Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN NA TUŠEKOVE PROZIVKE: 'U Zaboku će biti dom za starije, i to u najkraćem mogućem roku'

Da li ćemo takvu ljudsku tragediju koristiti za političke svrhe? Pa očigledno hoćemo – komentirao je župan


Župan Željko Kolar reagirao je na jutrošnju konferenciju za novinare predsjednika ŽO HDZ-a KZŽ i saborskog zastupnika Žarka Tušeka, na kojoj za neodgovorno upravljanje prozvano županijsko vodstvo.

-Kad netko saziva pressicu i spominje Andraševac, tragediju koja se je dogodila u obiteljskom domu za starije i nemoćne i gdje je šestero korisnika izgubilo svoj život, i to selektivno pokušava navesti kao temu, onda je to politikanstvo, to je nekorektnost. Imate sustav koji ili ne znate jer ste totalni neznalica ili želite politizirati, neka ljudi izaberu što je neznalica, a što je politikanstvo. Kako je moguće prebacujete kako županijske službe nisu nešto vidjele, a ministrica Bedeković je sama izjavila da su oni ti, ministarstvo i inspekcijska služba, koji su morali nadzirati rad domova. Jasno i nedvosmisleno, što ne znači da nas ta tragedija nije pogodila jednako kao i da mi imamo nekakve veze s tim. Da smo imali ikakve veze s tim, ja bi isti dan u subotu podnio ostavku – istaknuo je župan Željko Kolar, napomenuvši još jednom da niti on niti županisjke stručne službe nemaju zakonske ovlasti nadzirati niti domove, niti ustanove, niti obiteljske domove, pa onda ne mogu niti preuzeti odgovornost. - Da je uvaženom saborskom zastupniku stvarno stalo do te teme, kako to da ni jednom nije spomenuo svog gradonačelnika Oroslavja, a ja sam do sada šutio o tome, koji je bio u tom domu za razliku od mene, bili su i doktori i hitna koja spadaju pod županiju, a bio je i gradonačelnik koji je iz Hrvatske demokratske zajednice. Kako je moguće da niti jednom nije njega prozvao? Ja branim gradonačelnika, gradonačelnik je napravio gestu i otišao i obišao obiteljski dom u Andraševcu. Nije morao i nije mogao objektivno znati da taj dom radi ilegalno. Ali kad idete nebrojeno puta s takvim insinuacijama, to je ispod svakog nivoa - napomenuo je župan.

- Imate jasno definiranu hijerarhiju, imate Vladu i ministricu iz HDZ-a koja je za to nadležna i inspekciju koja to vodi, ali nju se ne spominje uopće u nikakvom kontekstu. Hoćete me pitati da li ministrica mora dati ostavku, ne treba dati ostavku zato jer je tri-četiri mjeseca u sustavu i ona u tom periou nije mogla ništa promijeniti, detektirati jeste i ide se s izmjenom zakona. Da li ćemo takvu ljudsku tragediju koristiti za političke svrhe, pa očigledno hoćemo – doda je župan.

Što se tiče budućeg doma za starije i nemoće u Zaboku, župan je istaknuo da je HDZ glasao za sva tri aneksa ugovora na Županijskoj skupštini. - Ako je to tako loše, ako mi nismo imali jasnu viziju onog što bi to trebalo imati, ako je to nešto što se unaprijed je znalo da se neće ostvariti, zbog čega je na Županijskog skupštini taj projekt podržan?- pita se župan. -Nakon aneksa ugovora pozvali smo županijske vijećnike u obilazak samog objekta, da pokažemo da se na njemu radi. Išli smo u aneks ugovora kako bi kroz faze investitor do određenog roka uspio završiti objekt i staviti ga u funkciju, inzistirali smo na vremenu da se uporabna dozvola izda do određenog datuma jer je logički da ako uložite svojih 25 milijuna kuna i želite objekt čim prije staviti u funkciju, da vam se novac počne vraćati. Mi čitavo vrijeme, bez obzira na novinske napise, kontaktiramo s investitorom i radimo na tome da dom otvorimo. Neki dan, nakon izjave gospodina Šimaga, a mi smo i prije i poslije toga imali sastanak, poslali smo priopćenje iz Krapinsko – zagorske županije, koje smo potpisali privatni investitor i mi, u kojem smo rekli da će ondje biti dom za starije i nemoćne. Da gospodin Šimag traži prenamjenu, mi bi sva pravna sredstva, koja su nam raspoloživa u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici, povukli da se to ne ostvari jer je zemljište prodano isključivo za namjenu doma za starije i nemoćne i tamo će u Zaboku i biti dom za starije i nemoćne i to u najkraćem mogućem roku – rezolutan je župan Kolar, a na pitanje je li točno da Šimag prostore u budućem domu iznajmljuje radnicima, župan je rekao da ne zna te da su o tome tražili pismeno očitovanje. Ako je to točno, i već je bilo u medijima, onda to treba provjeriti inspekcija, rekao je župan.

Upitan za projekt Stubaki, kojeg je također spominjao Žarko Tušek, župan je istaknuo da je projekt aneksima prolongiran, no iduće prolongacije neće biti. – Ili ćemo ići u realizaciju ili ćemo stati pred ljude i reći da nismo uspjeli. – Županija nije prodala zemljište što se Stubaka tiče, već unijela u temeljni kapital društva. U ugovoru je i klauzula o financijskom obeštećenju ako investitor neće početi s radovima – pojasnio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook