Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN UPUTIO ČESTITKU MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA: 'Vi ste, kao i ostali zdravstveni djelatnici i djelatnice, heroji među nama!'

Čestitku povodom međunarodnog Dana medicinskih sestara uputio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar


Međunarodni dan medicinskih sestara (International nurses day) obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke, Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ovu je 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja te su pozvali sve da se pridruže SZO – u i partnerima (ICM, ICN, Nursing Now i UNFPA) u njihovim višegodišnjim nastojanjima da odaju počast medicinskim sestrama i primaljama i osvijeste javnost o njihovoj važnosti.

Cilj je osvijestiti zajednicu i donositelje odluka na važnu ulogu koju imaju u održavanju svijeta zdravim. Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu borbe protiv COVID-19 - pružajući visokokvalitetno i uvažavajuće postupanje i njegu, vodeći računa o dijalogu u zajednici za rješavanje strahova i pitanja te, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke studije. Medicinske sestre i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Svoj su život posvetile su brizi za potrebite, pružaju kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu njegu, a njihova je edukacija temeljena na dokazima i cjeloživotnom učenju. Svijetu je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, potrebno još 9 milijuna medicinskih sestara i primalja da bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita.

U Krapinsko-zagorskoj županiji ukupno je oko 1400 medicinskih sestara i tehničara. “Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu. Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje“ (V. Henderson).

Čestitku povodom međunarodnog Dana medicinskih sestara uputio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar:

“Svim medicinskim sestrama i tehničarima na području Republike Hrvatske, a posebno našim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade u zdravstvenim ustanovama na području Krapinsko – zagorske županije, želio bih reći jedno veliko – Hvala; prije svega na tome što ste zajedno sa ostalim djelatnicama i djelatnicima u zdravstvu čitavo ovo vrijeme hrabro i neumorno stajali na prvoj liniji obrane od koronavirusa, pokazujući pritom iznimnu količinu požrtvovnosti. Hvala vam i na dosadašnjoj predanosti, marljivosti, trudu, ustrajnosti i potpori koju svakodnevno pružate bolesnicima i svim ostalim osobama kojima je potrebna vaša pomoć. Vi ste, kao i ostali zdravstveni djelatnici i djelatnice, heroji među nama!

Još jednom, od srca vam čestitam Međunarodni dan sestrinstva!"

ŽUPAN

Željko Kolar

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook