicija je 68.000 kuna. REGEA je za nabavu ovih bicikala aplicirala na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao 40 posto sredstava, a ostatak su vlastita sredstva REGEA – e.

 

Budućnost održivog prometa
Ravnatelj REGEA – e Julije Domac istaknuo je da se danas, na Svjetski dan obnovljivih izvora energije, u Krapini pokazuje budućnost održivog prometa. - Pokazujemo kako treba promišljati promet u Krapinsko – zagorskoj županiji. Navikli smo već da mnoge stvari radimo po prvi puta u Hrvatskoj i uz bok smo najboljima u Europi. Električni bicikli s kojima danas uspostavljamo mrežu prometa između županijskih institucija u Krapini i Energetskog centra Bračak u Zaboku, početak su puno veće mreže koja će slijediti u mjesecima koji dolaze. Simbolički smo ovom vožnjom pokazali kako se može prometovati i kako će trebati prometovati. Svjedoci smo da porast električne mobilnosti, ne samo bicikala, već i osobnih i teretnih vozila u Europi bilježi dvoznamenkaste brojke, a u Hrvatskoj kroz sredstva koja su najavljena i u Planu za oporavak i Operativnom programu očekujemo jedan investicijski val kojim će se i u Hrvatskoj ovakva vozila i promatala viđati sve češće – istaknuo je Domac.

 

U Zagorju volimo bicikle
-U Zagorju volimo voziti bicikle, a zbog blizine naših institucija, kako bi se što kvalitetnije povezli, a i kroz vid zaštite okoliša, jako nas veseli da smo dobili prvi bicikl i da je to samo početak u priču vezanu uz zaštitu okoliša – rekla je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Martina Jantol Županić.

 

Zeleno i digitalno
Zamjenica ravnateljica Zagorske razvojne agencije Helena Matuša istaknula je da su zeleno i digitalno apsolutni prioriteti EU i Hrvatske u narednom razdoblju. - Krapinsko – zagorska županija sa svojim institucijama prati takve napredne ideje i ulaganja. Ono što danas vidimo kroz tu mrežu bicikala koja će se razvijati su mogućnosti i za naše gradove i općine. Povezivanje gradova i općina kroz određene bike shering modele sigurno je vid stvaranja mobilnosti i povezivosti između gradova i općina, pogotovo u našoj županiji i među ruralnim područjima. Drago mi je da je ZARA također dio ovog projekta te da svojim djelatnicima omogućuju brže kretanje s jednog dijela grada u drugi i povezivanje institucija kako bi se svakodnevni poslovi mogli brže, kvalitetnije i ekološki učinkovito obaviti – napomenula je Matuša.

 

Minimum napora, velika brzina
Župan Željko Kolar rekao je da je danas napravljen prvi korak u formiranju mreže povezivanja županijskih institucija električnim biciklom. - Oduševljen sam, nevjerojatno je kako je potreban minimum napora da se postigne vrlo velika brzina. Za ove udaljenosti koje su po nekoliko kilometara između naših ustanova, neprihvatljivo je i nepotrebno paliti automobil i voziti se iz Poduzetničkog centar ili ZARA – e u Županiju osobnim automobilom – rekao je Kolar. - Čekamo novi natječaj jer je uvijek dobro uzeti 40% bespovratnih sredstava. No, mi ćemo i vlastitim sredstvima popunjavati tu mrežu. Pozivam i ostale kolege koji imaju slične mogućnosti da se priključe u jedan takav projekt. U dvorištu županije slijedi punionica za električne automobile i nabava prvih e - vozila za male tura unutar županije za naše stručne službe. Sve je to naš doprinos zaštiti okoliša i smanjivanju emisije CO2 – rekao je Kolar. Pohvalio je Domca i njegovu ekipu jer su zahvaljujući REGEA – i bili prvi u Hrvatskoj koji su 2009. napravili strategiju održivog korištenja obnovljivih izvora energije i fotonaponskih panela na OB Zabok.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook