Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Županija će financirati besplatne uloške u zagorskim srednjim školama, a sufinancirati u osnovnim školama u suradnji s JLS’

Prijedlog je potekao od Foruma mladih SDP – a Krapinsko – zagorske županije


U prostorijma SDP – a u Zaboku održana je konferencija za medije na temu ''Menstrualno siromaštvo'' u okviru prijedloga Županijskog proračuna Krapinsko-zagorske županije. Na press konferenciji su govorili potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske Hrvoje Novak i potpredsjednica FM SDP-a KZŽ Marija Jagečić. Konferenciji je prisustvovao i Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije te Sandra Turković, predsjednica Socijaldemokratskog Foruma žena SDP-a KZŽ i član predsjedništva Igor Cigula.


Hrvoje Novak naveo je da je Udruga Pariter iz Rijeke provela istraživanje kojim je zapravo ukazala na problem s kojim se susreću žene tijekom menstrualnog ciklusa. - Jedna trećina žena mora štedjeti da bi si priuštila higijenske uloške, 10 posto njih nema dovoljno sredstava da kupi dovoljan broj uložaka tijekom ciklusa, a 10 posto njih zapravo si uopće ne može priuštiti uloške. To su poražavajući podaci za naše društvo. Zbog ovakvih situacija Forum mladih KZŽ uputio je prijedlog ŽO SDP – a, našem Klubu vijećnika u Županijskoj skupštini, predsjedništvu SDP – a i županu Kolaru o uvođenju besplatnih uložaka u srednje škole – rekao je Novak.


Marija Jagečić istaknula je da se o ovoj bitnoj temi premalo priča te da je prijedlog upućen za sve srednje škole u Krapinsko – zagorskoj županiji. Podsjetila je da postoji i primjer dobre prakse u Gradu Varaždinu, gdje su započeli s istom inicijativom, ali u sonovnim školama. - Cilj nam je ovim prijedlogom postaviti dispenzere u sve toalete u srednjim školama na području KZŽ kako bi djevojke u svakom trenutku imale dostupne besplatne uloške za korištenje, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. Na žalost, bez obzira na doseg civilizacije do kojeg smo došli, ulošci i dalje predstavljaju lusksuz za mnoge žene. Menstrualno siromaštvo je veliki problem, a do prije par mjeseci nije se niti spominjalo. Želimo sve potaknuti na razgovor i na djelovanje po pitanju toga – istaknula je Jagečić, zahvalivši Župaiji na susretljivosti i suradnji.

- Županija će financirati besplatne uloške u svim srednjim školama, a sufinancirat će uloške u osnovnim školama u suradnji s JLS. Drago mi je da smo se pokazali kao županija koja je doista osjetljiva po pitanju socijalno ugroženih i nadamo se da će ova inicijativa potknuti druge jedinice područne i lokalne samouprave na slične prijedloge i inicijative – rekla je Marija Jagečić te pozvala Vladu RH da uvede besplatne uloške, navodeći primjer Škotske gdje je to već uvedeno.


- Izrazito smo ponosni što je 12 vijećnika SDP – a u KZŽ, 7 vijećnika mlađih od 30 godina i upravo ova inicijativa u suradnji s predsjednicom kluba Turković zapravo dolazi od Foruma i vijećnika koji su mlađi od 30 godina i koji najbolje poznaju probleme, izazove i rješenja s kojima se susrećemo svakodnevnom radu i životu u KZŽ – rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Riječka obilaznica (A7) na dionici Rujevica-Orehovica: -masna mrlja na autocesti A7 između 26. +300 i 26. +500 km u smjeru mosta Krk, promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za dodat...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program