Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Županija će financirati besplatne uloške u zagorskim srednjim školama, a sufinancirati u osnovnim školama u suradnji s JLS’

Prijedlog je potekao od Foruma mladih SDP – a Krapinsko – zagorske županije


U prostorijma SDP – a u Zaboku održana je konferencija za medije na temu ''Menstrualno siromaštvo'' u okviru prijedloga Županijskog proračuna Krapinsko-zagorske županije. Na press konferenciji su govorili potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske Hrvoje Novak i potpredsjednica FM SDP-a KZŽ Marija Jagečić. Konferenciji je prisustvovao i Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije te Sandra Turković, predsjednica Socijaldemokratskog Foruma žena SDP-a KZŽ i član predsjedništva Igor Cigula.


Hrvoje Novak naveo je da je Udruga Pariter iz Rijeke provela istraživanje kojim je zapravo ukazala na problem s kojim se susreću žene tijekom menstrualnog ciklusa. - Jedna trećina žena mora štedjeti da bi si priuštila higijenske uloške, 10 posto njih nema dovoljno sredstava da kupi dovoljan broj uložaka tijekom ciklusa, a 10 posto njih zapravo si uopće ne može priuštiti uloške. To su poražavajući podaci za naše društvo. Zbog ovakvih situacija Forum mladih KZŽ uputio je prijedlog ŽO SDP – a, našem Klubu vijećnika u Županijskoj skupštini, predsjedništvu SDP – a i županu Kolaru o uvođenju besplatnih uložaka u srednje škole – rekao je Novak.


Marija Jagečić istaknula je da se o ovoj bitnoj temi premalo priča te da je prijedlog upućen za sve srednje škole u Krapinsko – zagorskoj županiji. Podsjetila je da postoji i primjer dobre prakse u Gradu Varaždinu, gdje su započeli s istom inicijativom, ali u sonovnim školama. - Cilj nam je ovim prijedlogom postaviti dispenzere u sve toalete u srednjim školama na području KZŽ kako bi djevojke u svakom trenutku imale dostupne besplatne uloške za korištenje, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. Na žalost, bez obzira na doseg civilizacije do kojeg smo došli, ulošci i dalje predstavljaju lusksuz za mnoge žene. Menstrualno siromaštvo je veliki problem, a do prije par mjeseci nije se niti spominjalo. Želimo sve potaknuti na razgovor i na djelovanje po pitanju toga – istaknula je Jagečić, zahvalivši Župaiji na susretljivosti i suradnji.

- Županija će financirati besplatne uloške u svim srednjim školama, a sufinancirat će uloške u osnovnim školama u suradnji s JLS. Drago mi je da smo se pokazali kao županija koja je doista osjetljiva po pitanju socijalno ugroženih i nadamo se da će ova inicijativa potknuti druge jedinice područne i lokalne samouprave na slične prijedloge i inicijative – rekla je Marija Jagečić te pozvala Vladu RH da uvede besplatne uloške, navodeći primjer Škotske gdje je to već uvedeno.


- Izrazito smo ponosni što je 12 vijećnika SDP – a u KZŽ, 7 vijećnika mlađih od 30 godina i upravo ova inicijativa u suradnji s predsjednicom kluba Turković zapravo dolazi od Foruma i vijećnika koji su mlađi od 30 godina i koji najbolje poznaju probleme, izazove i rješenja s kojima se susrećemo svakodnevnom radu i životu u KZŽ – rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook